Stof tekort

Dat ik op zoek ben naar raambekleding op mijn slaapkamer is voor de meeste mensen geen nieuws. Om jullie geheugen op te frissen. Toen ik 11 jaar geleden mijn huis kocht, naam ik ook de vouwgordijnen in de slaapkamer en de rolgordijnen in de woonkamer over. Iets met gemakzucht. Bovendien was ik het beslissingen nemen moe. Na een jaar of zes, en evenzoveel wasbeurten, waren de vouwgordijnen doorzichtig en ik ging op zoek naar vervanging. Liefst hetzelfde systeem. Wat ik zowaar online vond. Tegen de tijd dat ik tot de aanschaf over wilde gaan had geen enkele doe-het-zelver het systeem nog in het assortiment. Ik moest wat anders.

Ik bedacht dat ik jaloezieën wilde. Al zoekend naar het juiste exemplaar realiseerde ik mij dat ik eigen shutters wil en besloot even niet tot actie over te gaan maar in slakkengang na te denken over wat ik nu eigenlijk wil. Maar mijn vouwgordijnen, die zijn echt aan vervanging toe.

Al Alexandra Gator (gespecialiseerd in home make overs van voornamelijk kleine ruimtes) binge watch-end bedacht ik mij dat vouwgordijnen eigenlijk heel simpel te maken zijn. Ik kreeg een brainwave. Mijn ramen zijn 98 bij 180. Als ik een dekbedovertrek van 200 x 200 zou kopen, was het hele gebeuren een fluitje van een cent. Gewoon doormidden knippen, vijf tunnels voor de baleinen maken, zijkant dichtmaken, klittenband aan de bovenkant en ju. Als het mij zou lukken het optreksysteem te hergebruiken, leuk. Zo niet, geen man overboord want ik trek de gordijnen toch nooit omhoog.

Het was even zoeken maar uiteindelijk vond ik bij de Huma een overtrek waarvan één kant voorzien is van bloemen; de andere kant is neutraal wit. Perfect voor mijn doel en ik ging tot aanschaf over. Als eerste waste ik het overtrek. Eenmaal droog trok ik de strijkbout erover heen en ging meten. Ik zette een streepje op een meter en gooide er een controle tegenaan door vanaf de andere kant te meten. De streepjes stonden niet gelijk. Ik kwam een centimeter of 10 te kort. Terugbrengen was geen optie dus ik sloopte het dekbed grotendeels, streek het nogmaals en won 2 centimeters. Nog steeds niet genoeg. Ik overwoog om er nog een dekbed bij te kopen, 140 x 200 toen mijn oog op de slopen viel. Als ik daar een strook van een centimeter of 15 van zou maken om zo mijn lappen stof breder te maken, dan was het probleem ook opgelost.

Het kost alleen meer tijd. Ik zit nu op dag twee en heb nog geen tunnel gemaakt. Laat staan dat ik over klittenband of optreksysteem na heb gedacht. Maar ach, ik heb vakantie, en de oude gordijnen hangen nog steeds dus.

Ik hoop maandag klaar te zijn. 😉

13 Comments

 1. Ow zo herkenbaar.
  Mijn gordijnen hangen inmiddels al een jaar of 2 met veiligheidsspelden gezoomd.
  (Mijn kat is een kei in het uittrekken van kopspelden)

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘… en ju’. Ik moest al grinniken toen ik dat las. Zo’n project is niks ‘ju’. Nooit. Maar je bent hartstikke goed, en leuk, en creatief bezig, en ook ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat! Veel plezier nog!

  Geliked door 1 persoon

 3. Goedeavond, ik heb nog band met oogjes eraan liggen om een vouwgordijn mee te maken. Ikzelf heb met dit band en dik nylongaren ook gordijnen voor de huiskamer gemaakt. Dan hoeven er geen tunnels in gemaakt te worden. Kunt u gratis krijgen. Kan via de post verzonden worden, is maar een brievenbuspakje. Groet, Francine

  Like

  1. Lief van je maar ik ga eerst proberen om de materialen van het oude gordijn te hergebruiken. Mocht het nodig zijn.

   Like

 4. Wat ben je inventief, zeg
  Leuk het idee van het dekbed
  Musschien kun je van het verknipte dekbed ook nog leuke passende sierkussenhoezen maken ?
  Of us dat te weinig? Veel succes en benieuwd naar het eindresultaat

  Like

Reacties zijn gesloten.