Ik mis het gen

Ik las vandaag iemand die tijdelijk wil remigreren Tot na de carnaval. Even het Brabantse het Brabantse laten. Ik zou dat ook wel willen, maar schiet er niets mee op. Dan ga ik van de Limburgse regen in de Brabantse drup.

Ik weet het al heel lang. Ik mis het gen. Het carnavalsgen. Dat feest is niet aan mij besteed. Het schijnt dat ik het als kind leuk vond, maar kan mij dat niet herinneren. Ik kan mij wel nog het clownspak herinneren wat ik jaren heb gedragen terwijl ik niks met clowns heb.

Na mijn zevende ben ik grotendeels gestopt met vieren. Grotendeels want ik ben een aantal keren met nu ex op stap geweest, en de eerste jaren na de scheiding ben ik met Zoon op stap geweest. Soms met ondersteuning van zijn vader, vaker zonder. Toen Zoon eenmaal oud en wijs genoeg was om alleen op stap te gaan, was het feest voor hem ook snel afgelopen.

Nou zou je kunnen zeggen dat mijn carnaval niet leuk vinden voortkomt uit het feit dat ik geen 100% echte Brabantse ben. Ik mag dan in Eindhoven zijn geboren en getogen, mijn moeder kwam uit Zuid-Holland en mijn vader uit Friesland. Maar mijn broer, voorgekomen uit dezelfde genenpoel heeft het gen wel.

Ik dus niet. Al moet ik eerlijk bekennen dat het vanmorgen tijdens het werk wel leuk was om de schooloptocht, en de reactie van onze bewoners op die optocht, te zien. We hebben met een aantal mensen staan kijken.

Maar dat was het dan wel weer voor dit jaar. Alaaf.

24 Comments

 1. Brabantse moeder, vader uit Groningen. Beiden hadden het gen niet. Ik dus ook niet. Maar ik woon boven een heel stel sloten dus ik heb nergens last van.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik mis het gen ook, maar ik heb er ook geen last van. Vanmiddag het hele huis propvol in verband met de optocht die hier door de straat komt. Alles gestofzuigd en nu alleen thuis terwijl de familie carnaval viert. Toen de meiden kleiner waren ging ik nog wel ‘ns met hen naar het noorden voor een paar dagen, maar die moeten het nu vooral vieren!

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn vorig huis lag aan de route. Hier is de straat veel te smal, en de doorgang te laag, dus als ik in dit deel van Venlo blijf, heb ik nergens ‘last’ van (en iedereen die het leuk vind moet er vooral van genieten; het is alleen niet aan mij besteed).

   Like

 3. Nou druk ik iets te snel op het knopje, zie een tikfout langskomen: Martine dus…

  Like

 4. Grappig, bij het zien van het “plaatje” begint Martine Bijl – een héle jonge Matrtine Bijl – in mijn hoofd te zingen. Zo geestig!

  Like

   1. Yep, hier laatst nog een discussie: 1989 – is dat nou kort of lang geleden? Voor mij: kort geleden, voor mijn gesprekspartner: voor geboortedatum….

    Like

    1. Als ik het over ‘een tijdje geleden’ heb bedoel ik begin jaren 80. Dan tel ik het aantal jaren tussen toen en nu en verander de tekst in ‘ooit, in een tijd dat de laatste dinosaurus het loodje legde… ‘

     Like

 5. Aggut, die Martine… ik voel helemaal met je mee. Ouders geboren en getogen in Eindhoven en Geldrop, ikzelf in Zwolle, en geen C-gen dus. Volgens mij ga je hier een ruimte meerderheid halen hoor!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ooit heb ik mijn man met Carnaval in Nijmegen in een hostent leren kennen. Er kan dus iets goeds uit voortkomen 😉 Sinds we in de randstad wonen vieren we geen Carnaval meer.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik mis het gen ook, als geboren en getogen Limburgse. Alleen de Limburgse vastelaovend liedjes op L1 vind ik – tijdelijk – te pruimen, en de docu ‘Nao ‘t Zuuje’ met Lex Uiting is echt leuk. Maar aan mijn lijf verder geen polonaise, optocht, verkleedpartij of sjoenkelen

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb ook totaal niks met carnaval. De optocht van de kleuters vind ik wel leuk om te zien, maar daar blijft het bij. Bij ons (in België) leeft het gelukkig ook niet.

  Geliked door 2 people

 9. Ik vermoed dat zo’n tweederde van de Nederlanders dit gen mist, dus je bent niet alleen. En naar een optocht kijken is iets anders dan er in meelopen.

  Like

  1. Je maakt mij zelfs niet blij met het kijken naar de grote optocht. Dan moet je meer plaatselijke politiek en roddels volgens dan mij lief is.
   Als tweederde van Nederland het gen mist, heeft eenderde het wel. Dat zijn veel meer mensen dan er in het katholieke zuiden wonen…. Zitten ze met het gen, en geen optocht of verkleedpartij in zicht.

   Like

 10. Ook ik mis dat gen. Geboren in Arnhem, met vader uit Amsterdam en moeder uit Den Haag. Getogen boven Eindhoven en zelfs kort in Den Bosch gewoond zegt/doet Carnaval mij niets.

  Ik kan daar goed mee omgaan. Ik gun iedereen het plezier.

  Stille groet,

  Geliked door 3 people

Reacties zijn gesloten.