Blogstatistieken belangrijk?

Ik zeg altijd dat ik voor mijn plezier blog. Een fijne manier om mijn gedachten te ordenen, feedback te krijgen. Zie het als een vorm van aanspraak. Door het bloggen heb ik contacten buiten mijn kleine kringetje. Kom ik aanraking met andere denkwijzen, kunst, cultuur, geschiedenis. Zowel het zelf bloggen als het lezen van blogs verrijkt mijn leven.

Ik verdien geen cent aan mijn blog. Sterker: omdat ik een hekel heb aan advertenties op een blog heb ik er voor gekozen te betalen voor het gebruik van een heel klein stukje www waardoor er geen advertenties op mijn blog staan. Met uitzondering van een enkeling volg ik geen broodwinning blogs.

Bloggen is een hobby. Waarom zijn de blogstatistieken dan toch zo belangrijk? Van de week appte ik met een collega blogger over mijn muziekblog. Zij schrijft vaker van dit soort blogs en beperkt zich meestal niet een zin per link, maar voorziet ons lezers van informatie. Terwijl we namen van artiesten en linkjes van muziekstukken uitwisselen vraag ik wanneer er weer een muziekblog online komt. Ze twijfelde want die blogs worden zo slecht gelezen.

Ik herken het gevoel. Ik heb dat met Toet & Co. Hoewel ik vreselijk veel plezier beleef aan het verzinnen van hun avonturen en de heren een schare fanatieke fans hebben, zijn dit ook de slechts gelezen blogs op Koffie Digitalix. Gezien het plezier dat ik aan het schrijven van deze blogs beleef, zou dat niet uit mogen maken. Maar dat doet het wel en eigenlijk vind ik dat best gek. Beter gezegd stom. Dat statistieken (en daarmee indirect de mening van derde) zo’n impact op mijn blog hebben.

Vraag aan mijn mede-bloggers: hoe belangrijk zijn de statistieken voor jou? Schrijf jij wel eens een blog niet omdat je denkt dat er nauwelijks publiek voor is? Ik ben benieuwd.

37 Comments

 1. Nope. Nooit. Ik kijk nooit naar de cijfers en ik heb geen idee hoeveel lezers ik heb. Eigenlijk schrijf ik gewoon voor mezelf. Een soort dagboek. Zo is het ook begonnen. Ik weet nog dat ik me te pletter schrok toen ik de eerste reactie kreeg van een ‘vreemdeling’. Zo stom maar ik had er echt niet bij stil gegaan dat iedereen dit kon lezen. Ik heb een vaste kring lezers, die al jarenlang bij mij komt lezen (dank daarvoor!) en ik heb geen idee wie er nog meer leest. Het maakt me eigenlijk (nog steeds) niet uit. Ik ben heel blij met mijn vaste lezers, die – doordat we al zolang bij elkaar lezen – voelen als vrienden. Overigens zou ik niet veel lezer meer erbij kunnen hebben want ik loop constant achter met lezen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kijk zelden naar de statistieken, en al helemaal niet per berichttype. Ooit wel gedaan toen ik nog niet blogde, maar een gewone website had met 100x zoveel ‘pageviews’. Bij die site kon ik ook zien hoelang men een artikel voor had. Vaak uiterst kort. Was dan gewoon iemand die mis had geklikt op een zoekresultaat. Zal nog altijd gebeuren, doe het zelf ook wel eens.

  Mijn addblokker en/of browser kunnen me onmeetbaar maken voor statistieken. Heb wel eens gedacht dat het aantal unieke reageerders per week meer zegt. Maar ook daar zou ik niets mee doen. Blogmatig doe ik maar wat en probeer vooral afwisselend te zijn. Geen wekelijks terugkerende onderwerpen en niet tig blogberichten achter elkaar over hetzelfde onderwerp.

  Berichten van the boyz sla ik al jaren over. Denk altijd; daar doe je vast weer anderen en/of jezelf een plezier mee.

  Like

 3. Je maakt wel weer wat los, met dit (deze?) blog, in ieder geval. Ik kijk nooit naar mijn statistieken. Reacties vind ik over het algemeen leuk en fijn en gezellig en soms levert het een bijzonder contact IRL op. Ik waardeer mijn ‘blogfamilie’ erg, maar ik houdt geen rekening met ze voor wat betreft onderwerpen. Soms ‘erger’ ik me wel een beetje als de meest ‘suffe’ onderwerpen veel reacties krijgen, en een wat dieper gaand of serieuzer onderwerp minder. Men leest graag lichte koffieklets, denk ik…

  Like

 4. Ja die muziekblogposts, ik deel mijn muziek zodat andere bloggers en mensen misschien iets nieuws vinden een nieuwe stijl, richting of gewoon een lekker nummer. Maar als ik dan zie dat er veel minder naar gekeken wordt (reacties valt mee het is de lurkers) dan deel ik ze wel minder. Dat is namelijk precies zo’n blogpost waar ik tijd aan besteed maar hé als het niet zo gewaardeerd wordt prima. Als ik over bepaalde muziek heel lyrisch ben deel ik het toch wel, maar deel het dan anders.
  Ik laat me overigens niet tegenhouden over dingen te schrijven, WO2 is al heel lang een onderwerp maar voor de cijfers hoef ik het niet te doen. Ben trouwens zoveel niet met die cijfers bezig, alleen bij blogposts die ik schrijf voor anderen. Ik had ooit nog blog- en fototips, liep prima maar er werd echt weinig mee gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kijk wel en vind het leuk wanneer ik veel lezers heb. Ik ben nooit teleurgesteld, want iedere lezer is er een! Reacties vind ik ook leuk en ik geef altijd antwoord. Bij ander bloggers lees ik niet alles, heb zo mijn voorkeuren en bepaalde onderwerpen sla ik over. Ik probeer ook reacties achter te laten, soms lukt dat niet door tijdgebrek. Ik zie op mijn eigen blog dat de onderwerpen die te maken hebben met mijn eetstoornis de meeste lezers trekken, dat vind ik fijn want ik probeer op die manier ook mensen wat meer informatie te geven. Maar ik ga niet specifiek schrijven om hoge aantallen bezoekers te krijgen, ik schrijf wat ik op dat moment belangrijk vind om te delen. Ik vind het bloggen een fijne hobby en ik leer leuke en interessante mensen ‘kennen’.

  Like

 6. Ik kijk maar heel zelden naar mijn statistieken. Reacties vind ik wél heel leuk! En de verhalen over je huisgenoten (nou ja, die drie dan) sla ik nog wel eens over, wel grappig, maar voor mij niet zo interessant….

  Geliked door 1 persoon

 7. Nou, de blogs die het echt goed deden bij mij was wanneer ik over de dood, rouwverwerking en het uitvaartwereldje schreef. Die werden echt goed gelezen. Maar tja, dat is niet iets waar ik het wekelijks over wil hebben. Ik ben altijd erg blij als een blog bezoekers brengt. En nog vrolijker word ik van de reacties die achtergelaten worden. Maar ik laat mij er niet van weerhouden om andere blogs te schrijven alleen voor de statistieken. Ik schrijf, net als jij, omdat ik het leuk vind mijn hersenspinsels op “papier” te zetten. Vooral doen wat jou het meeste plezier geeft.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het is niet exact hetzelfde, maar ik schrijf nieuwsartikelen voor een nieuwssite als ik niet op de Helpdesk zit. En daar zijn statistieken en zelfs inkomsten mee gemoeid. Die zullen echter nooit leidend worden. Ik denk dat je statistieken dan ook vooral moet zien als een richtlijn. Doen de knuffels het niet goed, maar blogs over wandelen wel? Dan gaan de knuffels toch een wandeltocht doen? In het beste geval trek je knuffelhaters over de schreef en in het ergste geval heb je iets nieuws geprobeerd.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik vind dat die Amerikaanse beer onderhand wel eens fatsoenlijk Nederlands kan praten. Hoe lang woont hij hier alweer? Ik weet dat er mensen zijn die nooit iets leren, maar van een beer verwacht je meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ken je die kleuters die lispelen omdat het schattig is? Moeltje valt in die categorie. Het is wachten op een opmerking van Toeterke. Die doen vaak wonderen.

   Like

 10. Ik kijk met verbazing naar de statistieken dat mijn naaiblogs superveel gelezen worden terwijl er weinig op wordt gereageerd. Ik vind van geen enkele blogger alles wat hij of zij schrijft interessant en ik sla gerust blogs over. Ik voel me daar ook niet schuldig over. Blogs lezen en schrijven doe je voor je plezier. Reacties zijn soms de kers op de taart. Soms sluit ik ook reacties omdat ik bang ben dat mensen het verkeerde zullen zeggen of gewoon omdat ik geen tijd heb voor de reacties of omdat ze niet nodig zijn.

  Ik besteed over het algemeen veel tijd aan mijn blogs door links en foto’s te plaatsen. Die worden niet vaak aangeklikt dus dan denk ik wel eens dat ik daar minder tijd aan zou kunnen besteden.

  Like

   1. Links plaats ik om achtergrondinformatie te geven. Zelf heb ik die al gezien. Kortheidshalve verwijs ik naar links.Er is weinig behoefte aan achtergrondinformatie blijkbaar.

    Like

  1. Vroeger las ik alles wat anderen schreven, maar tegenwoordig sla ik regelmatig blogs over of laat mijn ogen er vluchtig overheen gaan.
   Links is heel wisselend. Sommige links waar ik het niet van had verwacht worden tig keer aangeklikt, andere compleet genegeerd. Zal in een aantal gevallen ook aan de kleur van de link (en daarmee het opvallen) liggen.
   Ik verbaas mij er soms ook over, welke blogs hoog scoren ..

   Geliked door 1 persoon

 11. Ik vind dat je gewoon moet bloggen over hetgeen jij leuk vind. Volgens mij heb ik al ooit laten weten dat ik die blogjes over The Boyz niet echt interessant vind, maar dat moet voor jou toch niet uitmaken? zo heeft ieder zijn meug. Ik verbaas me over het feit dat mijn ‘gedachtenblogjes’ meestal het slechts gelezen worden (of nou ja dat denk ik, want ik heb geen statistieken of weet niet waar ik die kan vinden) want de reacties blijven vaak behoorlijk achter. Al moet ik zeggen dat de reacties overall behoorlijk achterblijven. En ieder jaar schrijf ik dat volgens mij weer rond mijn blogverjaardag en nooit weerhoud het me van doorgaan met bloggen. Want daarvoor vind ik het gewoon te leuk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Leuk blogje weer
  Statistieken zeggen mij weinig maar dat komt waarschijnlijk omdat ik net als jij voor mijn plezier schrijf en geen geld mee hoef te verdienen.
  Wat ik wel leuk vind zijn reacties maar niet om ze te tellen of zo maar omdat het fijn is als men iets vindt of vraagt of een tip geeft.
  En wat jij schrijft over het leuke netwerk dat je zo hebt van collegabloggers dat onderschrijf ik van harte.
  Ik lees de blogs altijd met plezier en gezonde nieuwsgierigheid.
  En die van de Boys met een glimlach

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik begon met een blog omdat mijn moeder slechthorend was en op deze mannier mijn leven in DK kon volgen. Andere familieleden lazen mee en langxaamaan heb ik een beetje een vast groepje van lezers. Ik zelf gebruik mijn blog als een soort open dagboek.

  Geliked door 2 people

 14. Ik ben niet specifiek in The Boys geïnteresseerd — maar ik lees die verhalen evengoed wel, want ze zijn leuk geschreven. Dusss, gewoon doorgaan lijkt me.

  Geliked door 2 people

 15. Nou als ik het voor het aantal reactie moet doen, dan ga ik voortaan triestige verhalen schrijven over lief en leed, veel geestelijke en lichamelijke pijnen (van de laatste heb voldoende in eigen voorraad) en vooral hoe moeilijk het leven voor me is.
  Maar dat wil ik niet. Ik wil gewoon leuk, zo creatief mogelijk schrijven en lezen. Daarom vind ik jouw fictie het allerleukst. Daarna vind ik het ook heel leuk om iets over jouzelf te lezen om je zo beter te leren kennen. Want als mens vind ik je zeer de moeite waard.
  Naar statistieken kijk ik nauwelijks. Ook likes doen me niks. Ik heb het liefst een goede, inhoudelijke reactie. Die mag ook kritisch zijn of persoonlijk. Als ie maar eerlijk gemeend is.
  Dat is het ongeveer.
  Ik denk dat je de blog het best als een fijne hobby kunt beschouwen waar je het nodige van jezelf in kunt leggen.
  Beetje erg uitgebreid weer he?

  Like

  1. Je houdt me wel bezig. Maar de spambox is weer leeg. Snap er niks van, maar dit terzijden.

   Fijn dat de statistieken je niet bezig houden. En de Boysz en Toerke glunderen. Zonder regenkapje bij de weg.

   Like

 16. Voor mij zijn de statistieken niet belangrijk. Ik kijk er ook nooit naar. Ik vind het leuk als er gereageerd wordt, maar hoeveel mensen mijn blog bekijken houd ik niet bij.

  Geliked door 2 people

 17. Toet & Co zijn voor mij de jus in het bloglezen!

  Mijn statistieken zeggen mij weinig.
  Al vind ik het wel bizar dat er uit zo’n 150 landen lezers naar mijn blog komen.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 18. Ik kijk nooit naar mijn statistieken, echt nooit! Ik schrijf omdat ik dat leuk vind en als mensen het lezen is dat natuurlijk fijn maar hoeveel? / hoe vaak? dat houdt me absoluut niet bezig.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.