To Shoe or Not To Shoe

In sommige beroepsgroepen is het dragen van speciaal werkschoeisel een must. In de meeste gevallen is dat speciale schoeisel (zelfs het balletschoentje van de spitzendansende ballerina) voorzien van extra versteviging. In de meeste gevallen betreft het een extra versteviging om botbreuk (of het compleet verwijderen) van één of meer tenen te voorkomen. Hoe stevig die versteviging is hangt dan weer af van het mogelijke gevaar.

Iedereen die wel eens een timmerman, schilder of loodgieter over de vloer heeft gehad is waarschijnlijk bekend met dit soort schoeisel. Ik weet dat mijn vader ermee bekend was, maar wanneer hij aan het klussen ging deed hij dat meestal op zijn pantoffeltjes. Mijn broer verkoopt werkschoenen, maar draagt teenslippers wanneer hij klust.

Ik klus op blote voeten. Nee, ik moet het goed zeggen. Wanneer ik meubels verplaats of in elkaar zet heb ik meestal schoenen aan. Maar texen, dat doe ik op blote voeten. De oorzaak ligt in het verleden. De eerste keer dat ik ging texen droeg ik schoenen. Ik had niet gezien hoe er een blob tex van mijn kwast op het zeil was gevallen, liep er doorheen en kon daarna de hele bovenverdieping op mijn knieën van de tex ontdoen. Op blote voeten overkomt mij dat niet. Ik voel meteen dat koude natte spul, en maak eerst mijn voet schoon voordat ik het afdekzeil verlaat.

Er kleeft één nadeel aan ongeschoeid texen. Ik ben motorisch gestoord en wanneer ik moe ben, gaat mijn motoriek met sprongen achteruit en word ik ronduit lomp. Tijdens het texen van de hal was deze leeg. De parasol lag in de kamer, achter de bank. Mijn parasol is ongeveer 2.20m hoog; mijn bank slechts 1.80m lang. Er stak een stuk parasol uit. Niet de bovenkant met de afdekknop, maar de onderkant; de ijzeren buis met scherpe randen.

Uw razende reporter heeft kans gezien om binnen een kwartier haar rechtervoet driemaal te stoten aan die ijzeren buis met scherpe randen voordat zij bedacht dat de parasol een stukje doorschuiven geen slecht idee was. Dat kwam vooral omdat de laatste keer dusdanig hard en lomp ging, dat het stukje voet boven de drie kleinste rechtertenen regenboogachtige neigingen aannam, en bepaalde schoenen ineens een ‘no go’ waren.

Dat was op 1 april. Ondertussen is qua beschadiging nog slechts een vaag half maantje zichtbaar, passen mijn schoenen weer. en heb ik er over het algemeen weinig last van. Behalve het eerste uur dat ik in bed lig. Dan meent mijn voet mij er fijntjes aan te moeten herinneren dat er niet voor niets speciaal schoeisel is uitgevonden voor mensen die zich in voet-gevaarlijke situaties begeven.

Dus, ga je klussen? Doe dan niet als uw razende reporter maar draag stevig schoeisel. Het opruimen van een tex-spoor is minder pijnlijk weet ik uit ervaring.

21 Comments

 1. Jij kunt tenminste texen. Als ik gereedschap vastpak, duikt mijn vrouw onder de dichtstbijzijnde tafel, wetende dat ik compleet nutteloos ben als er geen computer aan te pas komt 😉

  Like

   1. Zolang als het bij dromen blijft wel ja 😉 Maar drie keer in een kwartier tijd? Ik begin een beetje te denken aan de ezel en de steen. 😅 Al kan ik er zeker over meepraten als de klusser in huis, wiens lompheid berucht is.

    Like

    1. Na de eerste keer dacht ik ‘opletten’. Na de tweede keer ook. Na de derde keer wist k dat mijzelf en mijn oplettendheid aan het overschatten was.

     Like

 2. Oef! Ik ben ook zo onhandig niet vergelijkbaar maar het een gescheurde nagel (en niet een beetje) en geen idee hoe me dat is overkomen. Ik ben niet onbekend met zulke schoenen maar loop meestal op mijn jesusnikes.

  Geliked door 1 persoon

 3. En zo heeft iedereen zijn/haar handicap. Ik heb bijvoorbeeld het woord texen moeten opzoeken. Ik kende het niet, ben ook geen echte klusser. Ik kan wel wat maar het houdt niet over. Ik kom uit een familie die van twee kanten uit klussers bestond. De meeste zijn overleden. Ik eer ze nog steeds. Maar zij vonden mij altijd een minkukel, een pennelikker, ik deugde niet erg. Tja… Maar ik ben oud genoeg om er niet meer onder gebukt te gaan. Kan ik je aanraden. Koester je stommiteiten en wees gelukkig.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.