Een wereld van verschil

Het was een paar dagen behelpen, maar met behulp van de beeldscherm instellingen (grootte en verlichting) en wat leesbrilletjes uit een vorige periode van niet helemaal scherp zien op kleine afstand ben ik ze prima doorgekomen. Toch was ik gisteren blij met het telefoontje dat mijn lenzen klaar lagen. Ik maakte een afspraak voor een oogmeting voor vanavond, haalde de lenzen vanmorgen op en deed ze meteen in.

Al wandelend naar het werk ging er een wereld voor mij open. Natuurlijk wist ik dat mijn linkeroog al een paar jaar niet meer naar 100% gecorrigeerd werd, maar ik besefte vandaag pas hoeveel wel of niet 100% corrigeren uitmaakt. De echter verrassing kwam daarna pas. Ik keek op mijn horloge om te zien hoe laat het was. Officieel zou ik dat niet kunnen zien, maar ik zag het wel. Ik pakte mijn telefoon erbij en opende what;s app. Ik kon de berichten gewoon lezen.

Op het werk aangekomen herstelde ik de beeldscherminstellingen naar hoe ze ooit stonden voordat ik tot de conclusie kwam dat ik nog maar de helft zag (en het een paar maanden niet wilde toegeven en op vermoeidheid gooide). De letters op mijn laptop (14 inch) bleven te klein, maar de rest kon ik prima lezen en ik kan toch maar op twee schermen tegelijkertijd kijken. Het was gewoon lekker werken. Het constante scrollen van de laatste paar dagen was niet meer nodig.

Halverwege de middag ging ik naar huis. De werkopstelling daar is anders en ik wilde beide goed getest hebben. Ook op dit kleinere scherm kon ik met de instellingen op 100% (ipv 125%) alles goed lezen. Om ook gebruik te kunnen maken van mijn laptop pakte ik een 10 jaar oud leesbrilletje uit de kast. Wat de sterkte van dat ding was wist ik niet, maar het bleek voldoende te zijn om gewoon te kunnen lezen.

Eenmaal klaar met mijn werk stoeide ik wat met de e-reader (daar kan je de letters makkelijk van vergroten) en mijn privé laptop. Ook 14 inch en met een beeldscherm instelling van 125% was alles goed leesbaar. Zeker nadat ik de interne verlichting wat omhoog had gegooid.

Om half acht wandelde ik naar de stad voor de oogmeting. Ik was te vroeg en terwijl ik zat te wachten las ik wat folders die op tafel lagen. Iets wat officieel niet mogelijk is. Vijf minuten later zat ik bij optometrist in de stoel. Ik vertelde hem mijn ervaring en liet mijn leesbrilletje zien. Er volgde een volledige oogmeting en zag zelfs meer dan tijdens de vorige oogmeting. Altijd fijn natuurlijk. Daarna werd mijn leesbrilletje doorgemeten. Plus 1. Eigenlijk heb ik plus 2 nodig maar zei de optometrist, Als je de dingen die je moet lezen met plus 1 kunt lezen, blijf die bril maar gebruiken. Die plus twee is gemeten voor de optimale leesstand. Maar je beeldscherm staat niet op de optimale leesstand. En je telefoon en e-reader kan je makkelijk manipuleren. Teveel corrigeren maakt de ogen en armen lui. Ik bestel voor zes maanden lenzen, daarna doen we weer een meting, en als je je beeldscherm met plus 1 niet meer kunt zien, kom je eerder terug.

Voor nu zie ik alles weer helder. Behalve als ik net door het stukje staarvertroebeling wil kijken. Maar daar is geen lens of bril tegen opgewassen. Dus blijf ik er bij: voor nu zie ik alles weer helder. Verder word word heel handig met het aanpassen van de diverse laptop en beeldscherm instellingen en dat kan voor een ICT-er nooit kwaad.

4 Comments

 1. Dan zwaai ik maar even heel enthousiast naar je.
  Hallo!!!!!!

  Is dat niet heel vermoeiend, zo slecht zien?

  Like

  1. Behoorlijk. Ik vermoed zomaar dat een deel van mijn andere klachten door mijn ogen zijn veroorzaakt.

   Like

 2. Wat fijn dat je nu weer alles helder ziet zeg! Dat is toch een opluchting stel ik me zo voor.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.