Hobby’s en anti-hobby’s

Aan het begin van de zomer kocht ik wat nieuwe kleren waaronder een rode katoenen broek. Het is geen recht toe recht aan broek. Neen. Aan de zijkant is de stof op ingenieuze wijze geknoopt en onlosmakend aan elkaar genaaid. Die rode broek is een apart exemplaar. Ik houd daar wel van.

Totdat de broek een keertje de was in moest. Buiten dat ik compleet was vergeten dat katoen nog erger kreukt dan linnen en strijken geen hobby van mij is, maakte die knoop er een ware ramp van.

Zei ik geen hobby? Maak daar maar gerust anti-hobby van. Ik kan een kledingstuk nog zo mooi vinden, strijken is uit den boze, dus ik laat regelmatig de prachtigste dingen in de winkel hangen. Nu dus niet.

Ondertussen heeft de broek al een keer of vijf in de was gelegen, en ben ik even zo vele keren met de strijkbout in de weer geweest. Elke keer lukt het mij een beetje beter om ook rondom de knoop de stof wat gladder te krijgen. Afgelopen maandag was het weer zover, en terwijl ik met de strijkbout stond te hannesen betrapte ik mijzelf er op dat ik stond te neuriën.

Neuriën… Bij een anti-hobby, Dat kan natuurlijk niet. Na het strijken hing ik de broek in de kast. En daar mag-ie blijven hangen tot volgende zomer. Voordat ik strijken leuk ga vinden. Moet er echt niet aan denken/

12 Comments

 1. Gniffel… herkenbaar onderwerp weer! Tegenwoordig strijk ik niet meer: dat laat ik de wind voor me doen. Ooit had ik er een bloedhekel aan, tot ik een cursus mindfulness ging doen, en mindful ging strijken. Toen ben ik ook gaan neuriën geloof ik….

  Geliked door 1 persoon

 2. Hahaha! Ja, het moet niet gekker worden. Ik houd ook niet van strijken en probeer het zoveel mogelijk te voorkomen door slim in te kopen. In mijn eigen garderobe zit niets wat ik moet strijken. Helaas krijg ik de lange broeken van mijn moeder (mét plooi) niet gewassen zonder ze te kreuken. Terwijl zij altijd roept dat ze die broeken nooit streek. Hoe dan?

  Like

 3. Strijken doe ik bijna nooit.
  Ooit toen ik de controle van het kraamcentrum verwachtte had ik keurig netjes alle luiers gestreken…
  Wat denk je? ik kon ze maar beter nog eens wassen of spoelen, want als ze gestreken waren namen ze veel minder vocht op.
  Dus nu 43 jaar later ik strijk niet meer. (heel af en toe een overhemd)

  Like

 4. Mijn ex was beroeps militair dus tijdens mijn trouwen streek ik elke week die vreselijke kleding.overhemden broeken etc. Na mijn scheiding was ik daar vanaf en striijk sindsdien helemaal niets meer.Tijdens dat zelfde huwelijk woonde er achter ons een vrouw die daadwerkelijk alles wat uit de was kwam streek tot aan onderbroeken en sokken toe, dat stond zo netjes in de kast. was haar antwoord toen ik vroeg waarom ze dat deed. Ieder zijn ding denk ik maar, mijn kast is niet zo netjes maar ik ben de enige die dat ziet dus wat mij betreft totaal niet boeiend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo herkenbaar. Zowel het vele strijken voor een ex… als iemand in de buurt hebben wonen die alles strijkt.

   Like

 5. Wat grappig.
  Doet mij denken aan alweer 39 jaar geleden. Ik had echt een vreselijke hekel aan strijken. Met een bevalling voor de boeg en een enorme achterstand had ik slapeloze nachten. En toen werd jongste zoon geboren en stapte de allerliefste kraamverzorgster mijn leven binnen.
  Ze draaide haar hand niet om om voor mij, jongste zoon, nog twee kinderen en haar favoriete bezigheid: strijken!
  Letterlijk fluitend heeft zij de hele achterstand weggewerkt, de was van die dag lag heel snel weer in de kast. En zij deed de boodschappen en zorgde voor het avondeten.
  Ik hoef je niet te vertellen dat ik tranen met tuiten heb gehuild toen mijn kraamtijd voorbij was.
  Ik moet nog steeds aan haar denken. Vooral tijdens de geboortedag van jongste zoon.
  Inmiddels heb ik geen hekel meer aan strijken, al doe ik het niet zoveel.

  Liefs Joanne

  Like

  1. Volgens mij is strijken leuk vinden een eerste vereiste om op de opleiding toegelaten te worden.
   Een vriendin van mij vind strijken ook fijn. Ze woont net iets te ver weg om mijn was bij haar om de hoek van de deur te schuiven.

   Geliked door 1 persoon

 6. Volgens mij geniet je van dat neuriën?
  Ik breng graag al mijn strijkgoed naar jou toe.
  Zodat je nog heel veel kunt neuriën.

  Ik schrijf dit met een glad getrokken ernstig gezicht.

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Glad gestreken bedoel je.
   Strijken schijnt een meditatieve bezigheid te zijn… Maar ik mediteer toch liever met mijn ogen dicht op mijn luie …

   Like

Reacties zijn gesloten.