Beetje minderen

Al sinds het internet bestaat ben ik veel online te vinden. Op zich is dat voor mij nooit een probleem geweest aangezien ik hiervoor standaard mijn laptop gebruik en dat ding bivakkeert in de huiskamer. Lag ik eenmaal in bed, was ik aangewezen op mijn telefoon en de Huawei had net zo’n slecht bereik in de slaapkamer als de laptop. In bed een uurtje of wat doelloos scrollen zat er niet in. Na de vijfde foto begon het bufferen al, en na drie verhalen klapte de app er uit.

De Samsung die ik in april van dit jaar kocht als vervanging van de Huawei, heeft minder signaal nodig en een veel beter geheugen. Als ik nu wil, kan ik zonder problemen zomaar twee uur Insta-en. Eigenlijk wil ik dat niet, maar de telefoon wegleggen vind ik ook lastig. Ik bedacht een plan om een beetje te minderen wat mijn nachtrust ten goede moet komen.

Het plan: Instagram verwijderen. En dan bedoel ik niet alleen de app, maar mijn hele account. Dat heb ik in het verleden vaker gedaan. Je gaat naar profiel / instellingen / account en kiest onderaan voor verwijderen. Insta vraagt of je het zeker weet, ik zeg ja, en dan heb ik nog dertig dagen de tijd om het ding weer te activeren.

Vanmorgen kwam ik er achter dat sinds de komst van Meta het leven niet meer zo makkelijk is. Ik volgde de stappen maar zag de optie account verwijderen niet. Ik zocht op het net, en kreeg dezelfde stappen voorgeschoteld. Ik zocht in de app zelf en kwam op een hulppagina terecht waar ik geen fluit aan had. Dat die pagina na elke klik een tevredenheidsonderzoek aanbood kwam mijn humeur ook niet ten goede kan ik je zeggen.

Na een half uur prutsen heb ik de pijp aan Maarten gegeven en ben voor de moeilijke route gegaan. Eerst heb ik al mijn berichten verwijderd (dat waren er minder dan gedacht want ik schoon regelmatig op). Aansluitend heb ik ervoor gezorgd dat ikzelf niemand meer volg, en dan niemand mij meer volgt. Ik heb mijn profiel aangepast en in de bio geschreven dat ik er mee stop. Als laatste heb ik de koppeling met Smoelenboek verwijderd. Toen heb ik mijn account gedeactiveerd en zowel Insta als Smoelenboek van mijn telefoon verwijderd.

Met uitzondering van WordFeud staan er nu alleen nog functionele apps op mijn telefoon. We gaan zien of dat voldoende is om mijn nachtrust terug te krijgen. De telefoon niet naast mijn bed leggen is namelijk lastig. Ik gebruik SleepCycle als wekker en dat bevalt een stuk beter dan een gewone wekker dus….

Ik ga het meemaken.

23 Comments

 1. Ik ben maar nooit begonnen met Facebook, Twitter en Instagram – van Instagram weet ik nauwelijks wat het is… Ik verlies al genoeg tijd met onzindingen. Op mijn telefoon is Pinterest de grote slaapverstoorder. Ik wil eigenlijk weer eens een échte wekker kopen – dan kan de mobiele telefoon beneden blijven, lijkt me wel zo gezond.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het hele insta en FB is er niet beter op geworden. Reclame alom en algoritmes waar ik debiel van wordt. Hoewel ik de indruk heb dat ze daar wel iets aan gedaan hebben. Maar na het zien van de zoveelste reclame ben ik er weer helemaal klaar mee. Ik gebruik het eigenlijk alleen nog voor m’n “zakelijke” account en voor de club waar ik eea voor bij houd. Voor privé doeleinden heeft het voor mij zijn nut verloren. Ik lees liever een goed en spannend boek voor ik ga slapen.
  Succes met het afkicken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Meta, weer wat geleerd 😉 nooit te oud voor.
  Insta en facebook kijk ik alleen op m’n laptop en volg alleen familie, goede vrienden.
  Op mijn telefoon heb ik die verwijderd.
  WhatsApp kan ik niet missen…

  Like

  1. Whats app kan ik ook niet missen en Wordfeud heb ik gehouden. Misschien dat ik over een maand of twee ver genoeg afgekickt ben om mijn account deels te herstellen;. Of een nieuw exemplaar aan te maken. En dan gerichter lezen en delen.
   Nu wil ik daar nog niet aan denken.

   Like

 4. Ik miste je al. Het eerste wat ik dacht was dat ik het antwoord hier wel zou vinden… en ja, inderdaad. 🙂 Nu weet ik waarom je weg bent. Aan de ene kant jammer natuurlijk. Aan de andere kant goed dat je voor jezelf en je nachtrust kiest. Sterk ook dat je, ondanks alle obstakels, hebt doorgezet en alles hebt verwijderd. Ik duim mee dat het gaat helpen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zit op Instagram, maar doe er eigenlijk niks mee. De meldingen heb ik lang geleden al uitgeschakeld, want ik werd er een beetje gek van. Als iemand een paar dagen niks geplaatst had, kreeg ik de melding dat Pietje sinds lange tijd weer eens iets geplaatst had. En eigenlijk snap ik ook niet veel van Insta. Facebook vind ik leuk en daar ben ik vaak op te vinden.

  Like

  1. Aangezien ik mijn blog via Facebook deel (gaat helaas niet meer vanzelf das wel een dingetje) wil ik FB nog houden. Insta vind ik eigenlijk leuker, maar het vreet meer tijd. En vandaag tijdens het wandelen keek ik anders naar de wereld. Was minder bezig met een mogelijk mooie foto maken.

   Like

 6. Dapper
  Ik ben (nog) niet zover, maar op zich scroll ik ook niet zoveel op facebook en instagram. Wel op twitter, soms. Maar goed, ik zit dan weer met bepaalde spelletjes, die ik niet weg kan leggen. En anders een boek.

  Like

  1. In bed lezen doe ik al niet meer, Zodra ik er achter kom dat ik te lang lig te lezen, ben ik zover met het boek dat ik het wel uit kan lezen…

   Dan ben je zo weer twee uur verder..

   Like

 7. Ik ben nooit aan instagram begonnen. Mogelijk omdat ik facebook een jaar of 10 geleden volledig de nek omdraaide en die heb opgenomen in m’n addblocker. Keek voorheen ook nooit TV-soaps. Pinterest booiede me overigens ook niet. Op Twitter volg ik maar een paar mensen.

  Heb wel een laptop die het overal prima doet, inclussief op een tafeltje naast m’n bed. Dat loopt wel eens uit de hand als iemand een youtube-link plaatst en ik daarna gepakt wordt door een verzameling kattenfilmpjes. M’n smartphone (6″) gebruik ik hoofdzakelijk als camera. M’n laptop heeft een groter (14″) scherm en een prima geluid. Kijk er ook TV op. Vaak met 10 of meer minuten achterstand, zodat ik over de rclames kan schuiven.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb ook al eens een poging gewaagd om te sociaal-minderen. Toen heb ik geen accounts verwijderd overigens, maar wel tijdelijk van mijn telefoon verwijderd om te kijken wat het zou doen voor me. Maar insta vind ik gewoon te leuk en FB gebruik ik niet heel erg veel meer. Het is niet gelukt om definitief te minderen in social media, maar vind ik eigenlijk ook niet meer zo erg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn insta account bestaat nog en kan het zo weer activeren. De meeste mensen die ik volgde zitten nog wel in mijn hoofd. Maar ik probeer dat in ieder geval de eerste weken niet te doen. Fingers crossed.

   Like

 9. Ik lees altijd nog een stukje in bed voordat ik ga slapen. Maar ik heb ook niet zoveel met die meta-dingen. Smoelenboek is alleen maar reclame. Daar feliciteer ik alleen nog maar mensen. En Insta ben ik snel beu. Ik vind het oprecht knap dat je een uur op Instagram kunt kijken. 🙂

  Like

  1. Na dat uur weet ik niet precies wat ik heb gezien (behalve de schattige kleinkinderen van Vriendin) dus echt kijken… Nope.
   Een echte verslaving dus. En nu koude kalkoen gestopt. Nog geen ontwenningsverschijnselen maar wel een redelijk schoon huis. 😉

   Geliked door 2 people

 10. Goed bezig. En vanwege wat je hier schrijft over Meta blijf ik dus twijfelen om alles van Meta de prullenbak in te kieperen… het ‘beheerst’ een té groot deel van mijn online-leven (dat ik al op een zo laag mogelijk pitje heb staan, maar toch). Het is toch bizar dat je niet via de makkelijke route gewoon je account kunt verwijderen??? Gggrrrr…

  Like

  1. Daar gaat niet zo gek veel tijd in zitten en voelt tenminste nog echt sociaal.
   Misschien leg ik nu wel vaker een woordje. You never know.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.