Van links naar rechts

Zonder de vooruitgang binnen de hedendaagse geneeskunde die voor zaken als brillen en lenzen heeft gezorgd, zag mijn leven er een stuk waziger uit. Links zit ik op -10, rechts op -4,5. Bijkomende handicaps voor wat betreft mijn linkeroog: beginnende staar*) en een weigering om kunstmatig volledig gecorrigeerd te worden. Vanwege het verschil in sterkte tussen links en rechts draag ik al sinds mijn 15e lenzen. De eerste 30 jaar harde lenzen, maar nu al weer 15 jaar zachte lenzen. En als laatste: het soort lenzen waar mijn linkeroog blij van wordt, levert rechts ontstekingen op, en het soort lenzen waar mijn rechteroog blij van wordt scheurt al wanneer je er naar kijkt zodra ze op de gewenste sterkte zijn geslepen (of hoe ze zachte lenzen ook mogen maken. Wie het weet mag het zeggen).

Gisteren deed mijn linkeroog pijn. Aangezien het plan ‘bankhangen’ was, deed ik mijn lenzen uit en bekeek de wereld door mijn roze bril. Vanmorgen maakte ik mijn linker lens schoon. Echt nodig, zag ik, want de eiwitten waren met het blote oog zichtbaar. Ik deed mijn lens in en tot mijn grote verbazing werd mijn wereld niet ineens scherp. Nou ja, scherper. Ik deed de lens uit, maakte hem nogmaals schoon, constateerde dat de lens aan het slijten was en daardoor dunner werd, plopte dat ding nogmaals in mijn ogen met hetzelfde minimale resultaat. Wow, wat is dat oog hard achteruit gegaan, dacht ik, toch maar snel een afspraak voor controle maken en maakte het rechterdeel van mijn lenzen hoesje open en zag geen lens. Links lag er wel nog één.

Zucht. Die afspraak moet natuurlijk gemaakt worden want volgende week begin ik aan de laatste set. Maar als ik de juiste lens in het bijbehorende oog plop, zie ik nog als een tierelier.

*) Hier lig ik niet wakker van. Staaroperaties worden aan de lopende band uitgevoerd, en met een beetje geluk zie ik na de operatie en herstel met dat oog beter dan met mijn rechteroog. Een mens kan dromen.

16 Comments

 1. Grinnik. Sorry. Overigens krijg ik al tranen in mijn ogen van het lezen van dit logje. Lenzen zou niks voor mij zijn, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn (v)echtgenoot is aan beide ogen geopereerd ivm staar… en in mijn zorg-werk heb ik meerdere mensen begeleidt met het gedoe in het ziekenhuis en dagen druppelen erna etc… ik hoorde van iedereen dat er een wereld openging en dat het geleden leed pindaas was. Kortom… de mens vreest het meest bla bla 😉

  Like

  1. Dit is iets dat ik niet vrees. Juist vanwege de mogelijkheden rondom dat ene zeer beroerde oog (het andere wordt steeds beter nu er een ander soort lens voor zit..)

   Like

 3. Ik zou stevig aandringen op een staaroperatie. Ik neem aan dat het materiaal van de lenzen aangepast is voor elk oog afzonderlijk. Maar het is wel weer zo’n typisch koffie digitalis momentje. 🙂

  Like

  1. De staar is nog niet rijp dus ik zal echt nog even moeten wachten. Op moment heb ik er weinig last van. Moet alleen soms een leesbril op. Zodra het rijp is ga ik voor de operatie.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.