Staar in de verte

Vandaag mocht ik mij melden bij de optiek waar ik al jaren vaste klant ben. Dit keer ontfermde niet de opticien maar de optometrist zich over de oogmeting. Hij had ooit de constructie bedacht om mijn van mijn slechte oog mijn lees oog te maken Ik vertelde waar ik de laatste tijd figuurlijk tegenaan loop. Ik maakte hem deelgenoot van een aantal testjes die ik vanmorgen had gedaan (met mijn multifocale bril heb ik nergens last qua lezen, schrijven en computergebruik) en ik deelde mijn idee. Linkeroog op volle sterkte brengen en aansluitend nagaan of ik een leesbril of een beeldschermbril nodig heb. Hij kon zich daar wel in vinden. Toen begon de meeting.

Ik had hem, en daarmee had hij mijn ogen al een tijdje niet meer gezien. Mijn rechteroog behoefde toch nog enige aanvullende correctie. Toen was mijn linkeroog aan de beurt. Of ik de letters in het verlichte vlak kon lezen. Ik moest hem teleurstellen. Ik zie dat er een licht vlak is, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Er waren heel wat glaasjes en heel wat klikjes nodig voordat ik letters zag en kon lezen. Hij checkte in het systeem de sterkte van mijn bril. Je linkeroog is nog verder achteruit gegaan, zei hij, je zit nu op min 9 en ik krijg het niet beter dan 80%. Dat was even slikken. Hoewel ik gewend ben dat ik slechte ogen heb, is het de beste man al jaren gelukt mijn ogen te corrigeren naar 100 en soms wel 110%.

Aansluitend werden er nog wat onderzoeken gedaan, inclusief een scan. De reden dat mijn linkeroog nog slechts tot 80% bij te spijkeren is was toen duidelijk. IK heb staar aan mijn linkeroog.Ik ga een nieuwe set lenzen voor je bestellen, zei hij. Wanneer je die op komt halen maak je meteen een afspraak voor controle. Dan doe je de nieuwe lenzen in, en een half uur later doet mijn collega of ik de controle en kijken we meteen welke sterkte leesbril je nodig hebt. En ik zorg dat er een brief voor je huisarts klaar ligt. Dan kan je huisarts mij de opdracht geven de staar controle te doen. Dan is het officieel. Als je terug zakt naar 70% ga ik je doorsturen.

Zucht. Ik voel me ineens bejaard. Maar wel fijn dat ik nu weet waar ik aan toe ben.

19 Comments

  1. Ik houd de optometrist zeker in ere. Maak sowieso alleen nog afspraken op de dagen dat hij er is. Maar volgens mij sta ik nu toch geoormerkt als kandidaat voor zijn spreekuur.

   Geliked door 1 persoon

 1. Je optometrist klinkt heel betrokken vakkundig zeg. Wat fijn dat hij zo goed de tijd voor je neemt en met je meedenkt.

  Like

  1. Ik was ook erg blij om hem weer eens te zien en maak in het vervolg alleen nog afspraken wanneer hij er is…

   Like

 2. Ik heb het vaker gehoord, jonge mensen die al staar hebben. De operatie(s) zijn een gevalletje lopende band. De meeste mensen kende ik mét bril en dan is het ‘blote billen gezicht’ toch even wennen.

  Zo te lezen is er bij jou nog geen operatie nodig toch?
  En het gezicht zonder bril ken ik al 😉

  Like

  1. Nog niet en aangezien dat oog van zichtzelf erg slecht ziet, is het idee van een operatie best positief. Ik kom gewoon onder controle en als het zover is, zie ik wel verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.