Brand om de hoek

Ik woon vrij dicht bij de brandweerkazerne Venlo Zuid. Zo dichtbij, dat ik het geluid van de sirenes wel registreer, maar er verder niet meer bij stil sta. Zo ook gisteren ergens tussen kwart over vijf, half zes. Pas nadat Vriendin mij had opgepikt en wij richting één dorp verder reden, zag ik de grote zwarte rookwolk. Daar bleef het niet bij want onze route bracht ons tot op 50 meter van de enorme brand op het industrieterrein. Terwijl Vriendin haar ogen op de weg gericht hield om geparkeerde auto’s van de ramptoeristen te ontwijken, zag ik de vlammen hoog boven de bomen uitslaan. Zag brandweermannen rennen, een locomotief over het spoor rijden.

Eenmaal voorbij de onheilsplek googlede ik even en las dat de brand was opgeschaald naar Zeer Groot, dat brandweerkorpsen uit de gehele regio aanwezig waren en kregen de bewoners van Blerick en omgeving het advies om ramen en deuren te sluiten. De rookpluim was dusdanig groot dat wij deze om de haverklap, na ongeveer elke bocht in de weg, in zicht hadden. Ook in de serre van de ijssalon waar wij hadden afgesproken was er geen ontkomen aan. Ondanks de gezellige avond bleven we de brand volgen.

De rest van de avond bleef ik de berichtgeving in de gaten houden. Vriendin en ik hadden al gezien dat het om een aantal opslagloodsen ging. Hadden bedrijfsnamen gezien die in de pers niet genoemd werden. Een aantal andere namen wel. Ik voelde mee met de mensen die hun spullen bij twee van de niet genoemde bedrijven (een verhuisbedrijf en een opslagbedrijf) hadden gestald. Toen zag ik op Facebook, op de pagina van één van de lokale omroep een berichtje van Stichting Voedselhulp Blerick staan. Hun volledige voorraad stond in één van die loodsen.

Misschien gek, maar dit bericht raakt mij meer dan de berichten over de bedrijven die in de loodsen hun onderkomen hadden. Wellicht omdat dit niet alleen de Stichting, maar ook de mensen uit Blerick die van de diensten van de stichting gebruik maken zijn getroffen. Ik schreef een berichtje in de groepsapp. Vriendin één was hier ook al iets over tegengekomen; Vriendin twee kwam meteen in actie en stuurde een appje naar een levensmiddelengroothandel in de regio met de vraag of zij iets voor de Stichting kunnen betekenen.

Aansluitend deelde zij een berichtje in de app met een rekeningnummer en de melding ‘ik heb gedoneerd’. Ik ondertussen ook. Zij deelde een bericht van de Stichting om aandacht te vragen voor deze tragedie via haar zeer uitgebreide vriendennetwerk op Facebook. Ik deel het hier.

Wil je het volledige bericht lezen? Omroep Venlo heeft het bericht, inclusief beelden, via hun website gedeeld.

10 Comments

    1. Ik heb ook al een crowdfunding voorbij zien komen.
      In dit soort tijden blijken er nog mensen te zijn die een steentje ten goede bij willen dragen.

      Like

Reacties zijn gesloten.