Slapen

Qua slapen ben ik erfelijk belast en helaas niet via mijn vaders kant van de familie. Mijn vader was zo’n irritant iemand die slechts een kussen hoefde te voelen en sliep. Ik heb daar soms last van, maar meestal ben ik van het eerst nog een uurtje of wat draaien, dan een paar keer wakker schrikken doordat ik letterlijk in slaap val, aansluitend last krijgen van een snurkvogel die toevallig heel erg op mij lijkt. En als je alles gehad hebt, heb ik het te warm, te koud, lig ik op de tocht (raam open) of krijg ik het benauwd (raam dicht). Ik schreef het al eerder. Soms ben ik net de Prinses Op De Erwt… maar dan zonder erwt.

Oh, en ik ben altijd rond zes uur wakker.

Ik heb soms wel eens last van slaaptekort. Alles onder de vier uur maakt dat ik stik saggerijnig ben, alles boven de vier uur is mooi meegenomen. En soms heb ik een goede week. De laatste 9 dagen heb ik zeven of meer uur per nacht gemaakt. Om acht uur, tijdens de yoga sessie begin ik met gappen, om 9 uur ga ik naar bed, en om tien uur leg ik boek of mobieltje aan de kant. Ik begon er al aan te wennen. Uitgerust zijn.

Het werd de nacht van maandag op dinsdag. Ik gaapte op tijd, krop op tijd mijn bed in, het boek ging om tien uur aan de kant en het gewoel begon. Koude voeten, dus sokken aan. Last van de tocht, dus raam dicht. Te warm, dus deken eraf. Gevolgd door een dunnere pyjamabroek. Gevolgd door toch maar weer het raam open en aansluitend niesbuien. Ik heb het twee uur zien worden. Terug bij af dus.

Wakker liggen heeft wel een voordeel. Je hebt in alle rust de tijd om je zonde te overdenken en ineens wist ik het Vanwege regen en nog meer regen gestopt met de hooikoortsmedicatie want niet nodig. Ik heb de bijsluiter nog niet bekeken, maar ik vermoed dat ik daar slaperig van wordt. We gaan het zien, want ik heb vanmorgen weer zo’n ding onder mijn neus doorgeduwd. Dat scheelt in ieder geval een slok op een borrel qua niezen, snotteren en snuiven. De pillen doen dus wat ze beloven. Als ik er vannacht ook weer goed op slaap, is het helemaal een win-win situatie. Ik ga et meemaken.

21 Comments

 1. Nou, wie weet. Dan moet ik ook aan de hooikoortspillen, hoor. Ik ben ook zo’n slechte slaper. Bijna iedere nacht sus ik mezelf met mijn moeders woorden: “al slaap je niet, dan rust je toch”. Ik heb het vermoeden dat ik als kind al slecht sliep.

  Like

 2. Volgens mij ben ik net zo’n niet-slaper als jij. Slecht in slaap komen en korte nachten daardoor. Maar ik doe het er goed op. Gelukkig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik slaap ook meestal meteen. Maar soms heb ik momenten dat ik gewoon mijn boek kan uitlezen. Dan val ik in slaap en word rond vijf uur wakker. Dat is veel te vroeg dus ik slaap door. Daarna word ik rond zeven uur, half acht weer wakker. Een verstandig iemand staat dan meteen op. Ik vaak niet en slaap dan door. En… dan kan het zo maar half tien, half elf worden. En dan schaam ik me een beetje. Ik hoef weliswaar helemaal niks, maar toch….
  Het gebeurt ook wel eens dat ik op tijd op sta en dan in de middag zo maar boven mijn laptop in slaap sukkel. Enzovoort, enzovoort.
  Maar was het nu een win-win situatie. Vertel, vertel…..

  Like

 4. Ik moet eerlijk zeggen dat ik goed slaap de laatste tijd, vooral als ik naar de logeerkamer trek als mijn man snurkt. Maar er zijn ook periodes dat ik veel wakker word en moeilijk in slaap raak, maar momenteel geniet ik van het slapen…:-).

  Like

 5. Ik heb een man die zelfs op een rechte harde stoel kan slapen. Ik slaap redelijk goed in (met een slaaptablet) maar ben na een uur of vier terug wakker en raak dan heel moeilijk terug in slaap. Toen ik nog werkte moest ik ’s middags stoppen omdat ik mij van vermoeidheid niet meer kon concentreren. Maar slapen? Ho maar! Nu ben ik met pensioen en kan het me niet meer schelen dat ik overdag niet veel waard ben.

  Like

 6. Vervelend je slaapproblemen. Ik heb ze van tijd tot tijd a.g.v. overgang en piekeren. Nu in de winter slaap ik heerlijk. Ik wil eigenlijk mijn bed niet meer uit maar dat is weer een ander probleem.

  Like

 7. Heb je wel eens van de orgaanklok gehoord? Altijd om 6 uur wakker worden kan iets met je darmen te maken hebben. En darmen = slijmvliezen. En slijmvliezen + hooikoorts… En ja: hooikoortsmedicatie maakt slaperig. Weet ik uit eigen ervaring (tijdje gebruikt, nu niet meer, er komt weinig ‘hooi’ aangewaaid van over zee). Het woelen is ook herkenbaar, zucht. Rond volle maan (nu), in de overgang, wel of geen hormonen… het heeft allemaal met elkaar te maken. En ik had net zo’n vader als je jouwe. Als die ergens ging ZITTEN sliep-ie. Zelfs in de auto… Maar hoe dan ook hoop ik dat je weer goed gaat slapen, met of zonder pillen

  Geliked door 1 persoon

 8. Helaas ken ik het probleem genaamd in slaap komen en blijven maar al te goed. Sinds mijn vijfde of zesde heb ik al met grote regelmaat nachten van 2 à 3 uur.
  Ik moet wel zeggen dat ik merk dat ik er vroeger beter tegen kon. Sinds ik een burn-out heb gehad, merk ik pas echt hoe erg zo’n periode van slecht slapen mij eigenlijk opbreekt.

  Het woelen, koud, warm en piekeren komt mij dus ook heel bekend voor. Ik heb echt al alles geprobeerd, maar niks helpt. Of maar tijdelijk. Morgen mag ik naar de neuroloog hiervoor. Hopen dat die mij eindelijk de rust kan geven die ik al jaren zoek.

  Heel veel sterkte met in slaap komen en hopelijk heb je een oplossing gevonden in de hooikoorts medicatie 🙂 Slapen blijft toch een van de belangrijkste levensbehoeften, maar er is stiekem toch maar vrij weinig over bekend.

  Like

Reacties zijn gesloten.