Scammers – een dagtaak

Sinds een paar maanden zit ik weer op Instagram. Eigenlijk ben ik nooit weggeweest. In eerste instantie kreeg ik mijn account niet verwijderd en heb het daarom helemaal leeg gemaakt (zowel qua mensen die ik volg als mensen die mij volgde) en op onzichtbaar gezet. Tegen de tijd dat ik eindelijk wist waar de verwijderknop zat, hing ik thuis op de bank en dacht ik misschien lukt het mij nu om wat beter maat te houden.

Ik herstelde mij account, ging weer wat mensen volgen en kon in het eerste uur al de eerste nep volgers verwijderen. Ik kan niet precies zeggen wat er nep was aan deze volgers, behalve dat ik niet geloof dat accounts van schaars geklede dames, die veel mensen volgen, zelf iets minder volgers hebben, en dat voor elkaar hebben gebokst met slechts één bericht, echte accounts zijn. Die vallen in de categorie robots. Zit ik niet op te wachten. Ik geloof sowieso niet in het principe jij volgt mij, dus volg ik jou.

Na een paar weken ging ik een tarot-account volgen. Tot mijn grootte verbazing werd ik terug gevolgd. Alleen, heel bijzonder, ik volgde het account niet. Het verschil met het echte account was klein, maar ik had een scammer te pakken. Blokkeren, melden bij Insta en verwijderen. De tarot-meneer is populair onder de scammers. Ik denk dat ik ondertussen al 20 nep-accounts heb gemeld en verwijderd.

Niet alleen de tarot-meneer heeft last van deze scammers. Er zijn meerdere zweverige accounts, die er last van hebben. Maar ja, altijd hetzelfde. Ik volg hen niet, dus weet dat het niet om het echte account gaat. Heel soms word ik ineens door een account gevolgd dat lijkt op een account waar ik een like heb achtergelaten. Die zijn, eerlijk is eerlijk, wat lastiger te herkennen maar eigenlijk volg ik dan dezelfde regel. Ik volg je niet, dus waarom zou je mij volgen. Houdoe en bedankt!. Voor de zekerheid verwijder ik alleen maar.

Van de week had ik een voor mij nieuwe variant te pakken. Ik was een acteur gaan volgen. Hij volgde terug, likte een foto en schreef een commentaar. Of ik maar even naar mijn DM’s wilde kijken want hij had een aanbieding, die kon ik niet laten lopen. …. Ik werd er niet warm of koud van, koos voor rapporteren en blokkeren en was er klaar mee. Maar ik snapte ineens wel waarom met name de tarot-meneer wekelijks hetzelfde verhaal post. Ik stuur geen DM’s om te vragen of je een reading wilt en ik vraag geen geld om te reageren op DM’s. Hij schrijft nog wel meer.

Insta schijnt weinig aan de scammers te kunnen doen en gezien de grote hoeveelheid scammers die sommige accounts oproepen, schijnen mensen graag belazerd te worden, waardoor ik een dagtaak aan die scammers heb. Maar goed, beter een dagtaak, dan slachtoffer worden. Daar heb ik totaal geen behoefte aan.

Heb jij wel eens te maken gehad met een scam account op het wereld wijde web?

23 Comments

 1. Jouw hele verhaal is voor mij maar weer eens bewijs dat ‘sociale media’ weinig sociaals heeft, en dat het zonde van je tijd is je hiermee bezig te (moeten) houden. Helaas trappen veel mensen erin, in die nepaccounts. Zo is de man van een vriendin (van een vriendin) verliefd geworden op zo’n scam-account, heeft zijn hele bankrekening geplunderd vanwege zielige (nep) verhalen en staat het huwelijk op barsten. Nu wil die man met z’n koffertje intrekken bij die ‘rondborstige dame’ aan wie hij zijn hele fortuin heeft geschonken en wat denk je? Ik heb het onderhand helemaal gehad met ‘sociale media’ en houdt het steeds meer bij life contact of mailcontact. Of blogcontact 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Aan Instagram ben ik nooit begonnen, nadat ik in de gaten had dat Pinterest niets voor mij is. Als ik foto’s heb, dan zet ik die op m’n blog. En als het er een aantal over 1 onderwerp zijn, dan maak ik daar een pagina zonder zijkolom voor. De kwaliteit maak ik matig, zodat er bezopen veel foto’s op kunnen en het laden snel gaat. Mag wat mij betreft ook allemaal gekopieerd worden. Alleen op twitter heb ik af en toe last van ‘spam-volgers’. Heb daar overigens geen hinder van. Terugvolgen doe ik dan weer niet. 😉 Tegenwoordig zit ik nog weinig op twitter aangezien ik mastodon leuker vind. Daar komen spamvolgers nog niet voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vermoed dat scammers zoiets hebben van ‘dat zweefvolk wordt graag belazerd’.. hoewel ik in de reacties op facebook ook nepaccounts van guus meewis h3b gelezen.

   Like

 3. Spam ken ik maar al te goed, op mijn blog en via de mail. Wat scam is? Ik kan het zo ongeveer uit je bericht opmaken…..

  Geliked door 1 persoon

 4. Keanu Reeves volgt mij elke week minstens 2x. Ik blokkeer zo’n account en alle accounts die deze nep-Keanu aanmaakt en toch duikt hij elke keer weer op in een ander nep-account. Je zou denken dat Insta hier toch iets mee zou doen. Zo ook al die artsen, crypto’s of veteranen. Alle profielnamen waar cijfers achter staan en mij gaan volgen, gaan gelijk op block. Hou ik het lekker overzichtelijk en opgeruimd. Heb daar overigens geen dagtaak aan … hooguit een minuutje 🙂

  Like

  1. Ik rapporteer ze ook. Als genoeg mensen dat doen, dan komt er soms een onderzoek. Zeker in het geval van Kenau, die een geverifieerd account heeft.
   En ja, die dagtaak is wat overdreven. Het zijn gelukkig slechts wat klikjes en juh.

   Geliked door 1 persoon

  2. Lynn, achter mijn profielnaam staan ook cijfers… (in dit geval van een jaartal). Zou je mij er ook rücksichtslos uitgooien??

   Like

   1. Ik check altijd eerst even profiel. Maar merendeel van die accounts op Insta hebben meer cijfers dan alleen een jaartal en dan weet ik het eigenlijk al wel. Toch check ik voor de zekerheid 🙂

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik zit niet op Facebook en ook niet op Instagram. Volg wel een paar dozijn weblogs, meest door ze regelmatig aan te klikken (van een handvol krijg ik berichten via de mail) maar ik heb zelf geen weblog. Kortom: geen last van spammers. Wel zie ik in de reacties van sommige blogs berichten staan die overduidelijk van een spammer afkomstig zijn — ik vraag me altijd af waarom de eigenaar die dan niet weghaalt.

  Like

  1. Ik heb een programmaatje aan staan wat zorgt dat alles wat maar enigszins op spam lijkt, apart wordt gehouden. Ik kan dan zelf beoordelen of het spam is, of niet. Is het spam,, zet ik het adres (of IP adres) op de blokkadelijst. Dan worden de meldingen meteen verwijderd.
   Maar niet iedereen maakt gebruik van dit soort apps.

   Like

   1. Ik zou het niet weten. Ik bemoei me gewoon niet met facebook en consorten. Ik voel me geen slachtoffer. Ik ken mensen die wel facebook hebben. Ik zie daar vooral nikserigheid. Maar dat zal wrl niet kloppen.

    Like

    1. Het varieert. Ik heb daar een paar vrienden die regelmatig posten, zit in een paar groepen, maar niksigheid…dat zie ik ook voorbij komen.
     Het is dat een aantal volgers van KoffieDinges dat via Facebook doen, anders was ik wellicht al weg geweest.

     Like

Reacties zijn gesloten.