En nee, ik heb het niet over het ingeblikte spul dat mijn moeder vroeger door de macaroni of aardappelsalade deed en wat officieel de naam vlees niet mag dragen. Vind ik dan.
Ik heb het over het digitale spul. Eens per maand neem ik de inhoud van twee in onbruik geraakte mailadressen door. Mijn Apple mailadres begint zelfs bij spammers buiten de boot te vallen. Deze maand had ik slechts twee prijzen gewonnen: een MacBook en een Nespresso apparaat. Het at_home adres blijft populair. Ik heb meerdere winnende loten in diverse loterijen, Bij bol_spatie_kom kan ik bijna het gehele assortiment met 80* korting kopen, maar alleen via de speciale link die aangeeft dat ik een gewaardeerde consument ben. Eenzelfde soort aanbiedingen heb ik ook van MedioMorkt, Blekkor en de HuMa, om maar een paar bekende bedrijven te noemen.
Maar ook mijn blog is tegenwoordig het speelveld van spammers. Via het contactformulier (keurig afgevangen door wordpress btw) ontvang ik allerlei aanbiedingen om mij te helpen mijn blog te laten groeien. Because you have great content I’m offering this for free. Ik ga ervan uit dat de rest van de berichten van gelijke strekking zijn. De genoemde tooling is het wel. De rest kan ik niet lezen. Mijn Russisch is ver weggezakt en Arabisch heb ik nooit geleerd. Al twijfelend tussen Japans en Arabisch zei mijn toenmalige baas Doe maar Japans. In de meeste Arabische landen mag je als vrouw toch je mond niet open doen.
Dan heb ik nog het spamfilter op de reacties op mijn blog. Foto’s van de Boysz roepen heel bijzondere reacties op. De viagra en hot girls de jongens willen verwennen zijn schering en inslag. Die berichten verwijder ik voordat de Boysz er rode oortjes van kunnen krijgen. De rest is vaag. Het nadeel van deze berichtjes is dat ik ze niet zomaar zonder te kijken kan weggooien. Vanmorgen vond ik namelijk weer een legitieme reactie van een dag geleden terug in het spamfilter.
Heb jij veel last van spam?
Goed plan, ik moet weer eens kijken!
Het (vieze) macaronispul bestond al lang, en Monty Python maakte er een grap over – dat je het overal tegenkwam, ook ongewenst – zo kwam computerspam aan zijn naam, geloof ik….
LikeGeliked door 1 persoon
Oh, geweldig die opmerking van je toenmalige baas. Ik heb eigenlijk nooit spam op mijn weblog (klopt af). Wel in mijn gewone email. Het meeste wordt tegengehouden door het spamfilter maar af en toe komt er een tijdje een heleboel doorheen. Ongezien weggooien helpt een beetje. Dan denken de boeven dat het een ongebruikt emailadres is. Dus is het net Tinder; ik swipe alles naar links
LikeGeliked door 1 persoon
Daar ben ik ook erg goed in geworden.
LikeLike
Ik krijg er een paar honderd per week.
Ooit op Facebook met een foute prijsvraag meegedaan dus het stopt nooit meer.
Een deel.komt in de spammap, maar daar komen ook mails in terecht die geen spam zijn.
Ik moet het dus altijd weer nalopen.
Een deel blijft hardnekkig tussen m’n gewone mail verschijnen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, toch ook wel behoorlijk maar ik ben er ook een beetje blind voor geworden geloof ik. Ik gooi dat allemaal meteen in de trash. Maar soms ook wel onterecht… Ik had bijvoorbeeld een bericht van ene Stanislav die van Depositphotos was, en vanwege zijn naam dacht ik dat hij spam was. Ik lijk de belastingdienst wel….
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kreeg deze week in mijn privé-mailbox een phishingmail. Van “KPN”. Alles klopte met dat beeld: ik moest bellen of op een link klikken, en als ik niet snel reageerde raakte ik mijn internet, mijn tv-aansluiting en mijn telefoonverbinding kwijt…
Voor ik het ding wegklikte sluisde ik het nog even door naar de phishing-checker van SeniorWeb. Laat-ie nou echt van de KPN komen… En bij niet-reageren hadden ze volgende week inderdaad alles afgesloten. Hun fout, hoor: bij mijn recente aansluiting op glasvezel was een verkeerde verbinding gemaakt. Maar toch.
LikeLike
Dom van KPN om zo’n actie te doen zonder het eerst aan te kondigen met de opmerking dat meer informatie op de website te vinden is.
De hele wereld wordt gewaarschuwd, klik niet zomaar op een link, bel niet zomaar naar een willekeurig nummer…
LikeLike
MedioMorkt, Blekkor en de HuMa hahaha.
Leuk verzonnen!
Hier worden we gek gespamd! Een hoop van wat ik wel zou moeten ontvangen komt ook in mijn spam dus geregeld loop ik hem door. En op mijn blog heb ik de mogelijkheid om op oudere blogs te reageren uitgezet. Want op WP liep hij soms helemaal vol….
LikeLike
Ik heb nu zelfs voor nieuwe blogs de reactie
termijn op 2 weken gezet en weet ondertussen ook hoe ik reacties op foto’s uit kan schakelen. Zodra ik tijd heb ga ik daar eens voor zitten. Kan ik de foto’s meteen weer eens opschonen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja daarom heb ik een extra plugin waar ik op m’n blog iig ip adressen kan blokkeren. Eén ervan is al een keer of 10000 geblokkeerd inmiddels.
LikeLike
Die heb ik ook in gebruik maar het zijn telkens andere IP of mailadressen. Dat schiet niet op. En een heel domein kan ik niet blokkeren want dan ben ik bijvoorbeeld iedereen die gmail gebruikt kwijt.
LikeLike
Yep. Zowel op mijn verschillende mailadressen als op mijn blog. Maar daar worden ze allemaal automatisch in de spam-bak geplaatst die ik af en toe een keer naloop.
LikeGeliked door 1 persoon
Op mijn e-mailadres en in de spambox van wordpress krijg ik vergelijkbare aanbiedingen.
Bij wordpress is nu iemand heel agressief om toegang aan het vragen. Ik zou niet open staan voor een weerwoord?
Ik twijfelde al even of ik een vergelijkbare blogpost moest schrijven. Ik dacht aan een opsomming van alle vrouwen die mij zoeken ….
Stille groet,
LikeLike
Blijk je concurrentie te hebben van drie knuffelbeesten…
LikeLike
En als velen ben ik jaloers op jou met jouw knuffels.
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, amper last van spam. Maar ik ga nu toch even in mijn WP-spammap kijken (want dat doe ik nooit, eigenlijk…)
LikeLike
Er zijn er dus twee. Eentje in het reactie gebied en eentje onder Feedback (als je een contactformulier hebt).
LikeGeliked door 1 persoon
Dat laatste heb ik niet, dus dat scheelt 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ingeblikte spul heet toch Smac?
LikeLike
Spam is de Amerikaanse naam. Hier heet het inderdaad Smac.
LikeLike
Heeft Monty Python het begrip niet ooit geïntroduceerd?
LikeLike
Nope.
Van Wiki geplukt: Het product bestaat sinds 1937 en is in de VS en het VK onderwerp van grappen en lokale verhalen.
LikeGeliked door 1 persoon