Vogel tel dag

Ik weet dat de dag bestaat. Ik doe er alleen nooit aan mee. Ik hoef de vogels in mijn tuin niet te tellen, want ik heb geen tuin. Ik heb wel een balkon. Dat dagelijks wordt bezocht door één ekster en een duif. Beide hebben zich nog nooit aan mij voorgesteld, dus wellicht zijn er wel twee eksters en twee duiven. But who cares.

De binnenplaats mijn achtertuin noemen, is zwaar overdreven. Maar er zitten wel vogels. Een stuk of wat mussen, twee duiven (die proberen op een latje van tien bij twee centimeter een nest te bouwen) en twee koolmeesjes. Een vogelsoort dat duidelijk meer verstand van nestbouwen heeft dan de gemiddelde duif. Maar dit terzijde.

Onlangs las ik dat 5 minuten per dag naar vogels in de natuur luisteren wonderen doet voor je serotonine niveau. De reden dat voor zij met stressklachten wandelen in de natuur aanbevolen wordt. Ik kan uit ervaring vertellen dat het werkt.

Vandaag ben ik niet vooruit te branden. Wil niks, doe niks. Maar de ekster kwam even over de balkonrand paraderen. Maakte dusdanig kabaal dat ik wel moest kijken. Hij of zij hipte al schreeuwend over de balkonrand. Een kwartier later nam de duif zijn of haar plaats in en roekoede dat het een lieve lust was. Als klap op de vuurpijl hoorde ik vanmiddag, terwijl ik op mijn slaapkamer bij het open raam de was weg stond te vouwen, dat andere andere spul uit volle borst fluiten. Een lust voor het oor.. Ik bleef zelfs wat langer staan om te luisteren.

Eerlijk is eerlijk. Ik ben nog steeds niet vooruit te branden maar het lamlendige gevoel is weg. Natuur is helend. Zelfs van achter de orchideeën.

20 Comments

 1. Dit soort geluiden zijn inderdaad helend, en hoe heerlijk dat jij ze ook dichtbij hebt. Bij de buuf zit altijd een zwerm ringmussen, die azen op het kippenvoer. En een herrie dat ze maken… maar dat is herrie waar ik van hou, dat gekwetter… (die haan daarentegen… 🔫 )

  Geliked door 1 persoon

 2. Ooh heerlijk. Een van de momenten waar ik van kan genieten als ik in de vroege ochtend buiten ben. De vogels die ik dan hoor fluiten geven een soort van rust. Helemaal wanneer ik dan ook nog eens in een natuurgebied ben waar de rust de boventoon voert. Maar de vogels zelf tel ik eigenlijk nooit. Wel als ik in een vogelfotografiehut zit. Maar dat is anders hihi.

  Geliked door 2 people

 3. Hahaha, ‘wellicht zijn het er twee’. Of zes en dat ze volgens rooster werken. Je weet het niet. Ik geloof ook in de helende kracht van de natuur.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nope… De ekster heeft van de zomer dagelijks de vijg geïnspecteerd… maar die was aan het rotten voor hij/zij er een hap van kon nemen..
   (Zelfs de meeuwen eten het glutenvrije brood wat ik met de vogels probeer te delen niet…)

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat akelig dat je je zo lamlendig voelde. Geen idee waar dat vandaan komt? Hoe dan ook: ik wist niet dat vogelgeluiden zo helend konden zijn. In mijn tuin komen de nodige vogeltjes en dat is leuk. Dus als ik me ook eenzaam en vetlaten voel ha ik achter de vlinderstruik zitten luisteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Late reactie maar je zat weer vast in de spambox.

   Te veel spoken uit het verleden … Normaal valt het mee, maar nu ik zo met het verleden bezig ben, is het leven soms even iets te vermoeiend. Komt weer goed. Is weer goed.

   Like

 5. Vogeltelweekend was bij ons enkele weken geleden. Wij hebben wel een tuin, en vogels, maar vraag me niet wat voor soorten. Ik ken alleen een roodborstje en een koolmees. En duiven, helaas. Maar het is wel fijn dat ze weer zingen ’s morgens bij het opstaan. De lente is in aantocht …

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuk toch, die vogeltjes. Als ik de voordeur open doe – het kan ook de achterdeur zijn – dan hoor ik “whoessh”. Ben ik dan de vogelverschrikker. Ik geniet juist zo van die diertjes. Ja, ook van de whoessh. Daar kan ik hartelijk om lachen. Ik weet wel dat ze twee minuten later weer terug zijn.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.