Toet & Co: Naar de Nonnen

Sai zegt ded mai Dutch is not goed, jammert Moeltje. Daar heeft ‘sai’ dan groot gelijk in, mompelt Toeterke. Te hard, want Moeltje heeft haar gehoord. Yes bud… ai was not born here joes know? Toeterke haalt haar schouders op. Toet en ik ook niet. Wij komen uit China maar sinds onze adoptie spreken we Nederlands. Waar kom jij vandaan? Moeltje recht zijn schouders. Ai was born in the US of A. Joes knows, duh land of duh free. Rozi kijkt bedenkelijk. Je bent daar wel geboren, maar Zoon heeft je geadopteerd, en die spreekt Nederlands. Yeas bud, first not. First hai tokt un mengelmoesje. Toet knikt, Dus daar heb je dat koeterwaals geleerd.

Tegen zoveel kritiek zijn de schouders van Moeltje niet bestand. Hij zakt als een plumpudding in elkaar en trekt zich terug in een donker hoekje om te sippen en te simmen. Later, wanneer zijn vrienden er met de motor op uit zijn, zoekt hij Zoon op. Doe joes denk ai spiek koeterwaals? Zoon knikt van ja. Dan ben ik aan de beurt. Ook ik kan niet anders dan beamen dat zijn Nederlands beneden elk peil is. Accentloos is niet nodig, zeg ik hem, maar het kan geen kwaad om wat meer Nederlandse woorden te leren. Moel zucht een. Greet. Bud how. Hef joes an idie?

Natuurlijk heb ik een idee. De Nonnen in Vught. Een van de beste taalinstituten in het land. How? wil Moeltje weten. Tijdmachine, mompel ik. Donker hoekje, dan is het ook nog gratis. Het beertje kijkt bedenkelijk. Timemachine is a greet idie but joes noes det Toet is duh navigator. Ik twijfel. Een verdwalend beertje, daar hebben we niets aan. Maar kan ik Toet op de Nonnen loslaten? Dilemma, dillemma.

Ik ga wel met je mee, biedt Toeterke ‘s-avonds aan. En ik help je ook met oefenen. Je bent een kei-slim beertje, dus ik denk dat we niet zo heel vaak die kant op hoeven te gaan. War denk je zelf? Met een blos op zijn wangen antwoord het beertje Ai… iek denk det iek un echte Dutchie wurd. We gaan het zien. De wil is er in ieder geval en als Toeterke nog een paar weken blijft logeren.. Komt het vast helemaal goed.

22 Comments

  1. Toeterke heeft een hartje van peperkoek. Wat leuk dat hij Moeltje gaat helpen. Samen zullen ze wel een weg vinden om de taal te optimaliseren en de charmes in stand te houden.
    Leer mij de boyszz kennen. Die aar not for a hool to catch

    Like

    1. @Rob Die nonnen zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Ten eerste zijn het geen nonnen meer. En mijn buurman spreekt na twintig jaar nog geen Nederlands met een bedrijf in Amsterdam. Zijn Nederlandse vrouw moet alles heen en weer vertalen.

      Like

Reacties zijn gesloten.