Snotaap

Dik vijfendertig jaar geleden verliet ik het ouderlijk huis om in een dorp iets ten noorden van mijn geboorteplaats mijn leven verder te leven. Qua huishouden had ik vooral theoretische kennis. Ten eerste was mijn moeder niet zo van het huishouden, maar dat wat zij deed gebeurde zoveel mogelijk buiten beeld.

Ondanks het gebrek aan praktische kennis snapte ik al heel snel hoe de wasmachine werkt, leerde dat het niet handig is een nieuwe rode sok of handdoek bij de witte was te doen, en dat de meeste wasmachines niet voor niets een apart wolwasprogramma hebben.

Give or take wat opstartproblemen draai ik (lees de wasmachine) al die tijd al zonder enig probleem de was. De laatste weken danst de wasmachine bij iedere wasbeurt in het rond. Aangezien zo’n apparaat best wat weeg, gaat dat met het nodige kabaal gepaard.

Zoon was vanmorgen op voordat ik naar mijn werk vertrok. Wil jij de was doen, vroeg ik, maar wel wachten tot een uur of negen want dat ding maakt veel kabaal en ik wil de buren niet tot last zijn. Ja, ik ben te goed voor deze wereld, ik weet het.

Bij thuiskomst zag ik de was al hangen. Het rek was nog half leeg. De mand ook. Of misschien was die halfvol. De machine maakte geen lawaai hoor, zei Zoon, en er zat niets vast in de pomp of in het filter.. Ik keek naar het half lege rek en toen naar hem. Ik denk dat het komt doordat ik de was met beleid in het machine heb gedaan. Eerst een grote handdoek, dan wat klein spul, kleine handdoek, klein spul, weer een handdoek, klein spul en zo door, en ik ben geëindigd met een grote handdoek.

Het wordt tijd dat hij een eigen plekje gaat vinden want dat hij kookt, boodschappen doet, vuilnis wegbrengt en de was inzet vind ik niet erg. Verre van. Maar dat die snotaap mij gaat vertellen hoe ik de wasmachine moet laden, dat gaat mij een brug te ver. 😉

22 Comments

 1. Niemand komt hier in huis aan de was. Dat was zo toen iedereen nog thuis woonde en dat is nog steeds zo nu alleen mijn man er is. Heel gek, want voor alle andere huishoudelijke klussen schakel ik hem graag in. Ik vond het echt lastig toen ik langer dan een maand niet kon wassen. Lag ik vanaf mijn bed nog aanwijzingen te geven. Of kritiek!

  Like

 2. Zo’n zoon zou ik houden! (Wat een man naar mijn hart zeg! Ik ben er gelukkig zo één getrouwd 😍) Maar serieus: de woningnood is natuurlijk verschrikkelijk. Dat jullie letterlijk en figuurlijk goed samen door één deur kunnen is mooi, dat hij jou nog wat kan leren nog beter, maar….

  Like

  1. maar eigenlijk is het te triest voor woorden dat een jongen met zijn salaris in de ogen van verhuurbedrijven te weinig verdient (niet vier maal de huur maar wie verdient 4 x 1700 pm) om de huur te betalen. Terwijl zijn salaris voor evenveel uren dik 400 boven dat van mij ligt. En wij kennen geen armoede en alle rekeningen worden op tijd betaald etc.

   Geliked door 1 persoon

   1. Mijn zoon loopt tegen soortgelijke problemen aan. Hij en zijn vriendin hebben elk een salaris boven de Europese norm voor een huurhuis. Er komt dus best het nodige binnen. Maar zoon heeft volgens de banken te weinig om een hypotheek te krijgen. Samen betalen ze een vermogen aan huur. Maar ook dat maakt geen indruk. En dan jouw verhaal over zoon, dan is het toch iedereen wel duidelijk dat er een sociaal onaanvaardbaar probleem ligt in deze maatschappij, zeker voor jongeren.
    Een huur van 1700,- is trouwens belachelijk. Zijn er dan geen maxima. Wat doet de Jong daar op dat ministerie.

    Like

    1. In ieder geval niet opkomen voor de groep die best leuk verdiend, daardoor niet in aanmerking komt voor sociale woningbouw en daardoor overgeleverd worden aan huisjesmelkers en andere graaiers.

     Geliked door 1 persoon

 3. Lijkt me een goeie jongen die het beste met zijn oude moedertje voor heeft 🙂
  Houd hem in ere.
  Misschien helpt het als je de wasmachine een naam geeft. De mijne heet Clarabella en ik zet haar altijd op katoen, 40 graden, 1400 toeren drogen en op besparend ronddraaien. Clarabella doet altijd wat ik zeg. Ik laad haar niet heel erg vol, want ze is al op leeftijd. En als ze klaar is bedank ik haar, wrijf even liefdevol over haar displaytje en sluit de grote ronde deur altijd met een klein plofje.
  Werkt heel goed.

  Geliked door 1 persoon

   1. Verantwoordelijk is niet erg. Aansprakelijk wordt pas tricky. Dat wijs ik af. Mochten zich excessen voordoen dan is Plato bereid om te bemiddelen. Keuvelen is toch niet erg? Hildegard heeft vast een prima programma dus heeft ze in die tussentijd toch tijd over voor een klein dansje en een goed gesprek (dus niet roddelen boysz en zeker niet over de vrouw des huizes) met slurf en zijn vrienden.

    Geliked door 1 persoon

 4. LOL. Zo schiet het ook niet op. Gisteren was in het nieuws dat kinderen steeds langer thuis blijven wonen door het gebrek aan woningen. Ik heb er twee thuis van 23 en 19.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan zit je de komende 10 jaar goed en gezellig bij elkaar. Mijn zoon ging op zijn 27e de deur uit. Ik snap nu pas dat dat nog redelijk was t.o.v. tegenwoordig.

   Geliked door 1 persoon

 5. Die zoon van jou is écht een man naar mijn hart! Heeft verstand van huishouden, kan koken, is zorgzaam….. Volgens mij heb je iets goed gedaan, qua opvoeding!

  Like

Reacties zijn gesloten.