34 day reset

Ik ben een plannerjunkie en een budgetnerd met een toetsenbord verslaving. Voor veel mensen staat budget gelijk aan weinig geld en de goedkoopste optie. Wat mij betreft klopt dat niet. Een budget is een hulpmiddel om je financiële prioriteiten vast te stellen. Kort gezegd: wat blijft er over nadat ik aan al mijn verplichtingen heb voldaan en waar wil ik dat geld aan besteden?

Een deel van het geld wat overblijft gaat in korte- en lange termijn spaarpotjes. Mijn twee belangrijkste lange termijn spaarpotjes zijn het afbetalen van mijn aflossingsvrije hypotheek. De helft van mijn hypotheek is aflossingsvrij en ik heb die schuld terug gebracht tot iets minder dan €10.000. Het andere belangrijke spaarpotje is eerder stoppen met werken. Ik richt mij nu op twee jaar eerder stoppen (misschien iets meer maar dat hangt van de situatie en de pensioenmogelijkheden af) met werken. Dankzij een goed gevuld hardware ++ potje kon ik zonder met mijn ogen te knipperen mijn werkplek opnieuw inrichten. Om een voorbeeld te geven.

Heb ik alle belangrijke korte-, middellange en lange termijn potjes gevuld zodat ik zorgeloos kan leven, vul ik de categorie Fun Money. Denk aan Ditjes & Datje, Boeken, Uit eten, Planner geneuzel, Kapper en Kleding. Heb ik die maand dan nog geld over, vul ik soms de lange termijn doelen extra, of ik begin alvast met het vullen van het budget voor de volgende maand.

Mijn budget houd ik bij in de webversie van YouNeedABudget *) (YNAB) en ik bekijk met enige regelmaat de instructiefilmpjes van YNAB op YouTube. Een van die filmpjes gaat over de 34 day reset. Het doel is om 34 dagen lang alleen essentiële zaken te kopen om op die manier aan het eind van de maand wat extra geld over te houden. Verder is uit eten gaan of thuisbezorgd tijdens de reset uit den boze. Essentieel is het toverwoord en tevens een rekbaar begrip.

Dit jaar begon mijn 34 day reset op 1 september.

Het eerste dat ik deed was de agenda voor 2023 bestellen. Dit jaar ben ik voor een Japanse planner gegaan. Eentje die ik al jaren op het oog heb, maar aangezien september al een aantal jaar de maand is waarin ik de broekriem even aanhaal, mis ik jaarlijks de boot. Dit jaar niet want… een planner is essentieel voor mij, en op 1 september zei ik bye bye tegen de inhoud van het potje Planner Geneuzel. Uit eten mag dan niet mogen, voor mij is een ijsje eten met lieverds essentieel want een hele makkelijke manier om mijn kluizenaars gedrag even los te laten. (Dat ik beide keren getrakteerd werd wist ik van te voren niet; dank nog daarvoor <3). Over de aanpassing van mijn werkplek ga ik het niet eens hebben. Essentieler dan dat kan volgens mij niet.

Vanmorgen, toen ik de uitgaven van de afgelopen week in mijn budget controleerde, was mijn eerste gedachten Zo’n 34 day reset kost wel een hoop geld. Volgend jaar maar niet meer doen. Ik keek nog eens naar mijn uitgaven en dacht Misschien moet ik elk half jaar een 34 day reset invoeren.

Klinkt stom, maar zonder reset denk ik niet na over de vraag is dit voor de leuk of is dit nodig? Ik besluit gewoon dat het niet nodig is want het voelt te leuk dus is het niet nodig. Jaja, ik kan recht krom denken. En dankzij alle korte-, middellange en lange termijn spaarpotjes voel ik helemaal niets van beide uitspattingen. Het grote voordeel van het hebben van een budget. Geld hebben om iets moois te kopen zonder wakker te liggen van het bedrag.

*) Dit is een affiliatie link. Schaf jij via die link YNAB aan, krijgen wij beide een maand gratis. NB. De eerste 34 dagen is YNAB sowieso gratis.

13 Comments

 1. En vooral; genoeg geld hebben om iets te vervangen als het stuk gaat! Ik ben nog steeds blij dat ik dat kan! Maar ik merk ook dat het hebben van een buffertje me ook heel hebberig maakt. Ik wil steeds meer. En meer. En meer.

  Like

 2. Het klinkt heel goed zoals je je financiën regelt en op een rijtje hebt! Fijn ook dat het bedrag van de aflossingsvrije hypotheek zo geslonken is. Mijn man en ik zijn daar ook mee bezig.

  Like

  1. Soms denk ik dat ik alleen sta in mijn wens zo min mogelijk schuld te hebben.
   Jouw opmerking maakt mij blij.

   Like

 3. Mijn man is van het budgetteren. Toen hij bij mij in kwam wonen, vond hij mijn manier van administratie doen helemaal niets, dus hij nam het over. En ik gaf het met liefde af.

  Dus ik hoor van hem als iets even echt niet meer kan (hoewel ik misschien wel ietsteveel als Dironjo’s man tewerk ga) Gelukkig kan het allemaal nog.

  En.. ik geef eigenlijk zelden geld uit aan kleding. Het zijn altijd boeken die toch écht essentieel zijn. Man was blij toen ik een paar maanden terug een keer 3 nieuwe setjes kocht. Hij betaalde met een brede grijns en maakte daarmee de verkoopster ook gelukkig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb het geprobeerd. Dat budgetteren. Maar toen Lief met pensioen ging kon alles in de prullenbak. Hij pint zich een slag in de rondte.
  Vraagt zich niets af. Boodschappen, via internet bestellen, het lijkt wel een hobby geworden.
  Ik heb mij erbij neergelegd.
  Wij hebben een goede buffer opgebouwd. Maar geen mega inkomen met AOW en alleen vroeg pensioen van Lief.
  Maar ik regel de financiën. En dat blijft zo. Hou het wel in de gaten. En nee is op een gegeven moment ook nee.
  Maar jammer vind ik het wel. Dat wij hier niet over kunnen praten.
  Fijn dat het voor jou goed werkt.

  Liefs Joanne 😘

  Like

  1. Dat is inderdaad jammer. Misschien denkt jouw man wel dat een budget gelijk staat aan ‘geen spontane dingen meer kunnen doen’ of ‘niks meer mogen kopen’… Terwijl het tegendeel waar is.
   En die buffer, die is natuurlijk niet voor niets ontstaan.

   Like

 5. Ik heb YNAB zeker tien jaar geleden geprobeerd, omdat het in Amerika zoveel lovende kritieken had. Alleen ze bleken toen nog niet echt ingericht op het gebruik met NL bankrekeningen. Ze waren wel heel behulpzaam hoor, maar je moest zoveel omwegen maken, dat ik daar geen zin in had. Hoe Is dat nu? En wat is een goed YT filmpje om mee te beginnen?

  Like

  1. Je kunt nu bankrekeningen koppelen van Rabo, ING, ABN, KNAB en er staan er nog een paar bij. Ik gebruik deze optie trouwens niet. De meeste rekening staat op repeat, en de flexibele dingen voer ik handmatig in. Iets met ‘bewustwording’.

   Ik vind de serie van Hannah, Heard it from Hannah, erg prettig. En dan vooral van oud naar nieuw hoewel in een aantal gevallen zowel app als web-versie behoorlijk doorontwikkeld zijn. Maar de afspeellijst ‘The four rules’ is ook goed te doen (en wat je niet leuk vindt sla je gewoon over)

   Makkelijkste is denk ik op YouTube het YNAB kanaal zoeken, en dan kijken welke playlist je het meest aanspreekt. De 4 rules komen bijna bij iedereen wel voorbij.

   Ik persoonlijk kan weinig met de filmpjes van de bedenker van het product. Daar val ik bij in slaap. Hannah maar ook de Budget Nerds kan ik uren naar luisteren.

   En verder… Schrik niet van de prijs. Het product is de laatste jaren behoorlijk duurder geworden maar ik heb er nog steeds profijt van… Dus blijf ik het gebruiken.

   Like

 6. ‘Ik kan recht krom denken’. Haha. Dát snap ik. Al dat andere gedoe over budgetten… nee. Niet aan mij besteed. Maar wel een leuk blog 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.