Vervolg op de Pareltjes …

Zaterdag wandelde ik voor de tweede keer deze week Pearl binnen. Dit keer met een afspraak. Dinsdag heb ik jullie al deelgenoot gemaakt van de klantvriendelijkheid van de medewerkers van dit filiaal. De vervangende lens die ik meekreeg, het meteen uitvoeren van de controle want dat scheelt collega zaterdag werk. Wat de aardige meneer vergat te vertellen was dat ik een verkeerde afspraak had gemaakt voor het staaronderzoek waar ik om had gevraagd.

Daar kwam ik zaterdag achter. Het begon met een vermoeden, want het eerste onderzoek duurde een stuk langer dan een normale lenzen controle. Toen dat allemaal achter de rug was kreeg ik oogdruppels in en mocht 20 minuten wachten voor het vervolg van de afspraak. Tijdens dat wachten meldde zich nog twee mensen voor lenzen controle. Oeps.

Twintig minuten later werd eerst mijn oogdruk gemeten. Tijdens dat onderzoek dat door hardware problemen iets langer duurde dan normaal sprak ik mijn vermoeden uit, en kreeg dit bevestigd. Als je collega dit dinsdag had gezegd, had ik een nieuwe afspraak gemaakt, zei ik. Volgens de optometrist hoefde ik mij geen zorgen te maken.

Als laatste werden er foto’s gemaakt om te zien of de staar gegroeid was. Ondanks ik er niets van heb gemerkt was dat wel het geval. Na die constatering vroeg ik, Heb je net trouwens een volledige oogmeting gedaan want ik wil binnenkort een nieuwe bril aanschaffen. Die volledige oogmeting was gedaan, maar een nieuwe bril raadde hij mij, vanwege het sterkte verschil tussen beide ogen (links -10, rechts -4) af. Dan is het echt wachten totdat ik aanmerking kom voor een staar operatie, zei ik, zodat beide ogen qua afwijking wat dichterbij elkaar komen.

Zou je dat willen, geopereerd worden? vroeg hij. Euh ja, natuurlijk. Alles om dat hele slechte oog wat minder slecht te maken is welkom. Dan maak ik de papieren thuis. Ik stuur je vanavond een link door, dan kan je een afspraak met de oogarts maken, en na het onderzoek de operatie inplannen.

Misschien gek, maar ik wandelde tien kilo lichter de winkel uit. Eenmaal buiten in de felle zon herinnerde ik mij ineens een biologieles van heel lang geleden. Hoe feller het licht, des te kleiner je pupillen worden. Iets wat door de druppels even niet lukte. Met pupillen die groot genoeg waren om op een maan- en sterloze nacht alles te kunnen zien was mijn fietstochtje naar huis geen sinecure.

Maandag ga ik een afspraak met de oogarts maken, en regel dan meteen vervoer. Een stukje fietsen door vertrouwd Venlo is één, 30 kilometer in de auto doorbrengen met zulke ogen is wat mij betreft not done. Voor nu zeg ik, wordt vervolgd.

19 Comments

 1. Wat een achtbaanrit van een bezoek aan de oogkliniek! Van verkeerde afspraken tot onverwachte groei van staar, ik kon niet stoppen met lezen. Ik wens je het allerbeste voor je aankomende operatie!

  Like

 2. Hier zijn de wachttijden ook al zo lang. Maar bij het ZMC is daarin voorzien door een aparte oogkliniek aan het ziekenhuis te plakken. Daar is de wachttijd kort. Maar daar kom je alleen op doorverwijzing van de huisarts. Het is inderdaad prettig dat de opticien ook het nodige kan doen. Met Pearl had zoon trouwens ook goede ervaringen.

  Like

  1. Ik had dit nog nooit meegemaakt. Achteraf wist ik het wel. Alleen, ik had mijn bril op en een zonnebril op sterkte is voor mij geen optie.
   Omdat ik normaal gesproken lenzen draag, heb ik ook niet zo’n over de bril klem ding.

   Geliked door 1 persoon

 3. Dat staat ook in de papieren, dat je niet mag rijden. Heb m’n opa al eens moeten halen (met de fiets heen met zijn bus terug) opa maar zeuren dat ik niet kan rijden. Ondertussen stijf van de zenuwen naar huis rijden. Lopen is ook een optie opa. Had ik al gezegd dat ik mijn rijbewijs net een week had en opeens een dieselbestelbus reed?

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh, doet bij jullie de optometrist de oogdrukmeting en foto’s maken? Ik denk niet dat dat in België mag. Bij mij doet de oogarts dat ieder jaar vanwege glaucoom.

  Like

   1. Heb net eens op de site van Pearl BE gecheckt. Zij doen alleen oogmeting. Is net zoals een mondhygiëniste, dat hebben wij ook niet (hoewel er sinds kort wel een opleiding voor bestaat). Is werk voor de tandarts.

    Like

     1. Dat geloof ik best. Ik maak gelijk een afspraak voor een jaar later als ik bij de oogarts ben, anders kan ik het vergeten. Idem bij de tandarts voor de halfjaarlijkse controles.

      Like

Post hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s