Bakoven

Toen ik elf jaar geleden ging wonen waar ik nu woon, had ik een ietwat anders uitzicht vanuit mijn woonkamer/vanaf mijn balkon. Hoewel ik midden in een woonwijk woon, zag ik slechts twee-en-een-half huis of zo. Iets met bomen op een strategische plaats. Twee bomen om precies te zijn. Twee bomen die zorgden voor geruis in de wind, gekwetter van vogels en het tegenhouden van zonlicht.

Binnen een jaar werd de berk schuin rechts van mij gerooid en keek ik ineens uit over een pleintje en een straat. Het nieuwe uitzicht was wennen, net als de grotere hoeveelheid licht in huis. Bijzonder hoeveel licht een boom op 50 meter afstand van je huis weg kan pakken.

Vorig jaar moest boom twee eraan geloven. Die stond op 10 meter afstand links van mijn balkon. Het uitzicht veranderde en de hoeveelheid licht in huis nam met zevenmijlssprongen toe. Die verdwenen boom deed ook wat voor de warmte op mijn balkon. Was het daar ooit in voor- en najaar dankzij het zonlicht filterend effect van de boom zonder parasol goed toeven, nu veranderd die bakstenen bak waar mijn planten en tuinmeubels staan bij temperaturen van 15 graden en hoger in een bakoven.

Gisteren ben ik halverwege de middag vanwege de warmte naar binnen gevlucht. We hebben het over april hé. Prille lente en zo. Er zit niets anders op. Zodra de zon zich weer laat zien en ik mij geroepen voel naar buiten te gaan, zal de parasol mee moeten.

Al dat zonlicht heeft trouwens wel een voordeel; was mijn keuken ooit een donkere vlek, tegenwoordig komt er voldoende daglicht binnen voor de plant in de keuken om te groeien. De vorige deed dat niet. Waarschijnlijk omdat dat een nepper was. Kuch.

11 Comments

 1. Zo jammer van die bomen. Vooral die ruisende blaadjes vind ik altijd zo fijn. Maar goed, elk nadeel heb zijn voordeel dus.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigen erf en met toestemming gepakt. Berkenbomen horen niet in het groenplan thuis (aan komen waaien). Zeker één huis heeft schade opgelopen aan dak en vermoedelijk aan fundering doordat de boom te dicht bij het huis stond. En dan was er het licht en de voordeur die (deels) geblokkeerd werden.
   De andere boom is te lang geleden maar ik denk dat ook daar de lichtinval een grote rol heeft gespeeld.

   Geliked door 1 persoon

 2. Goh joh, dat die nepper nou niet groeide n de keuken?:⁠-⁠):⁠-(⁠´⁠ε⁠`⁠ ⁠)

  Like

 3. Een nepper whahahaha…
  Vroeger had ik een esdoorn in de tuin. Was het in de zomer daar zeker een graad of 8 koeler dan op straat. Nadeel: je bleef vlinderzaadjes rapen. Tegenwoordig zijn de zaadjes weg. Maar de zon brandt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.