Witte Toren

In 2012 deed de Floriade Venlo aan. Ik nam mij voor er een keertje te gaan kijken en tegen de tijd dat ik er aan toe was, was de Floriade vertrokken. Wat restte waren een aantal, vanaf de grote weg goed zichtbare, gebouwen. Ooit zou ik die van dichtbij gaan bekijken, maar ooit is een rekbaar begrip.

Vanmiddag besteedde ik het doen van de boodschappen uit aan Zoon, en had daardoor zelf tijd om een stukje te gaan fietsen. Eerst wilde ik het mij inmiddels bekende Rondje met het Pontje doen, of misschien wederom doorfietsen naar Kessel maar een klein stemmetje zei dat het ook wel eens leuk is om ongebaande paden te betreden.

Een paar weken geleden ging ik met Mrs H te B ijs eten in Grubbenvorst en ik herinnerde mij dat ik toen dacht dit is een ook een leuk stuk om te fietsen. Vandaag dacht ik het niet, maar deed het gewoon. Al fietsend dacht ik na over waar ik na Grubbenvorst naar toe ging. Ik zou met het veer naar Velden kunnen gaan, en dan terug naar Venlo. Of juist de andere kant op, naar Sevenum en dan beslissen of ik voor de kortste of een wat langere route naar huis zou gaan.

Het werd Sevenum. Tot ik het bordje van de fietsroute Greenport zag. Spontaan ging ik links af om na wat omzwervingen eindelijk Witte Toren van dichtbij te zien. Die op zich niet zo bijzonder is. De rest van het terrein trouwens wel, en ik snap nu dat er stemmen opgaan om dit deel van Blerick niet als bedrijventerrein maar als woonwijk in te richten. Aangezien niet alleen Gods wegen, maar ook de van de Gemeente Venlo ondoorgrondelijk zijn, zal dat wel niet gebeuren, maar dit terzijde.

Voor nu vind ik het veel belangrijker dat ik vandaag niet op de bank ben blijven hangen maar lekker stukje heb gefietst en mijn fietsdoel voor augustus, 100 km, heb kunnen afvinken.

20 Comments

 1. De Floriade is nu in mijn woonplaats. Ik ben geen fan. Ontzettend duur. Zoon is geweest. Vond het het geld niet waard. Maar je komt er wel aan je kilometers. Want het is de hele dag lopen…lopen en lopen.

  Liefs Joanne

  Like

  1. Ja, met de kilometers zit het wel goed. Ik was gisteren verbaasd over de uitgestrektheid van het terrein. En ik ben niet eens in alle uithoeken geweest.

   Like

 2. Al jaren staat een bezoek aan de floriade – waar die dan ook gehouden wordt – in de planning. Het is er nog nooit van gekomen. Ook niet om de voormalige floriadeterreinen te bezoeken. In welke vorm dan ook.
  Misschien ook iets voor in de planning. Ooit.

  Verder heb ik een schop onder mijn kont nodig voor de wandelkilometers.
  Jij bent goed bezig!

  Geliked door 1 persoon

   1. Mijn wandelkilometers heb ik 2 jaar bijgehouden. Per 1 januari was ik daarmee gestopt. Achteraf een slecht plan want de trigger om je doel te halen is er dan niet (meer).
    Halverwege dit jaar ben ik weer begonnen met het bijhouden. En wat schetst net mijn verbazing: in augustus heb ik bijna 70 kilometer gewandeld …

    Like

 3. Een bijzondere toren. Van Floriades snap ik nooit zoveel. Kost veel geld om zo’n (tijdelijk) park in te richten, dan is er inderdaad altijd gemopper over te weinig bezoekers, en dan? Vast geen sociale woningbouw… En gefeliciteerd met je behaalde doel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben even gaan Google-en.
   Er zit nu oa een laboratorium gezonde voeding in. Samenwerkingsverband tussen meerdere onderwijsinstellingen in deze regio (zie link. )
   Er is twee jaar geleden gepoogd het terrein buiten kantoortijden te sluiten ivm regelmatig verdwijnen van de proefgewassen, maar daar is de politiek voor gaan liggen. Het terrein is nu tussen zonsopkomst en -ondergang geopend voor recreanten.
   De toren heet villa Flora.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_Flora_(Floriade_2012)

   Geliked door 1 persoon

   1. Dank voor de link, interessant! Al krijg ik altijd wel lichte kriebels bij het lezen van de combinatie ‘laboratorium’ en ‘gezonde voeding’. In mijn wereld gaan die twee niet echt samen… Dan komen er bij mij beelden boven van genetisch gemanipuleerde sprinkhanen met een enorm hoog eiwitgehalte als ‘vleesvervangers’, enzo. Bbbbrrr….

    Like

 4. Jammer dat zo’n mooi park moet verdwijnen, kennelijk omdat de gemeente er geld aan wil verdienen. Wonen daar lijkt me dan wel weer leuk. O, en wat zit er in die witte toren?

  Like

  1. Het is een kantorentoren.

   Het park is ooit aangelegd voor de Floriade dus het heeft de bewoners van Venlo genoeg gekost.

   Like

 5. De Floriade in Venlo heb ik helemaal aan mij voorbij laten gaan.
  Nu vermaak ik mij uitstekend op de Floriade in Almere.

  Het gejammer over hoge kosten en te weinig inkomsten door tegenvallende bezoekersaantallen is een terugkerend iets bij elke Floriade.
  Almere krijgt in ieder geval een prachtige nieuwe woonwijk. En het zorgcentrum/seniorencomplex staat er al en is al bewoond.

  De grondopbrengsten na afloop van de Floriade zullen de gemeentekas van Almere flink spekken.

  PS: Misschien moet ik toch ook een keer het Floriade terrein in Venlo bezoeken.
  De twee parken van de voormalige Floriades in Amsterdam ken ik als mijn achtertuin.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Een woonwijk zou hier ook mogelijk moeten zijn. Zover mijn beperkte kennis rijkt, ligt de infrastructuur er grotendeels al. Zonde om hier een bedrijventerein van te maken.

   Like

Reacties zijn gesloten.