Eigenlijk is er weinig veranderd

Tevreden opende ik het notitieboek dat momenteel als planner dienst doet, en schreef op de pagina GELEZEN 25-2 achter boek nummer 11. Ja lieve mensen, ik houd een lijstje van gelezen boeken bij. Niet alleen dat, ik ben zojuist aan boek nummer 12 begonnen.

Ooit, ergens in een grijs verleden, een paar jaar na het uitsterven van de dinosaurus als diersoort, was ik niet onder de indruk van dit getal. Toen las ik gemiddeld een boek per dag. Dat heb ik mij n hele lagere- en middelbare schooltijd volgehouden. Eenmaal ingeschreven aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie viel dat aantal terug naar een boek of vier per week (maar wel van een hoog literair gehalte, kuch); weer later werd het een boek per week maar sinds het betreden van de eenentwintigste eeuw ben ik blij met een boek per maand.

Rond die tijd vond ik een andere manier van tijd verlummelen namelijk spelcomputers en later het internet. Tijd verlummelen klinkt misschien een beetje bizar in combinatie met lezen. Lezen staat erom bekend dat het je woordenschat, wereldbeeld en fantasie vergroot. Er worden momenteel bakken geld in programma’s gepompt om de leesvaardigheid van het volk te vergroten. Hoe kan ik het dan gelijkstellen met het doelloos scrollen door social media.

Nou, ik kan mij herinneren dat ik vroeger wel eens te horen heb gekregen (niet van mijn ouders btw, mijn ouders waren ook leesfanaten) Als jij alle tijd die je verlummeld hebt met lezen in je studie had gestopt dan had je makkelijk naar de universiteit gekund. Volgens mij kwamen die woorden uit de mond van één van mijn docenten. Volgens mij mijn scheikundeleraar. Die enigszins teleurgesteld was in de schamele 5 voor zijn vak op mijn eindlijst. Zonder een constante boekenstroom had ik waarschijnlijk meer tijd in mijn studie gestopt. Waarschijnlijk. Maar dat zullen we nooit weten want het verleden is voltooid verleden tijd en alleen de manier waarop we naar het verleden kijken kan veranderen. Het verleden zelf niet.

Maar goed, ik mag dan weer aan het lezen zijn geslagen. Eigenlijk is er weinig veranderd. Ik mag dan minder op het net rondhangen, mijn huis is nog steeds niet spik en span. Alleen heb ik nu een beter excuus: al lezend verbreed ik mijn horizon. 😉

19 Comments

 1. Tijd ‘verlummelen’: we hebben het allemaal zo hard nodig. En hoe je dat doet, maakt niet uit. Al word je denk ik wel ‘wijzer’ van ‘literatuur’ lezen dan van doelloos scrollen door social media. Maar hoe dan ook: er moet meer gelummeld worden!

  Like

 2. Lezen is voor mij heel veel dingen. Het ontspant, het laat me kennis maken met andere tijden, andere landen, andere mensen. Het laat me lachen, het ontroert me, het laat me huilen. Ik lees een mix van van alles en nog wat. Ik weet nu dat ik maar beperkt onder de indruk ben van literatuur. Dat gruwelijke thrillers niet voor mij zijn. Met lezen stoor ik bijna niemand. Maar zo af en toe zegt mijn partner’met enige wanhoop in zijn stem : ‘Is het verhaal zo boeiend, dat je mij niet hoort?’ Ik lees de krant op papier in het weekend en digitaal doordeweeks. Boeken lees ik 99,9% digitaal op m’n tablet of e-reader.
  Het is niet zo dat ik alleen maar werk, slaap en lees. Ik mag ook graag wandelen, fietsen, mensen ontmoeten, gezellig samen eten, maar lezen vult de gaten daar tussen veel beter dan poetsen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nu ik mijn pensioen ontvang probeer ik het opgelegde moeten van mij af te werpen.

  Waarbij ik mij ook meer en meer bewust word dat ik dat veel eerder had moeten doen.

  Boeken ben ik aan het weggeven. Mijn huis moet leeg.
  Schoonmaken heb ik al langer uit besteed.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

   1. Liggend op de grond met mijn boek onder het gordijn las ik ‘s nachts bij het licht van de lantaarnpaal voor ons huis.
    En zo had ik meer stiekeme manieren om te lezen na slaaptijd.

    Nostalgische groet,

    Geliked door 2 people

 4. Heerlijk om te lezen toch. Ik lees veel papieren boeken naast blogs on line. Lezen van papier voelt voor mij minder slecht omdat het op 1 ding gericht is en ik niet zomaar een uur tijd om line ben. Ik heb dan vooraf de keuze gemaakt bij lezen van papier.

  Like

 5. Je HUIS niet spic en span? En dat zeg je zo maar op het internet tegen bloggers met allen een hoog opruim- en schoonmaakgewoonte? Literatuurkenners van hoog niveau? Keurige mensen zonder een smetje?
  Ach, Digitalexia, wat een durf. Ik hoor de boyzzz brommen.
  Plato kijkt met een droevige blik naar buiten alwaar op sommige plekken het onkruid ver boven de enkels staat.
  Maar dit uiteraard terzijde. Grm grm.

  Like

Reacties zijn gesloten.