Waarschijnlijk juich ik te vroeg

Begin augustus maakte ik jullie deelgenoot van het feit dat mijn blog sinds ongeveer een week overspoeld wordt door spam. Buiten de seksueel (lees pornografisch) getinte berichten willen mijn spammers, of beter gezegd mijn spammer, mij heel rijk maken. Iets met een beleggingsrobot, passief inkomen etc.

Op zich werkt het spamfilter best aardig, maar toen ik op een dag 27 spamberichten met één klik verwijderde was ik a) bang dat ik een echte reactie over het hoofd had gezien en b) dat het allemaal makkelijker moest kunnen. Daar bleek ik gelijk in te hebben.

De volgende keer dat ik een box vol spam had zocht ik de grote gemene deler in afzender op en plaatste die op de blokkadelijst. Alle berichten waar dezelfde woord combinatie in voorkomt gaat automatisch naar de prullenbak. Adressen veranderen; dan zocht ik nieuwe overeenkomsten en hop, naar de prullenbak.

Hoewel ik de spam dus redelijk afvang, heb ik ook wat dingen moeten veranderen aan de instellingen van mijn blog. Op berichten ouder dan zeven dagen kan niet meer gereageerd worden. Ik accepteer geen enkele link meer in een reactie. Het reactie formulier staat uit en steeds meer foto’s hebben de toevoeging ‘geen reactie mogelijk’ gekregen.

Net opende ik mijn blog en keek bij de reacties. Voor het eerst sinds 2 augustus staan er geen spamberichten en is de prullenbak leeg. Ik maakte bijna een rondedansje. Bijna. Want voor hetzelfde geldt stromen morgen de spambox en prullenbak weer over. Maar stel dat dat niet zo is… Misschien kan ik over een maandje of zo de blogmuur weer wat laten zakken.

13 Comments

 1. Ik heb er gelukkig nooit last van (ik klop nu af). Ik heb wel de indruk dat ik bij sommige lezers meteen in de spambox val. En ik typ toch echt geen vieze woorden, hoor.

  Like

 2. Ik reageer net van: oh nee, zou deze reactie ook in de spam komen en ja hoor, ik zie hem niet! Dus: check je spambox.

  Like

 3. Ik check mijn spambox (Akismet gebruik ik) NOOIT, dus ik heb het net maar even gedaan. Er zaten geen Nederlandse reacties tussen, maar wel allemaal leuke complimentjes van spambot: Good site you have here.. It’s hard to find good
  quality writing like yours these days. I really appreciate people like
  you! Take care!!

  (Oh nee, zou deze reactie nu ook in de spam komen)

  Like

 4. Herkenbaar! En hopen dat het zo ‘rustig’ blijft.

  Hier wordt Thunderbird als mailprogramma gebruikt en heel strak ingeregeld op SPAM. En dat naast het eigenlijk al goede spamfilter van de provider …

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat fijn dat het je gelukt is om de spam zo aanzienlijk te verminderen. Ik heb er helaas ook veel last van.

  Like

   1. Dat denk ik ook ja. Ik heb er amper last van. En vandaag liep ik rond met het idee om eens dagelijks kort te gaan bloggen, maar ik weet weer even genoeg… niet doen dus

    Like

    1. Sinds dat blog nog één spam bericht en een fake spam bericht (reactie van Laura).
     Op een gegeven moment is de lol eraf.
     Mijn reactie formulier zet ik nog niet open.

     Geliked door 1 persoon

 6. Wat zal dat een voldaan gevoel geven om zo de spam-verwijder-klus min of meer te automatiseren. Ik hou daar in mijn werk ook van. Saaie en tijdrovende klussen automatiseren geeft tijd om me met de leuke dingen van m’n werk bezig houden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Vervelend al die spam. Ik hoop dat het je verder bespaard blijft.Ik reageer met een ander blog. Omdat dat makkelijker is.
  Mijn blog heet Gooische meisje.

  Liefs Joanne

  Like

Reacties zijn gesloten.