Het moet niet gekker worden

Zeker aan het begin van deze telling voelde ik de conditie samen met het vocht mijn lichaam verlaten. Zelfs als ik het niet gevoeld had, had ik het geweten. Ziek zijn en conditieverlies gaan hand in hand. Niet alleen bij mij. Het is een universeel gegeven.

Ergens rond dag drie, de koorts tierde nog welig, begon ik aan mijn tien kleine dingen waar ik blij van word lijstje voor deze week. Je hebt klein en kleiner. Schone pyjama, schreef ik op, net als eetlust. Maar ook wandelen naar de dijk en wandelen door de uiterwaarden. Op dag vijf voegde ik daar wandelen naar de vuilbak aan toe. Niet dat dat nou zo’n geweldige wandeling is, maar aangezien ik na het douchen moest gaan zitten omdat ik te moe was om mij staand af te drogen wist ik dat ik klein moest beginnen.

Ondertussen heeft Zoon het vuilnis weggebracht, is de dijk gevoelsmatig (ik heb het over 500! meter) een brug te ver, ben ik nog niet ver genoeg opgeknapt om gewetensvol aan de wandel te gaan al ben ik wel toe aan actie. Gisteren haalde ik de stofdoek over een aantal horizontale oppervlakten en dat bleek geen overbodige luxe.

Vandaag heb ik de stofzuiger ter hand genomen en de hal, huiskamer, keuken en badkamer gezogen in stappen van ongeveer 5m2 per keer. Oftewel: tien keer een stukje zuigen om daarna even uit te puffen. Of het super schoon is, waag ik te betwijfelen, maar het is nu schoon genoeg om morgen de yoga mat uit te rollen. Misschien ga ik er ook nog wel op liggen.

Het moet niet gekker worden. Poetsen om conditie op te bouwen. Hier moet ik even bij gaan zitten.

10 Comments

 1. Omdat ik ‘achterstevoren’ lees voelt het wat raar nu (weer) beterschap te wensen, maar verdorie: het hakt er wel in…

  Like

 2. Heel herkenbaar. Ik had dat ook. Wasje draaien en ophangen. Even zitten. En ik wil je niet ontmoedigen maar ik heb af en toe nog steeds een offday. Keelpijn, ineens het gevoel van water in mijn oor (hoe dan?) en lamlendig. Moet slijten, denk ik. Doe rustig aan!

  Like

  1. Ik hang de was (deels) zittend op. Een mens moet toch wat.
   Ik doe het rustig aan al had ik gehoopt op dag 9 verder te zijn dan ik ben.

   Like

 3. Nee joh, helemaal niet gek. In een programma van de BBC is ooit uitgezocht dat een rondje intensief huishoudelijk werk (lees schoonmaken) net zo goed werkt als een fitness bezoek.
  Dus een win-win actie, je huis schoon, conditie opgebouwd en een mooie reden om jezelf te belonen met thee en iets lekkers.

  Geliked door 1 persoon

  1. Stofzuigen schijnt de aller aller zwaarste huishoudelijke taak te zijn.
   Ik ben dan ook heel blij met de hhhulp die nu (na maanden op de wachtlijst) bij mij komt stofzuigen.

   Beterschap!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.