Een nieuw probeersel

In een poging wat duurzamer door het leven te gaan pak ik eens wat vaker de fiets of ga aan de wandel, vang ik in de zomermaanden douchwater op om de planten op het balkon te bewateren, gebruik ik een natuurlijke deodorant, wasbare inlegkruisjes en wattenschijfjes, ben ik spaarzaam met het kopen van nieuwe kleding, gebruik boter zonder palmolie, een shampoo- en zeepblok en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onder dat even doorgaan valt onder andere mijn zoektocht naar een milieubewuster wasmiddel. Buiten dat de ingrediënten van de meeste wasmiddelen niet juh van het is, bestaat wasmiddel voor een groot deel uit vocht en al dat vocht wordt in stinkende milieuvervuilende schepen over de wereld verplaatst. En dan zijn er nog de graaiende bestuursleden en aandeelhouders.

Tijd voor iets anders. Een bemoeilijkende factor in deze is mijn soms wat gevoelige huid en mijn nog veel gevoeliger neus. Een aantal jaar geleden stapte ik over op wasnoten van Seepje. Mijn was werd schoon en voor mijn gevoel was ik goed bezig. Tot Seepje ook in een vloeibare vorm verscheen en het tot mij doordrong dat die noten alleen in Nepal groeien. Ik heb nul procent bezwaar tegen het sponseren van de Nepalese economie, maar zat wel met het vervoer en kreeg het idee dat mijn wasmachine niet echt blij was met de noten.

Terwijl ik zocht naar een alternatief zoals was-strips of was-ei stapte ik over op ecologische waspoeder zonder parfum en sulfaten. En soms kocht ik wat anders, want het leven wordt steeds duurder. Slecht van mij, maar zo gaat het soms met idealen.

Een paar weken geleden stond er weer waspoeder op mijn lijstje. Bij mijn grootgrutter zag ik dat een bekend merk tegenwoordig was-strips in het assortiment heeft. Ondanks de mogelijkheid dat mijn neus (en daarna mijn hoofd) hier niet blij van wordt kocht ik een doosje. Om te proberen.

Ondertussen zijn we een paar weken verder. Het spul bevalt mij prima. Net als bij waspoeder (en vloeibaar spul) houd ik mij niet aan de aanbevolen hoeveelheid maar ga standaard voor minder. Mijn was is schoon, en om heel eerlijk te zijn vind mijn neus het zelfs lekker ruiken. Zonder niesbuien en hoofdpijn. Deze week heeft de grootgrutter het spul in de aanbieding en ik heb twee doosjes gekocht. Eén voor de witte en één voor de bonte was (nu doe ik alles met bontwasmiddel).

Iets in mij zegt dat ik niet goed bezig ben. Iets met twijfelachtige ingrediënten en graaiende aandeelhouders. Ik sus mijn geweten met het feit dat er in ieder geval geen vocht over water en weg wordt vervoerd, en dat de verpakking 100% recyclebaar is. Of het één tegen het ander opweegt, denk het niet.

Terwijl ik dit type, gezeten aan mijn nieuwe, zonder dat de oude versleten was, tafel, kan ik niet anders dan concluderen dat duurzaam leven nog steeds een niet bereikt doel is. Al doe ik, met vallen en opstaan, wel mijn best. Meestal dan.

26 Comments

 1. Oké. Ik vind dat jij heel erg goed bezig bent. Ik vrees dat ik niet zo heel duurzaam leef. Althans niet bewust. Mijn afkeer van reizen en kopen maakt het nog een beetje goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik leef tamelijk duurzaam (alleen fiets, weinig elektrische apparaten, wel zonnepanelen, geen vliegvakanties etc), maar aan de was had ik niet gedacht. Ik gebruik nog steeds flacons voor de hele was samen van een of ander B merk. Zie: er valt altijd iets te leren.

  Like

 3. Bij ‘wasstrips’ kan ik me weinig voorstellen. Maar je verhaal gelezen hebbend, valt er op dit gebied bij mij ook nog wel te verduurzamen hoor. Vloeibaar spul in plastic plassen, geeneens gerecycled plastic ook nog (geloof ik). Ik sus mijn geweten met het feit dat ik heel veel wol draag, wat elke nacht buiten gelucht wordt en slechts 2x per jaar gewassen wordt… Met navulbare pompcontainers waar Marieclaire het over heeft, hoef je hier op ’t plaaattelaaaand niet aan te komen… 🙄

  Geliked door 1 persoon

 4. Eigenlijk vind ik dat al die flessen met iets-reinigers vervangen kunnen worden door strips. Emmertje water halen en met een stukje strip erbij wordt het vanzelf een sopje. En er zijn ook veel te veel soorten reinigers, die hebben we echt niet nodig. We hoeven niet terug naar de zeepklopper, maar zoals nu is overdone.

  Like

  1. Ik ben qua schoonmaakmiddel net overgestapt op iets waar ik, gezien de flessen (een verdund en één onverdund) en mijn afwezige poetsfiemel zeker 10 jaar mee doe.

   Like

 5. Ik weet welke je bedoelt. Twee voor de prijs van 1. Mij bevallen ze prima. Elk vel kun je in vieren scheuren.
  Had je de wasstrips van Brauzz nog niet ontdekt?
  Tot nu toe heb ik een navulbare pompcontainer die ik omruil als ik daar toch langskom.
  En wat met tandpasta? Zit je nog aan de tubes of gebruik je poeder of parels.
  Er valt zoveel winst te behalen op deze gebieden dat ik geneigd ben om die plastic flessen te verbieden. En de dozen meteen ook maar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wist dat er andere was strips zijn, maar nooit besteld want (kan ik er tegen?). Mijn tandpasta bestaat uit tabletjes.
   Maar waar verkopen ze iets in navulflacons? Dat heb ik in deze regio nog niet ontdekt (niet echt naar gezocht ook).

   Like

   1. Bij De Witgoed Specialist. Op hun website staan 51 vestigingen. Ze hebben ook een webshop. Als ik de plaatsen zo bekijk zitten ze niet in jouw buurt. Maar misschien kunnen ze je verder helpen. Op de flacon staat dat het een product van de Waswacht is. Ik ben er ook maar toevallig tegenaan gelopen.

    Like

Reacties zijn gesloten.