Knutselen

Ik was vanmorgen al op tijd wakker en ondanks dat het weekend is, en het buiten nog donker was, besloot het deel van mijzelf waar ik totaal geen invloed op heb, dat slapen geen optie was. Na een mislukte poging van ongeveer een half uur was het nog steeds weekend, nog steeds donker, en sliep ik nog steeds niet. Je wilde het huis vandaag poetsen, meldde dat deel van mijzelf waar ik geen invloed op heb. Eerst koffie, mompelde ik. Bij het tweede kopje las ik wat blogs. Mrs T. had het over de achterkant van haar blog in combinatie met het woord Abracadabra. Ik reageerde met de opmerking dat de widgets bij WordPress in onmin zijn geraakt. Vroegah waren dat mooie compacte dingen die je met één klik aan je zijbalk of voetnoot kon toevoegen, maar sinds een jaar of zo werkt de helft van die dingen niet meer, of niet meer goed en vaak moet je nog een losse titel en scheidingslijnen toevoegen. Heel irritant.

Terwijl de stofzuiger en emmer nog zonder sop een smartlap zongen (we zijn zo eenzaam zonder jou) begon ik aan mijn blog te knutselen. Ik begon met een ander thema, wat spelen met de widgets, weer een ander thema, nog meer spelen, weer een ander thema, alle widgets kwijt, grote twijfel, terug naar het oorspronkelijke thema, nog steeds een deel van de widgets kwijt. Enfin, zes thema’s verder was ik nog steeds alle widgets kwijt en besloot voor thema zeven te gaan. Een thema wat ik al jaren mooi vind, en al net zo lang negeer want geen zijbalk.

Ondertussen was het elf uur, en had ik genoeg tijd verlummeld. Ik vulde de emmer met sop, trok de stofzuiger door de badkamer en ging voorzien van rode waas voor de ogen, de oranje restjes zeep waas op de tegels te lijf. Aansluitend werd de rest van het huis van stof ontdaan, klopte ik buiten het filter uit, wist meteen weer waarom het niet handig is zoiets tegen de wind in te doen, en klopte al niezend mijn trui uit. Met de wind mee dit keer. Aansluitend was het wassen, aankleden, was inzetten, lunchen, was wegvouwen, belastingaangifte 2022 doen (ouch) en voorschot 2023 stopzetten.

Toen mocht ik verder knutselen van mijzelf. Ik vond alle widgets terug, weifelde even of ik een thema met zijbalk ging zoeken, besloot dat niet te doen, verwijderde alle widgets, rommelde wat in het menu (drie streepjes), zette 4 widgets terug (tandwieltje) en maakte de zoekbalk (vergrootglas) zichtbaar. Oh, en ik voegde een header toe. Zonder zijbalk kan ik vermoedelijk wel leven, maar zonder eigen foto boven mijn blog… Nah. Er zijn grenzen.

Het kost een paar uur, maar dan heb je weer een nieuwe lay-out. Hoewel nieuw? Volgens mij bestaat dit thema al zeker 10 jaar. Maar voor mij is het nieuw. Met dank aan Mrs. T.

21 Comments

 1. Altijd gehannes die nieuwe layouts, de zijbalk vind ik wel belangrijk en de kleur en ja ook de header. Over de tijd kan ik er meer en meer mee widgets toevoegen op nieuwe wijze via de customizer, maar ik heb heel lui gewoon de plugin waardoor het nog werkt op oude wijze. Mij is ook opgevallen dat soms alle widgets wegvallen bij verandering van thema, meer dan eens mopperend de boel weer teruggezet, zelfs als ik het thema alleen bekeken had.

  Like

  1. Dat laatste, zo ben ik een aantal van de goed werkende exemplaren kwijt geraakt.
   Dit thema heeft trouwens een leuke optie. Ik kan ervoor kiezen dat de kleuren van het thema afstemmen op de kleuren in de header… maar dat maakt met deze header mijn blog te somber.

   Like

 2. Ik moet zeggen, ik vond WordPress vroeger fijner om met te werken, maar het kan aan mij liggen :-), heb ook geen geduld om me er met bezig te houden.

  Like

  1. Het was vroeger ook fijner. Gutenberg is leuk voor website bouwers, maar bloggers… Wij willen een thema wat er in het echt net zo uitziet als op het plaatje, er moeten een paar aanpassingen mogelijk zijn, but that’s it.
   Het verschil tussen betaald en gratis wordt te groot.

   Geliked door 1 persoon

    1. Ik ben ooit voor mijn lol gaan bloggen. Ja, Gratis. Zelf kijk ik door, over en naast de advertenties. Mij stoort dat niet.

     Nu zou ik best wel een bijdrage willen betalen om de advertenties voor mijn lezers weg te halen.

     Extra toeters en bellen aan opmaak hoef ik niet.

     Mijn angst: wordt het een en ander duurder en/of moeilijker te bewerken?
     Vandaar dat ik nog steeds de gratis versie blijf gebruiken.

     Vriendelijke groet,

     Geliked door 1 persoon

     1. Ik heb nu de personnal versie en domein.. Dat kost het eerste jaar 4 euro per maand (in een keer te betalen); Als ik ga verlengen moet ik het domein apart verlengen. Komen er nog eens 18 euro bij.
      Ik heb begrepen dat het goedkoper kan, maar dan moet je op zoek naar een goedkopere host (en dan haakt mijn chaos brein af).
      Op zich verandert er niks. Ik heb als namen koffiedigitalix.wordpress.com en koffiedigitalix.blog.
      De opslag is iets uitgebreider, en de advertenties zijn verdwenen maar dat zijn volgens mij de enigste verschillen.
      Volgens mij bestaat je thema nog, en zolang je niets aan de widgets doet blijft het staan.
      Melody, Liesbetblogt en Irene van Machtigemuizenissen.nl hebben er veel meer verstand van. Vooral Irene.

      Like

      1. Precies er zijn een aantal collega bloggers met veel meer kennis van zaken.

       Uiteindelijk ben ik vooral te lui om het een en ander te veranderen.

       Dank voor jouw info.

       Vrolijke voorjarsgroet,

       Geliked door 1 persoon

     2. Ik ben ooit beginnen bloggen uit verveling :-), ik had toen een job waar ik meer uren diende te spenderen dan er werk was, net zoals nu…ik wil eigenlijk ook een hele eenvoudige lay-out….degene waar ik vroeger fan van was, die template bestaat niet meer en ik weiger om te betalen :-).

      Like

  1. Ik zou het ook niet doen. Volgens mij bestaat het thema nog wel (twenty-twelve lijkt mij, maar ik kan mij vergissen) en de paar widgets die je op je hoofdpagina gebruikt doen het ook nog redelijk, maar niet zo fijn zoals ze bij jou op het blog staat. En je zou met een beetje pech ook moeten gaan nadenken over een ander font.

   Like

 3. Mooooooooi thema! Strak, maar niet TE strak. Ik ben op dezelfde manier aan het rommelen met (net als Rob) een ander project, waarover ik hier & nu best wel een tip van de sluier wil oplichten: een Deense Human Design site. Heerlijk, dit soort geknutsel 😍

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind je stoer. Dat je er überhaupt aan durft te beginnen. Ik heb er echt geen zin in en ook geen tijd voor. En Liesbeth heeft haar hulp al aangeboden, dus wellicht dat het dan goed gaat komen. Ooit.
  Dit is trouwens een mooi thema!

  Like

  1. Dat laatste vind ik dus ook. Al zo lang naar zitten kijken, en nu maar eens de stap gewaagd.
   Ik schreef het elders al: met de hup van Liesbeth ga je er uit komen. Weet ik 100% zeker.

   Like

 5. Zelf heb ik een stokoud thema. Is niet adaptief, maar toont op een smartphone een zeer eenvoudige en goed leesbare uitgekleedde versie. Komt ook goed uit allerlei snelheidscores. Op m’n laptop heb ik er liever een zijbalk naast. De reden is dat de regels in het hoofdvak dan niet te lang worden. Om dat nog wat te verbeteren maak ik de text in het hoofdvak via een style-instructie wat groter. Voor foto’s gebruik ik pagina’s zonder zijbalk. Met dat simpele ding ben ik nog altijd erg tevreden.

  Voor de familiewebsite heb ik een fraai thema gevonden waarbij de menubalk bovenaan blijft hangen. Het lastige is dat die bij de pagina’s geen optie heeft op de volle breedte. Daar gaat de titel naast het hoofdvak. Zal zelf iets in CSS moeten knutselen en daar ben ik nog niet aan begonnen. Je moet dan erg oppassen dat het na een volgende update nog werkt. Zit er wel eens over te denken om datzelfde oude thema te gebruiken, als wat ik in m’n gratis blog gebruik. Dat voelt wat raar.

  Like

  1. als je maar zorgt dat je niet met de echte pagina gaat knutselen maat van te voren even een childpage hebt gemaakt. Dan blijft de oude(r) pagina bewaard als back up.
   Tot zover mijn kennis. (Ik lieg, ik weet meer maa het interesseert me te weinig om het precies uit te zoeken).
   Ik mis nog altijd mijn eerste WP-thema, Yoko. Dat was, achteraf bezien, perfect. Maar ja, ik ben wel eens eigenwijs.

   Like

 6. Mijn schoonmaakster komt wekelijks om mijn huis grondig aan te pakken.
  Ik zou dus in principe tijd hebben om de lay-out van blog te verbeteren en/of verfraaien?
  Ik ben met een ander project bezig.

  Mettertijd zal ik daar meer over vertellen….

  Vrolijke Voorjaarsgroet

  Like

Reacties zijn gesloten.