Becoming -32: Progressie

Zondag en maandag was het doornemen van oude blogs leuk. Ik herlas stomme acties van mijzelf, stuitte op achterhaalde denkbeelden en moest glimlachen om mijn eigen duim en de verhalen van Toet en zijn vriendjes. Het herlezen bleek ook confronterend. Gisteren herkende ik al lezend de eerste burn-out tekenen aan de wand (veel langer geleden dan ik oorspronkelijk dacht), en vandaag realiseerde ik mij dat mijn reis om heel te worden eerder was begonnen dan ik dacht. Ik heb dus niet alleen categorieën aangepast, ook een aantal titels moest eraan geloven.

Ik las over eerder gemaakte stappen vooruit die gevolgd werden door een glijpartij richting afgrond. Ik las over negatieve gevoelens en struisvogelpolitiek van mijn kant. Ik las gelukkig ook positieve resultaten. Ik voelde zelfs positieve resultaten. Neem gisteren.

Had Mam nog geleefd, was zij gisteren 90 geworden. Normaal is Mam’s verjaardag een beladen dag die fris en fruitig begint en pikzwart eindigt. Niet vanwege het gemis, maar vanwege de herinneringen die blijven spoken. Zo niet gisteren. Het is alsof de zwarte herinneringen, nu ze als volwassenen doorleefd zijn, er minder toe doen. Er was ruimte voor fijne herinneringen. Die er ook waren. Die eindelijk kans krijgen om er te zijn, zonder dat er een stemmetje roept ja maar, weet je nog dat zij…

Wat ook tot mij is doorgedrongen is dat ik nog steeds progressie doormaak; met andere woorden, ik ben nog niet aan de top (hersteld), en de weg voor mij is niet vlak en recht. Meer een kronkelweg door het heuvellandschap. Het besef dat terugval ten alle tijden tot de opties behoort laat mij beseffen dat ik er goed aan doe alert te blijven op triggers. Better Safe Than Sorry!

9 Comments

 1. Dát is wat gebeurt tijdens zulke ‘uitstapjes’ in je eigen blog.
  Eerlijk is eerlijk, al hoe zo’n hekel ik ook aan jaloezie heb… die laatste regels in het 3e stukje zou ik ook willen kunnen schrijven.
  Fijn dat je zo’n vooruitgang maakt(e) en je ook realiseert dat het einde nog niet in zicht is, dat houdt je scherp en dat is belangrijk voor je eigen welzijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi hoe je eigen oude blogs je deze inzichten geven. En wanneer ‘ben’ je er ooit? Volgens mij blijf je leren, vallen en opstaan tot je dood – over die kronkelige weg. Dat = leven 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind die foto ‘s van jou lek. Ik kende ze al van eerder maar fijn om weer terug te zien. Die rechtse foto is wel heel bijzonder. Wat zit daar voor verhaal achter?

  Niet weer in de spam he, systeem!!

  Like

Reacties zijn gesloten.