Toet & Co: Wai must seef miester Pleet

Dik een week geleden kregen Toeterke en Moeltje hun eerste les in ‘fantasie-navigeren‘. Voordat er echt geoefend kon worden gooide de mens van de Boysz roet in het eten. Wel met de belofte, Volgende week… Ondertussen is het de volgende week en kan het avontuur De redding van de vlaaiende nun opgestart worden. Maar dan….

Stop Toet, stop. Het redden van de vlaaiende nun moet wachten. Toet kijkt het kleine olifantje verbaasd aan. Vind je het eng? vraagt hij maar Rozi schudt van nee. voordat hij iets kan zeggen brult Moeltje. It is miester Pleet. Hai is in deenger-gevaar. Wai must seef him. If wai doe niks hai wil fel the pletter on duh tegels in sain garden. Toet kijkt verbaasd naar zijn vrienden maar voordat hij iets kan zeggen mompelt Toeterke, Wat is een miester Pleet?

Toet schiet in de lach. Meneer Plaat is geen wat meer een wie. Hij bedenkt heel vaak de basis van onze avonturen. Maar wat is er aan de hand? Dit laatste vraagt hij aan Rozi en Moeltje. Rozi laat hem heb blog uitvallen van Meneer Plaat lezen. Oh je, dat is ernstig, mompelt hij. Zeer ernstig. Hier moet ik een rustig over nadenken.

Don’t denk to long or miester Pleet ends up as un greasy watery spot in sain gaarden end ai denk not det det is a great wee to get rid of the wieds. Zuchtend kijkt Toet zijn vriendje aan. Wij kunnen door tijd en ruimte reizen, weet je nog. We hebben dus alle tijd. Deze redding moet in één keer goed gebeuren.

Terwijl Toet al nadenkend allerlei lijnen op een stuk papier zet, zitten de twee kleintjes op hete kolen. Toeterke pakt, heel praktisch, alvast een hapje lekkers voor onderweg in. Dan. Ik ben eruit. Ik heb een plan. Eentje met twee vliegen in één klap. Hij legt zijn plan aan de andere drie uit. Rozi snapt het meteen, Moeltje en Toeterke kijken bedenkelijk. Woat if ai ken not aan duh juiste dingy denken? vraagt Moeltje. Dan stop je even met denken, bromt Toet. Toeterke kijkt sceptisch, maar stapt wel in de tijdmachine.

De eerste stop is de droom van Meneer Plaat op het punt dat hij begint te vallen, roept Toet. Met een flits verdwijnt de afwasteil. Die op het moment dat Meneer Plaat opgevangen wordt groot genoeg blijkt te zijn voor 5 passagiers. Slaap nog maar even door Meneer Plaat, piept Rozi. Wij gaan nu naar de vlaaing nun toe om haar uit te leggen dat zij ons echt heeft gezien, en dat zij kan stoppen met spoken. Meneer Plaat draait zich zacht snurkend op zijn zij. Toeterke tovert een kussentje uit de lucht en schuift dit onder zijn hoofd.

Tijdmachine, breng ons naar de kast in de nonnenschool, tien minuutjes voor middernacht. Met een flits verdwijnt de tijdmachine uit de droom van Meneer Plaat en verschijnt in de lege kast van het taleninstituut. Terwijl Rozi Meneer Plaat wakker maakt, gooit Toet de kastdeur open. Het licht van de volle maan schijnt op de vijf inzittende van de tijdmachine. Precies om klokslag 12 uur verschijnt de vlaaing nun in de kast. Met opgeheven vuist zweeft zijn op de knuffels en Meneer Plaat af. Daar zijn jullie lamstralen. Satansgespuis. Door jullie ben ik al 100 jaar aan het spoken in plaats dat ik in de Hemel geniet van het hiernamaals. Dan valt haar oog op Meneer Plaat en veranderd gaar houding enigszins. Wie bent u dat u zich slechts gekleed in een pyjama ophoudt in dit twijfelachtig gezelschap? Of bent u ontvoerd?

Mijn naam is Meneer Plaat. De Boysz en Toeterke zijn mijn vrienden en hebben mij gered toen ik tijdens een nachtmerrie van grote hoogte viel. De non kijkt hem verbaasd aan en vergeet spookgeluiden te maken. Dan piept Rozi, Mevrouw Non, het spijt on heel erg dat u ons heeft gezien. Dat was niet de bedoeling. Maar wij zijn zo gewend geraakt aan mensen die het bewijs van hun eigen ogen niet geloven, dat wij onvoorzichtig zijn geworden. Moeltje knikt. Joes hef un verie strong geloof in joes aies. Woat joes sies is woat joes geloofd. Ai laik det. De non kijkt het beertje een beetje bedenkelijk aan. Wat voor taal spreek jij? Koeterwaals? Ik begrijp niet wat je bedoelt. Moeltje wil antwoorden maar Toeterke grijpt in. Dat is precies de reden waarom wij hier waren, waarom u ons heeft gezien. Moeltje komt uit Amerika en wil heel graag beter Nederlands leren spreken. De non schudt resoluut haar hoofd. Sommige mensen en ik vermoed dat dit voor knuffels ook geldt, beschikken niet over de taalvaardigheid om het Nederlands onder de knie te krijgen.

Terwijl de non met Meneer Plaat en de vier knuffelvrienden praat wordt zij steeds doorzichtiger. Het laatste wat de vijf tijdreizigers horen voordat zij aan haar reis richting Hemelpoort begint is Ik had het zelf wel willen proberen met jullie jonge vriend, maar mijn tijd op aarde zit erop.

Zo, dat hebben we dankzij Meneer Plaat mooi opgelost, grinnikt Toet. Dan is het nu tijd om Meneer Plaat in zijn droom naar huis te brengen zodat hij in zijn eigen bed wakker wordt. Meneer Plaat steekt zijn hand op. Ik heb één vraagje. Moeten we rechtstreeks gaan, of kan het met een omweg.

Tijd en ruimte, piept Rozi. Roept u maar…. Toeterke heeft snacks voor onderweg ingepakt, dus we kunnen er even tegenaan. Met z’n vijven zien ze hoe de grote pyramides en de Chinese muur worden gebouwd. Ontwijken de Big Bang, brengen een bezoek aan het ruimtestation en vliegen tweemaal rond de aarde. Brengen een bezoek aan de Goden in Valhalla (waar Meneer Plaat Thor probeert te overtuigen van het feit dat het een goed idee is om op zaterdag 6 mei boven een stukje Nederland te stormen en bliksemen). Dan is het tijd om Meneer Plaat in zijn droom terug te laten keren.

Met onhandige pootjes friemelt Moeltje aan de sluiting van de deur. Net op het moment dat Toet de tijdmachine een beetje laat hellen schiet het deurtje open en beland Meneer Plaat via zijn droom in zijn bed.

Oepsie, giebelt het beertje. Gevolgd door, Det woas nais, time-reizen with Miester Pleet. Wai moet det vaker done. Meneer Plaat, zie dit als een waarschuwing.

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje is een creatie van Appelig en daarmee one of a kind. Moeltje is in 1997 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier sindsdien min of meer illegaal. Toeterke is een CliniClown muizen-meisje en elders woonachtig maar nooit te beroerd de Boysz met een bezoekje te vereren.

5 Comments

  1. Ik voel me verlicht. Ik ben zeer vereerd dat ik zo’n mooie rol in dit prachtverhaal kreeg toebedeeld. En wat zo vreemd is: ik had allerlei akelige gedachten maar die ben ik in een keer kwijt. In plaats daarvan koester ik allerlei warme gevoelens in de richting van ehhhh…the living Knuffles en hun secretaresse ( want die weet hier meer van, wat ik je brommm). Kortom: mister Pleet voelt zich een ander mens. Hij deelt hierbij een flink aantal knuffels uit: ‘vangen’

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat waren me nogal wat avonturen in 1 nacht. De boysz zullen wel een maand op de vensterbank moeten zitten om te bekomen. Heeft hun mens ook even rust. Of had je wel meegewild? 🤣

    Like

Reacties zijn gesloten.