Ik ken nieh kijken

Rond mijn tiende levensjaar werd duidelijk dat ik een visueel hulpmiddel nodig had om veilig de weg op te kunnen. Of om zoiets simpels als het bord te lezen. Nu was mijn linkeroog veel slechter dan het rechter, en omdat brillenglazen in de jaren zeventig hun naam eer aandeden en van glas waren gemaakt, hing mijn bril altijd scheef op mijn neus. Vanaf mijn vijftiende heb ik daarom lenzen.

Tot mijn vijftigste droeg ik eigenlijk altijd mijn lenzen. Ik had een bril voor erbij. Die droeg ik ‘s-morgens totdat ik mijn lenzen indeed. Zo rond mijn vijftigste begon ik mijn bril ook in de avonduren en weekend te dragen. En als ik een boek ter hand neem gaat mijn bril af. Iets met de gewoonte uit mijn jeugd om mij achter mijn boek te verstoppen.

Een jaartje of vijf geleden werden mijn armen, in combinatie met mijn lenzen en ietwat schemerig licht, te kort. Ik kocht een klein leesbrilletje en het leven ging gewoon verder. Net als de teloorgang van mijn ogen. Om mij het ongemak van een leesbril te besparen heeft de opticien een trucje toegepast. Mijn rechteroog (tevens het beste) is voorzien van een lens op de juiste sterkte die maakt dat ik perfect in de verte kan kijken. Mijn linkeroog heeft een lens die iets minder geschikt is voor in de verte kijken maar juist is afgesteld op lezen.

Dat ging een aantal jaar goed maar de laatste maanden had ik steeds meer moeite met op een beeldscherm kijken. En laat ik dat zowel professioneel als privé heel veel doen. Na een gedegen onderzoek bleek dat er toch nog wat gewijzigd moest worden in de sterkte. Voor de zekerheid werd eerst een proef set lenzen besteld.

Die deed ik dinsdag in. Buiten was het leven mooi maar eenmaal op het werk achter de computer werd ik gek. Geen letter of cijfer oogde scherp. Drieën bleken achten te zijn en soms een vijf. Om het leuk te houden. Niet alleen mijn eigen scherm leverde problemen op. Ook tekst geprojecteerd op grote schermen was onleesbaar.

Vandaag bleek het niet veel beter te gaan. Niet op het werk waar ik om het probleem van één klein en twee grote schermen (dus anders focussen) elimineerde door mijn laptop dicht te laten maar ook niet thuis. Waar het sluiten van mijn laptop geen optie is. Een tijdje leek mijn sterkste leesbril de oplossing, maar na een uurtje begonnen de letters toch weer te vervagen. Ik zoomde wat in zonder het gewenste resultaat. Ik veranderde de beeldscherm instellingen naar 125% met als gevolg dat een aantal programma’s waar ik in werk over de flos gingen. Geen optie dus. Bovendien staat mijn privé laptop al jaren op die instelling en daar kan ik zonder bril ook niets lezen.

Tijd om terug naar de lenzenspecialist te gaan. Alleen kon ik daar volgens het afsprakensysteem pas volgende week woensdag terecht. Te laat vind ik. Tegen die tijd ben ik zeeziek. Ik waagde er een telefoontje aan. Morgen om 17:00 uur kan ik er al terecht.

Toen kwamen er een aantal appjes binnen, die ik zonder problemen kon lezen. Net als mijn agenda op mijn telefoon maar ook de papieren agenda. Morgen doe ik nog wat testjes met het lezen van een boek (e-reader en papier) maar ik denk dat ik weet wat er aan de hand is. Ik ben toe aan een beeldschermbril. Ik weet alleen niet of dat in lens-vorm bestaat. Pffff.

13 Comments

 1. Jeetje! Fijn dat je eerder terecht kon. Iets zien is toch wel heel handig. Ik kan het voorlopig nog af met een goedkoop leesbrilletje. Een echte bril lijkt me niets voor mij. Ik ben die krengen altijd kwijt. En meestal vind ik ze terug onder mijn achterste als ik op de bank ga zitten.

  Like

  1. Da’s heel slecht voor een bril weet ik uit ervaring. Hoewel. Ik kreeg mijn eerste bril toen ik tien was en ongeveer vier keer per week wandelde ik bij de opticien binnen om de bril recht te zetten vanwege ongelukjes.
   Dus herstel van een iets duurdere bril is mogelijk.

   Like

 2. Ik draag een bril en ben er blij mee.
  Tegenwoordig zijn er zoveel leuke modellen.
  ‘k Ben benieuwd of een beeldscherm iets voor lenzen bestaat.
  Maar leesgedeeltes kan ook, dus wie weet!

  Geliked door 1 persoon

  1. En anders een beeldschermbril voor bij de lenzen. Dat is wel mogelijk. (Voordeel van een zooitje collega’s op leeftijd … 😉

   Like

 3. Ik heb sinds mijn 8e een bril. Ooit 2x lenzen geprobeerd (op mijn16e en mijn 30e), maar mijn ogen kunnen er niet tegen. Gelukkig zijn er genoeg leuke brillen en zie ik het nu maar als een modieus accessoire 🥸

  Like

  1. Mijn ogen verschillen nogal in sterkte. Nu de meeste glazen niet meer van glas zijn maakt het gewichtsverschil niet zo gek veel meer uit maar de vertekening van mijn ogen wijkt behoorlijk af.
   Maar als het altijd bril moet worden, dan wordt het altijd bril.

   Like

 4. Ja, fijn dat je zo snel kunt komen. Ben benieuwd. Ik kan nog steeds alles redelijk goed met mijn multifocale bril. Die zet ik alleen af als ik iets wil naaien.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou, ik heb inderdaad tegenwoordig een beeldschermbril (naast mijn gewone multifocale met cilinder). Heb mij er lang tegen verzet, want vond het onzin, maar het is echt een verademing.
  groeten, Arianne

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb nu een gewone bril (multifocaal) op en dat werkt ook prima.
   Ik ga het morgen meemaken. Wel fijn dat ik zo snel mag komen.

   Like

 6. Vanaf mijn vierde/vijfde levensjaar heb ik een gecertificeerd lui linkeroog. Zwarte lapjes, druppelen en brillen.
  Vanaf mijn veertigste levensjaar kwam daar een leesbril en leesgedeelte bij.
  Waarna ik even later ook een beeldschermbril heb aangeschaft.

  Nu gebruik ik alleen een multifocale bril op mijn neus of voorhoofd.

  Ik weet niet beter en kan niet beter.

  Ik kan er goed meeleven.

  Al weet ik dat brillen bij vrouwen altijd gevoelig liggen …

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb geen problemen met een leesbril. Die vervormt mijn ogen niet zo gek als mijn gewone bril. Maar daar loop ik gewoon mee op straat want gemak dient de mens.

   Like

Reacties zijn gesloten.