Voortschrijdend inzicht

Met het verstrijken der jaren, veranderen inzichten. Ik kan mij de tijd herinneren dat auto’s gordelloos waren, en dat er gemakkelijk vijf kinderen op de achterbank en in de kattenbak vervoerd konden worden. Ik heb de invoering van de bromfietshelm mee gemaakt. Nou kan ik heel hard roepen dat ik daarom minder teer gebouwd ben dan de jeugd van tegenwoordig, maar daar hebben deze veranderingen niets mee te maken. Wel met een forse toename van verkeer inclusief een toename van het aantal verkeersdoden. De gordel en de helm kwamen er vanwege voortschrijdend inzicht.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heb ik geleerd dat de Gouden Eeuw en de jaren van relatieve welvaart in de Staat der Nederlanden, grotendeels toe te dichten is aan ons slavernij verleden, en dat wij, de Staat der Nederlanden, in dat opzicht geen haar beter waren/zijn, dan Columbus en de Founding Fathers, die verantwoordelijk zijn voor miljoenen doden onder, en het dehumaniseren van de oorspronkelijke bewoners van Noord- en Zuid Amerika.. Maar, heel wit, pas na het lezen van het Pauperparadijs ben ik mij bewust geworden van het effect van oud leed op nieuwe generaties. Hierdoor denk ik te begrijpen waarom het voor de huidige generatie goed is wanneer acties uit het verleden veroordeeld worden, en excuses worden aangeboden. Wederom, voortschrijdend inzicht.

Wat volgens mij geen voortschrijdend inzicht is, maar culturele achteruitgang, zijn de acties rondom diverse kinderboeken die aangepast moeten worden omdat de tere kinderziel anders in de knel komt. Momenteel liggen de boeken van Roald Dahl onder vuur. Onder andere omdat ze te eng zijn, maar ook om woorden als dik en lelijk. Niet goed voor het eerder genoemde kinderzieltje, en kinderen kunnen door de boeken van Roald Dahl aangezet worden tot racisme en veroordelend gedrag.

Misschien ontbreekt het mij op dit moment aan voortschrijdend inzicht en denk ik er over 10 jaar anders over, maar als ik weet dat mijn kind een teer kinderzieltje heeft, dan laat ik hem geen boeken van Roald Dahl lezen. Als ik mijn kind normen en waarden bij heb gebracht, zal hij door het lezen van de boeken van Roald Dahl echt geen racist worden. Maar ja, dan moet ik als ouder wel mijn eigen verantwoording nemen, en het is veel makkelijker de rest van de wereld de schuld te geven.

Het is dus niet vanwege de gordel en de helm of het besef dat we ons best wel mogen schamen over ons verleden (ook al waren we toen nog niet geboren) dat ik blij ben dat ik in de jaren zestig, zeventig en een stukje tachtig ben groot gegroeid. Geen gezeur over de inhoud van boeken zoals die van Roald Dahl. Lekker griezelen onder de dekens bij het licht van een zaklamp van De meester van de zwarte molen, met rode oortjes luisteren naar Meindert Swarteziel en het bloed van de duivel, kijken naar De Vloek van de Woestewolf,

En nou vraag ik mij af, mag Kruistocht in Spijkerbroek nog wel? De sprookjes van Grimm, die van Moeder de Gans en de Fabels van LaFontaine? Pippi Langkous? Floris en de Alverman? Catweazle? De Smurfen? HELP!!! Mijn jeugd was een aaneenschakeling van schade en schande. Hoe moet ik in Godsnaam de huidige tijd overleven?

27 Comments

 1. Deze zin: ‘Maar ja, dan moet ik als ouder wel mijn eigen verantwoording nemen, en het is veel makkelijker de rest van de wereld de schuld te geven.’ Dat dus! Precies dat!

  Wil jij overigens mijn petitie tekenen? Ik heb rood haar en ik vind het heel kwetsend dat er nog steeds vuurtorens staan. Weg moeten ze! Allemaal!

  Like

  1. Oei.. nu zit ik met een dilemma. Ik ben dol op vuurtorens. Die zijn zo fotogeniek. Uhm.. maar voor jou… kom maar op met die petitie.

   Like

 2. Langs de ene kant leven we in een een keiharde maatschappij, de andere kant is dat we voor alles op onze tenen moeten lopen…ik vind dat de slinger doorslaat, maar ooit gaat hij weer naar de andere kant.

  Like

   1. Je haalt me de woorden uit de mond. Alles slaat door, in deze tijd. Maar gelukkig kunnen ze onze dromen inderdaad niet afnemen! 💪 (noch onze – nou ja, JOUW – knuffels die allerlei avonturen beleven vaak met behulp van een afwasteiltje. Ik bedoel maar… dat is toch onverantwoord?)

    Like

 3. Ik verbaas me al jaren over de Apeketting uit Pluk van de Petteflet: je kunt niet van de 20e etage naar de 19e klimmen, maar je kunt wel een stel kinderen ondersteboven aan over het balkon laten hangen, waarbij ze een soort menselijke touwladder vormen. Waar zijn de Kamervragen??? Of, heel misschien, zou het zo kunnen zijn dat kinderen door dat soort dingen heen prikken?

  Bij de Roald Dahl-boeken vermoed ik dat de sensitvityreaders hun werk niet goed hebben gedaan: ze wilden bijvoorbeeld ook de zwarte mantel van de GVR verbieden omdat ‘zwart’ een beladen woord is. Maar een zwart kledingstuk dat nota bene uit praktische overwegingen wordt gedragen (dan kan de GVR makkelijk in de nacht verdwijnen) zou niet kwetsend moeten zijn. En als iemand dat al als kwetsend opvat, dan moet diegene maar even in therapie. Het lijkt erop dat de sensitivityreaders gewoon alle woorden die ‘beladen’ kunnen zijn hebben vervangen of weggelaten, zonder goed naar de context te kijken.

  Like

   1. Precies, ik vermoed dat er zoiets is gedaan. Terwijl het werk van een sensitivityreader juist zou moeten zijn om de context mee te nemen in het advies om iets wel of niet aan te passen.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn daden. Dus ik schuif elke andere verantwoordelijkheid af. Daarmee vermijd ik bezoeken aan de psychiater. Ik ben tegen racisme, kindermisbruik, slavernij en opzettelijke belediging en… het kerstenen van mensen die daar niet van gediend zijn. Ook ophitsers kan ik wel schieten en extreem rechts mag van mij morgen verboden worden. Maar boeken mogen niet veranderd worden. Ze zijn zoals ze zijn en iedereen mag daar van alles over roepen, maar niet wijzigen.
  Wat nog meer? Nog heel veel maar ik stop. Ik hoop dat jij na al die ontboezemingen nog kan slapen maar ga je niet schuldig voelen. Er zijn al TE veel talentvolle mensen bezweken aan schuldgevoel. Geniet maar van toet en de zijnen. De KANJERS.

  Like

  1. Je zat weer in de spam box (snap er echt niks van, kan niet ontdekken waarom, heb al van alles aangepast) dus je ontboezeming en mijn schuldgevoel zijn verwerkt voor ik ga slapen. Vandaag.
   Inderdaad van boeken moeten ze afblijven.

   Like

 5. Ik kom zelf dan uit begin 90 en ben vooral opgegroeid met (voor deze tijd) gewelddadige cartoons, sprookjes van Grimm en onder andere de boeken van Roald Dahl en Agatha Christie. Ben ik daardoor een sadistische moordenaar geworden die mensen graag met een strijkplank belaagd. Nee, ik denk het niet. Ik vraag me echt af waar we allemaal mee bezig zijn in deze maatschappij waar niemand meer ergens tegen lijkt te kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik las dat ook de boeken van Ian Fleming – JAMES BOND- herschreven worden. Waar zijn we in ’s hemelsnaam mee bezig !

  Like

 7. We zijn uit dezelfde tijd en volgens mij hebben we er niets aan overgehouden, de boeken die jij noemt heb ik ook gelezen. Op tv waren er mooie series, soms best spannend (Q&Q) en ook daar ben ik niet minder door geworden. Ik las in The Guardian dat de uitgeverij in Engeland – na alle ophef – twee versies blijft uitgeven: de oorspronkelijke versie en de gewijzigde versie. Laten we hopen dat het zo is!

  Like

  1. Q&Q heb ik nooit gezien – daar kon MIJN tere zieltje niet tegen…. Van Roald Dahl heb ik genoten – “lekker stout” doen, welk kind wil dat nou niet?

   Geliked door 1 persoon

 8. Je vergeen Annie M G Schmidt, die opzette tot ongehoorzaamheid en volwassenen in de maling nam. Dat wij geen anarchistisch tuig zijn geworden is een wonder!

  Like

Reacties zijn gesloten.