#WOT – Overprikkeld

Ik las het blog van Ria over dit onderwerp. Hoe zij vroeger zoveel makkelijk met prikkels om kon gaan dan nu. Herkenbaar, schreef iemand in de reacties. Zo voelde het voor mij ook. Totdat ik mij realiseerde dat de tijd dat ik minder snel overprikkeld raakte toch wel heel ver achter mij ligt en dat de moderne mens (waartoe ik mijzelf ook reken) heel wat meer prikkels te voorduren heeft dan de fossiele mens.

Ik kom uit de tijd van drie TV-zenders die grote delen van de dag alleen maar het testbeeld uitzonden. Je had de krant, radio en TV. Grote rampen werden via het radionieuws gedeeld, maar de drie doden door een orkaan ergens in achteraf Amerika, haalde de radio, het TV-journaal niet. De krant allen in komkommertijd.

In de trein van A naar B kon ik twee dingen doen: naar buiten kijken of lezen (al dan niet voorzien van muziek op mijn oren). Nu kan ik chatten met de persoon waar ik naar onderweg ben en twintig andere, een filmpje bekijken, zinloos door social media scrollen. De keren dat ik of met een openliggend groot straatnamenboek of een routebeschrijving op een geeltje de grote Nederlandse steden ingereden ben, zijn niet op de vingers van één hand te tellen.

Sinds ik jong was rijden er meer auto’s, vliegen er meer vliegtuigen, zijn er meer soorten pindakaas om over hazelnootpasta nog maar te zwijgen. Maar bovenal, door dat kleine zakcomputertje houden we de hele wereld in onze hand waardoor we alle mooie, maar ook alle minder mooie kanten van de mensheid binnen een paar tellen kunnen consumeren.

Ik vind het eigenlijk niet gek dat ik regelmatig overprikkeld ben. Gelukkig werken de oude methodes om te ontprikkelen nog steeds. Ik hoef er (in de meeste gevallen) alleen maar die zakcomputer voor aan de kant te leggen en een boek op te pakken.


#WOT – Write on Thursday. Een schrijfprompt die al jaren door blogland waart. Momenteel is Irene (MachtigeMuizenissen) de bedenkster van het woord. Dat ik deze week meedoe, betekend dat het woord mij aanspreekt.

13 Comments

 1. En corona! Vlak corona niet uit! Waar ik vroeger rustig geconcentreerd mijn rapporten las, te midden van 16 kakelende en bellende adviseurs, word ik nu al gek als er twee op kantoor zitten. Resultaat van inmiddels al jaren alleen werken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het wordt tegenwoordig al vreemd beschouwd als je eens niet je telefoon binnen een half uur bekijkt. Ik kan niet meer zo goed tegen de tv, zeker als ik lang gewerkt heb wil ik rust.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh ja! Ik ben jonger, maar herinner me zelfs de tijd van “maar” TWEE zenders, met alleen reclames rond het nieuws. Kun je nagaan! 😉 . Ik overweeg om te kijken of ik ook onderweg, in de trein bijv., op internet zou kunnen (dat is me nog nooit gelukt…) maar ik aarzel ook. De tijd hebben om een boek of de krant te lezen, of het landschap te bewonderen: al 15 jaar vier maal per week twee maal per dag telkens anders! is ook heel kostbaar!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ah ja ik herken dat ook wel en ontprikkel op zo’n zelfde manier. Zelfs de TV laat ik uit. Veel te veel input, mogelijkheden zijn eindeloos om over keuzes maken nog maar niet te spreken. Welkom bank, dekentje en boek. Heerlijk!!

  Geliked door 2 people

 5. Zelfde ervaring en zelfde oplossing!

  Vooral dat nieuws, dat de hele dag tot ons komt, geeft volgens mij een vertekend beeld op de mensheid. Gelukkig delen mensen ook positief nieuws, maar het staat niet in verhouding.

  Ik stam trouwens uit de tijd van 2 (Nederlandse) tv zenders en 3 Duitse. 😉
  En geen reclames op zondag!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ohja! Jullie wel. Met vele mooie films, die wij dus niet konden zien. Dat was balen!
    Toen wij eindelijk België konden kijken, was het al afgelopen met de films.

    En ja, op de Duitse zenders ook films, maar nagesynchroniseerd.

    Like

Reacties zijn gesloten.