Ik vraag het mij af…

Ik grap wel eens, je kunt met mij alle kanten op, soms zelfs de goede! En dan ineens gebeurt er iets waardoor ik mij afvraag of die gedachten wel hout snijdt.

Bovenstaande behoeft een inleiding. Sinds een jaar of 40 weet ik dat ik voor heel veel dingen allergisch ben. In de loop der jaren zijn een aantal van de heel veel dingen dankzij allergie testen gespecificeerd. Zo weet ik een kleine vijftien jaar dat ik allergisch ben voor (oa) hazelaars en berkenbomen. In die tijd woonde ik nog in een huis met een tuin. Dat huis stond tussen heel veel huizen met tuinen, en een kleine 20 meter verderop stond een berkenboom. Ik nam afscheid van de hazelaar, en nam een pilletje om het effect van de berkenboom tegen te gaan.

In 2011 verhuisde ik naar Venlo. Een hele nieuwe omgeving, met hele nieuwe vegetatie. Tegenover mijn huis, aan de balkonkant, stonden twee berkenbomen. Dat verklaarde de niesbuien maar met een pilletje kwam ik een heel eind. Tien jaar geleden verdween één van de twee bomen, en vorig jaar de tweede. Mijn niesbuien werden wel minder, maar verdwijnen, oh maar.

Van de week kwam ik terug van het werk en terwijl ik over de binnenplaats liep zag ik tussen de afgevallen bladeren hazelnoten liggen. Grappig, dacht ik, en ging mijn huis in. Vandaag deed ik de boodschappen en zag rond elke boom op de binnenplaats hazelnoten liggen. Leuk, een hazelnootboom dacht ik en toen ging er een lampje branden. Hazelaar is een ander woord voor hazelnootboom. En die bomen, die stonden er al toen ik hier kwam wonen. Op de binnenplaats. Waar mijn slaapkamer aan grenst. En ik slaap standaard met het raam open.

Je kunt met mij alle kanten op, maar soms vraag ik mij af of de goede weg er wel bij zit.

9 Comments

 1. Er worden 2 hazelaars aangeplant in Nederland; https://nl.wikipedia.org/wiki/Boomhazelaar en https://nl.wikipedia.org/wiki/Hazelaar_(plant)

  Vervelend genoeg verschuiven de bloeitijden richting winter van deze windbloeiers. Klimaatverandering laten zich bij deze 2 soorten zien.
  De berken zijn zijn ook windbloeiers. Door de verschillende soorten en bastaarden wordt ook hier het pollenseizoen door de Klimaatverandering steeds verder vervroegd en opgerekt.

  De verkrijgbare pilletjes slik ik bijna het jaarrond. Want ik heb ook zo’n uitgebreide allergie.

  Bemoedigende groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Eind-Februari had ik last van de zwarte els en begin mei van de berken (zijn familie van elkaar). Staan in erg veel woonwijken. Kon er geen goed medicijn tegen vinden behalve polinosan en dat mikte erg nauw. Zeer regelmatig kleine hoeveelheid en op het juiste moment beginnen.

  De echte oorzaak was werken in een (te schoon) kantoor en met de bedrijfsbus heen en terug. Voor die tijd fietste ik naar het werk en had nooit last. Nu ik niet meer in dat kantoor werk en ik dagelijks een paar flinke rondjes loop heb ik er ook veel minder last van. Andere dingen die bij mij destijds hielpen waren geen wasverzachters, (tijdelijke) geen bier en pastaen bed open laten liggen zodat de huismijt uitdroogt.

  Probleem is ook dat pollen zeer klein zijn en moeiteloos je huis binnen kunnen dringen. Bij het LUMC kan je zien welke pollen actief zijn. Leiden en Alkmaar zijn redelijk vergelijkbaar. Voor Venlo zal het niet altijd kloppen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga eerst uitzoeken wanneer die krengen pollen smijten. Een tijdje het raam dichthouden is ook een optie.
   De berkenbomen hadden voor mij niet gekapt hoeven worden. Schaduw weg, en dat heerlijke geruis verdwenen..

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.