Zo’n telefoontje maakt veel goed

Ik ben als ICT-er verbonden aan een zorgorganisatie met locaties verspreid over heel Midden- en Noord Limburg. In verband met de verregaande digitalisering binnen de zorg is een stabiel netwerk letterlijk van levensbelang. Zonder netwerk kunnen dossiers niet worden ingezien, medicijnen niet voorgeschreven en in veel gevallen valt de zorgalarmering uit. Onderhoud aan het ICT-netwerk moet daarom altijd op tijd met de organisatie en/of de afzonderlijke locaties gecommuniceerd worden zodat medewerkers zich kunnen voorbereiden op even geen internet.

Een stabiel netwerk is niet alleen afhankelijk van de provider en in ons geval de ICT-dienstverlener maar ook van de stroomvoorziening. Geen stroom is geen netwerk. Samenwerking tussen de afdeling Facilitair, ICT en de locatie is daarom van cruciaal belang. Zodra Facilitair weet dat ergens aan de stroomvoorziening wordt gewerkt worden ICT en de locatie hiervan op de hoogte gesteld. ICT zorgt dat de ICT-dienstverlener geïnformeerd wordt, de ICT-dienstverlener informeert de internet provider. Voor de interne communicatie wordt gebruik gemaakt van een outlook kalender speciaal voor dit soort dingen.

De medewerkers van de Helpdesk kijken ‘s-morgens in die kalender en mocht een medewerker van een locatie de dienstmededeling hebben gemist, dan kunnen zij de medewerker geruststellen. Issue is bekend, duurt ongeveer tot. Perfect geregeld maar het blijft mensenwerk. Het onderhoud aan het stroomnetwerk op locatie A te B was met de Helpdesk gecommuniceerd. Het was niet opgevallen dat de medewerker die normaal de ICT-kalender bijhoudt niet bij de geadresseerde stond. Daardoor stond het intern niet geregistreerd en waren ICT-dienstverlener en provider niet geïnformeerd.

Aan het begin van de middag ging de telefoon. Internet ligt er op onze locatie uit, vertelde de stem aan de andere kant van de lijn. De geijkte vragen werden gesteld. Is er sprake van onderhoud? Nee. Over welke locatie gaat het. Locatie C, was het antwoord. De locatie zei collega helemaal niets, bij mij rinkelde een belletje. Is dit die locatie te B? vroeg ik en hij herhaalde mijn vraag. Wederom was het antwoord Nee. Zij zat op locatie D.

Geen internet en dus geen zorgalarmering laat alle belletjes rinkelen. De Helpdesk zette de melding door naar onze dienstverlener, ik informeerde via een andere weg dat er een netwerkstoring was, de ICT-dienstverlener had zelf in de monitoring al gezien dat er iets aan de hand was, en was er al mee bezig, en uiteindelijk belde ook de provider met de Helpdesk om te vragen of het klopte dat het netwerk op locatie A te B eruit lag. We hebben twee plekken zonder netwerk, zei de collega Helpdesk die dit telefoontje aan had genomen.

Toen ging het snel. De ICT-dienstverlener achterhaalde dat het om gepland onderhoud aan de stroomvoorziening ging, dat het niet om locatie C te D ging, maar A te B. Er werd gemaild met facilitair, afspraken werden aangescherpt, de onderhoudsmail voor locatie A te B kwam bovenwater drijven en eigenlijk zaten we met z’n allen te balen als een stekker over twee uur miscommunicatie. En, eerlijk is eerlijk, we mopperde ook op de medewerker die de melding had gemaakt en twee verkeerde antwoorden had gegeven.

Binnen de vooraf aangegeven tijdsperiode kwam de stroom, en daarmee het netwerk, terug De telefoon op de Helpdesk ging. Dezelfde Helpdeskmedewerker hoorde dezelfde stem aan de andere kant van de lijn. Zich niet bewust van de commotie die haar telefoontje inclusief antwoorden had veroorzaakt zei zij blij, Ik wil jullie even bedanken voor de snelle service. Alles doet het weer.

Zo’n telefoontje maakt veel goed. Het laat je als medewerker van de ondersteunende dienst weer beseffen dat de meeste zorgmedewerkers niet om die verregaande digitalisering hebben gevraagd, en dat wij er niet van uit mogen gaan dat die zorgmedewerker beseft dat onderhoud aan de stroomvoorziening effect op het netwerk heeft.

Natuurlijk heb ik het bedankje ook over gebracht aan de collega die met Facilitair schakelde, en aan de ICT-dienstverlener zodat alle betrokkenen met een goed gevoel en een brede glimlach het weekend in konden gaan.

19 Comments

  1. Doet met altijd denken aan domino. Je mist één simpel dingetje en de hele boel stort in. Maar altijd leuk om een bedankje te krijgen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Bij dit verhaal moet ik meteen denken aan de tijd dat er bijvoorbeeld nog geen electriciteit beschikbaar was ….

    Dankjewel zeggen blijft en/of dankjewel gezegd krijgen maakt alles draaglijker.

    PS: pracht blogpost

    Vriendelijke groet,

    Like

    1. Dan was er geen paniek geweest want een papieren dossier waar je niet alles in kon lezen omdat er te onduidelijk geschreven was, omdat de informatie op een verkeerde pagina stond.
      En de demente mens was nog niet gewend aan TV als volksvermaak… 😉

      Like

  3. Toevallig liet Eneco, of was het nou Enexis, weten dat volgende week een hele dag hier geen stroom is. Wegens werkzaamheden aan het leidingennetwerk. We moeten maar wat anders gaan doen dan internetten en tv kijken. Zeiden ze nog. En in de kou zitten want de cv doet het dan ook niet. Kunnen we vast wennen aan bitterkoude tijden. Dus het hele land zal wel aan de beurt komen. Mijn buurman, die Koos heet, mailde boos terug: Er wordt hier niet gegraven!

    Like

    1. Een hele dag?

      Waar ik mij altijd over verbaas is de hoeveelheid kabels en leidingen die geraakt worden tijdens graafwerkzaamheden. Op sommige plekken gaat het zo vaak fout dat je je blijft verbazen over het gebrek aan goede registratie van de leidingen…

      Like

      1. Zo waren ze hier de gasleiding kwijt… Pas na een hele middag spitten (met een schop, een graafmachine is in zo’n geval verboden vanwege het gevaar op kapot maken) hebben ze hem gevonden. En zo had ik een mooi omgespit stuk grond om gras in te zaaien; dat stond toch al op de to do list.
        De stroomonderbreking duurt acht tot vier.

        Like

          1. Ik heb geen vriezer. Niet nodig, want wij eten meteen alles op.
            Het plan is om voor de werkzaamheden beginnen de koelkast op de koudste stand te zetten en de thermostaat op de hoogste.

            Geliked door 1 persoon

            1. En met een beetje geluk valt het mee. Tijdens de grote verbouwing van mijn huis heb ik de dagen dat de balkondeur wagenwijd openstond de verwarming uitgelaten. Midden in de winter. Temperatuur in huis liep nooit verder terug dan 14 graden …. Frisjes, maar nog steeds te doen. Voor een goed doel in ieder geval.

              Sterkte alvast.

              Geliked door 1 persoon

      2. Er is geen land ter wereld dat zo’n dicht-bekabelde ondergrond heeft dan Nederland. Ik ben nu ruim 13 jaar gepensioneerd, maar in mijn werkzame periode had ik nogal eens te maken met graafwerkzaamheden en we deden vooraf altijd een ‘KLIC-melding’ (Kabel- en LeidingInformatieCentrum). Dan kregen we te horen of in het gebied waar we wilden graven ook kabels en leidingen lagen. Indien ja, dan werd er altijd met de hand een proefsleuf gegraven, voordat de graafmachine aan het werk ging.
        Desondanks ging het wel eens mis; onder mijn verantwoording is ook wel eens een flatgebouw in het donker gezet toen we een spanningvoerende kabel vonden op de plek waar we een brug moesten bouwen. Ondanks alle naspeuringen, tot aan defensie toe, werd de kabel aangemerkt door het elektriciteitsbedrijf als ‘oud, niet in gebruik, kan verwijderd worden’. Toen de graafmachine erachter gezet werd kwam een vonkenregen waar je U tegen zei en het naastgelegen flatgebouw was op slag stikdonker.
        Gelukkig stonden de mensen van het elektriciteitsbedrijf er ook met de neus bovenop en waren pas begonnen met graven met ook hun toestemming.

        Like

        1. Zoiets gebeurde laatst op één van onze zorglocaties. Het blijft altijd lastig want onder de grond en wie zegt dat de persoon die alles bovengrond intekent, zich geen centimeter heeft vergist..

          ik heb met een defect espresso apparaat wel eens een hele verdieping van een werklocatie in het donker gezet maar jij wint… een heel flatgebouw.

          Like

  4. Mooi geschreven en weer een ervaring om ooit in jouw boek “ICT-beleveningen in de zorg” op te nemen:-)

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.