Besparen door teruglopende consumptie

Het voordeel van het hebben van een budget voor mij is dat ik niet alleen weet waar ik mijn geld aan uit moet of kan uitgeven, maar ook waar ik in eerdere maanden mijn geld voor heb gebruikt. Tegenwoordig kan dit laatste ook heel makkelijk in mijn bank-app maar ik ben aan mijn YNAB-budget gewend en wil (voorlopig) niks anders meer.

Vandaag bekeek ik de categorie Flexibel eens goed. In die categorie zitten potjes als boodschappen (weekbudget), benzine, kapper en koffie. Per week/maand budgeteer ik een vast bedrag en alles wat in de maand niet wordt gebruikt, wordt in mindering gebracht op het te budgetteren bedrag voor de volgende maand. Want meer dan het vaste bedrag wil ik niet gebruiken.

Eerlijk is eerlijk: dat ik al het hele jaar uitkom met mijn boodschappen geld komt doordat Zoon soms vergeet mijn pinpas mee te nemen, en aansluitend niet meer weet wat de boodschappen hebben gekost. De andere potjes daarentegen….

Voor benzine zet ik elke maand €75 aan de kant. Ik heb dit jaar al driemaal getankt (ik weet het, gekkenwerk) voor een totaalbedrag van €190. Dat weinige tanken maakt dat ik tot aan vandaag bijna €500 heb uitgespaard.

Per knipbeurt ben ik officieel €18 kwijt, maar ik betaal €20. Door ziekte van haar kant, en een zekere gereserveerdheid voor wat kapper bezoeken betreft ben ik pas eenmaal geweest. Besparing van €160.

Dan is daar mijn koffie. Ik ga niet voor de budgetvariant (zelf opschenken of desnoods via een apparaat) maar ben van de cupjes. Die ik bij N3spresso bestel. Niet de goedkoopste variant maar wat mij betreft wel de lekkerste. Budget tot nu toe, en de besparing, is door veranderende omstandigheden wat lastiger te bepalen. Eerst dronk Zoon soms een kopje koffie en was ik de grootverbruiker. Toen werd hij grootverbruiker en moest ik het koffie budget fors ophogen. Sinds een maand of twee drinken we beide een stuk minder koffie. Hij vanwege zijn gezondheid en ik omdat ik wat vaker naar kantoor ga (en ook daar nauwelijks koffie drink want niet echt lekker).

Deze week zijn we met de laatste cupjes van de juli bestelling bezig. Ja lieve mensen. Wij hebben bijna twee maanden met een maandvoorraad gedaan. Dat terwijl ik in die periode drie weken vakantie heb gehad en één week ziek ben geweest. Deze maand hoefde ik dus geen euro in het koffiepotje te stoppen, en kon toch de nieuwe voorraad bestellen.

Besparen door teruglopende consumptie. Het is weer eens wat anders.

10 Comments

  1. Lekker is dat, he? Ik was afgelopen week bij de kapper en toen zei ze dat mijn vorige afspraak 28 weken geleden was. En de kapper staat om de maand in mijn kasboek. Dus ook hier van die meevallers. Of zoals mijn kind ooit zei “Jouw geld leek vroeger wel elastiek”. Is dus nog steeds zo.

    Geliked door 1 persoon

  2. Gelukkig vinden we de een bepaalde soort bonen van het huismerk van J.Umbo de lekkerste. Dat scheelt toch ook weer. En deze week toevallig de tweede zak voor de helft van de prijs. 😉

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik zag de gebruikelijke aanbieding voor mijn koffie die ik had berekend tot de goedkoopste in zijn soort, helaas wel twee euro schoon omhoog! Ik ga er zeker geen goedkopere koffie door drinken maar ik drink meestal alleen ’s morgens koffie en ben de enige in huis. Geen mensen uitnodigen werkt ook.

    Like

Reacties zijn gesloten.