Onhandig hardware beheer

Vorige week vrijdag werkte ik op de Helpdesk. We (De Jongen van en ik) kregen het over oude ICT apparatuur en hij vertelde dat hij een hele collectie oude iPads heeft omdat sommige spelletjes alleen maar op oudere versies van de IPad gespeeld kunnen worden. Ik bedacht dat ik ook nog zo’n ding thuis had liggen, ‘s-middags gaf ik het apparaat aan hem zodat we samen even terug naar fabrieksinstellingen konden zetten en hij er weer een iPad bij had.

Even bleek een eufemisme.

Ooit had ik niet alleen een iPad maar ook een iPhone en een Mac-book. Die dingen maakte gebruik van hetzelfde Apple-ID en waren aan elkaar gekoppeld. Een jaar of zes geleden begaf het Mac-book het. Ik deed twee dingen. Ik koppelde het Mac-book los van het Apple-ID en veranderde de inlognaam voor mijn Apple-ID. Een jaar later overleed mijn IPhone en aan mijn iPad dacht ik niet meer.

Tot vorige week vrijdag. De code om het apparaat te ontgrendelen wist ik nog en natuurlijk had ik het wachtwoord van het Apple-ID bij de hand. Alleen…. toen ik de inlognaam veranderde had ik eerst op mijn iPad uit moeten loggen. Nu hing er aan mijn iPad een inlognaam die niet meer in gebruik is waardoor het wachtwoord niet geaccepteerd wordt. Wat we ook probeerde, hoeveel codes ik ook invoerden, niks hielp. We gaven het op al dacht De Jongen van dat het hem thuis wel ging lukken om met de beschikbare gegevens de beveiliging te omzeilen.

Dat lukte deels maar het niet meer bestaande account bleef etteren. Daarnaast bleek er ook een tweestaps verificatie aan te staan. Die verweest naar mijn iPhone die ik niet meer in bezit heb.

Uiteindelijk is het mij gelukt om de iPad en Iphone van mijn Apple-ID los te koppelen en is het hem gelukt met zijn Apple-ID op de iPad in te loggen. Maar dat oude account zit ook nog steeds aan dat ding gekoppeld.

Hoe vaak zou dat wel niet fout gaan als er van dit soort apparaten verkocht worden via MarkPlaats, vroeg Jongen2 van de Hepdesk zich af. Waarschijnlijk vaak. Laat dit blog een les zijn.

  12 Comments

   1. Als je je gebruikte apparaten wilt verkopen, zorg dat alle beveiligingen eraf zijn, en dat de fabrieksinstellingen zijn hersteld. Andersom, als je iets koopt, vraag de verkoper of bovenstaande is gebeurt anders heb je niks aan het apparaat.

    Like

  1. Dit is inderdaad weer eens een wijze les. Hier trappen we er ook nog regelmatig in, als er iets sterft of iets nieuws-tweedehands binnenkomt. Wát een gedoe… En ‘kruis’ dat dan ook nog eens met de Deense overheid die een nieuw soort DigID in gebruik neemt, en dat je nieuwe MitID alleen geactiveerd kan worden via je oude NemID op je oude telefoon, en je hebt je oude telefoon al terug naar fabrieksinstellingen, en… Enfin: ik moest hoogstpersoonlijk naar het gemeentehuis, en daar zesdubbel bewijzen dat IK echt IK was (‘Heeft U kinderen? En waar wonen die?’ Strikvraag, dacht ik, want bedoelt ze nu bloedjes van biologische kinderen of mijn bonus-kinderen? Kortom: STRESS, maar ik gaf het goede antwoord blijkbaar: Ja, en In NL…) , voordat ik mijn nieuwe MitID aan mijn nieuwe foon had gekoppeld. Ter info: zonder MitID kun je hier in DK NIKS.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dit is wel heel erg.. Al vroeg de DigiID app (paar blogs eerder) wel of ik de app ook al elders had geinstalleerd. Ik heb ja aangeklikt, toen aangegeven dat ik die telefoon niet bij de hand heb (fabrieksinstellingen en ingeleverd bij de stort voor onderdelen) en toen kreeg ik dit ding geïnstalleerd. Pfff.

    Geliked door 1 persoon

   1. Yup. Krijg je een nieuw nummer heb je je oude nummer nodig om overal de codes in te voeren die je nodig hebt om je contactgegevens te veranderen.

    Like

  2. Ja dat is een dingetje
   Ben wel blij dat alles met elkaar verbonden is (iPad IPhone en MACBook) lekker gemakkelijk zonder urenlange updates en nog meer tijdverslindende zaken
   Ik zou nooit meer naar Windows apparaten of Android telefoons terugwillen ben een Apple fan

   Geliked door 1 persoon

  Reacties zijn gesloten.