Op Schema

Vroeger las ik met gemak 10 boeken per week. Ik wisselde non-fictie af met fictie, literatuur met lectuur. Met het verstrijken der jaren nam het aantal gelezen boeken met forse schrede af en bleef op een boek of 12 per jaar steken. Ondanks dat onbeduidend aantal gelezen boeken per jaar bleef ik volhouden dat lezen een hobby is.

In 2019 besloot ik dat ik lezen alleen nog als hobby mocht zien als ik dat jaar 20 boeken las. Ik bleef bij 15 steken. In de jaren 2020 t/m 2022 bleef mijn doel hetzelfde, net als het resultaat.

Dit jaar gooide ik het over een andere boeg en nam mij voor 1 boek per twee weken te lezen. Een overmoedig idee, want 1 boek per 2 weken komt neer op 26 boeken per jaar. Gisteren las ik weer eens een boek uit, nam deze op in de lijst, zag dat het boek nummer 20 was, keek naar het weeknummer en dacht Verhip, ik lig op schema. Wat zeg ik, ik lig voor op schema.

Vanmorgen ben ik aan boek 21 begonnen. Fier op mijzelf.

23 Comments

  1. De spanningsboog van mijn oren is een stuk minder dan die van mijn ogen. Muziek gaat tegenwoordig heel aardig, maar een podcast of boek… binnen no time schakelt mijn hoofd zich uit en neem ik niks meer op.

   Like

 1. Telkens als ik mijn Vietnamese vrienden bezoek komt het jongste zoontje met een leesboekje naar mij toe.
  Op mijn schoot luistert hij naar mijn voorlezen.
  Papa filmt het gebeuren en stuurt het filmpje naar de 2 oma’s in Vietnam.
  Maar eerst wil het kleine mannetje het filmpje zelf zien.
  Gisteren zijn wij allemaal dit ritueel vergeten …

  Stille groet,

  Like

 2. Dat jij dat allemaal weet Rianne. Hoeveel boeken lees ik per jaar? Ook veel minder dan vroeger. En steeds minder literatuur. Ik heb nu weer een manie om Jules Verne te lezen. Dat schiet op. Eén boek per twee dagen. Maar ook wel eens twee weken niks. Komt allemaal in me op door jouw blogje. Ik ga het eens bijhouden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb de 1e twintig gekocht en gelezen (gekocht via boekwinkeltjes.nl). Dus ik ben op de helft. Later ga ik aan de 2e helft beginnen. Lekker voor de wintermaanden. En dan zorgen dat er weer 20 andere boeken verdwijnen. Anders wordt het te vol.

    Like

    1. Hier zijn bijna alle boeken weg en ben ik druk doend mijn e-reader te vullen. Deels met boeken die ik graag ‘again and again’ lees. Zoals deze serie.
     Even gecheckt. Er liggen nog wat juweeltjes voor je in het verschiet.

     Like

     1. Ook met opoe wedersmeer en ootje Nack? Want dat vind ik de leukste.
      Ik lees wel boeken via internet. Maar alleen boeken die ik niet meer als papieren boek kan kopen. Ik ben niet tegen de e-reader maar een echt boek vind ik toch prettiger. Maar jij houdt natuurlijk wel meer ruimte over.

      Like

       1. Ik heb een handicap. Ik mag graag een boek lezen dat geurt naar oud en verleden. Ja, ik weet ook wel dat boeken moeten worden afgestoft. Maar dat vergeet ik vaak.
        Ik beken: ik ben te lui ben om in het Engels te lezen. De enige boeken die ik in het Engels las waren de niet vertaalde exemplaren van dr. Dolittle en de biografieën van Laurel en Hardy, O ja, en de pickwickpapers. Niet veel meer dan dat.

        Like

        1. Ik ben er ooit ergens rond mijn 18e mee begonnen om mijn leestempo enigszins te verlagen. Soms koop ik een vertaling (want lui) maar zeker bij Pratchett vind ik de vertalingen tegenvallen. Een deel van de woordspellingen laat zich niet goed vertalen.

         Like

         1. Ik heb het ergens gelezen ja.
          Dat is vervelend als je de woordspelingen kunt herkennen. Kan ik dat wel? Geen idee. Ik herkende bij het lezen van WF Hermans’ nooit meer slapen, nog niet eens 1 laag in het verhaal.? Gelukkig stond het allemaal in Literama. En in de loop der tijd vervlogen alle dubbele lagen in de klauwen van de tijd.
          Gelukkig was het verhaal zo ook wel goed.
          Dus… ik lees het in het Nederlands puur uit gemakzucht.

          Like

          1. Een deel van de woordspellingen kan vertaald worden, andere niet.
           Maakt niet uit in welke taal je leest toch? Als je maar leest en er plezier aan beleeft.

           Like

          2. Dat is waar hoor. Ik moet bekennen dat ik vanaf mijn zeventiende literatuur las en dat ik er nu een beetje zat van ben. Ik lees nu liever de boeken uit mijn jeugd: Jules Verne, Karl May, Paul d ‘Ivoi. En de Donald Duck natuurlijk. Natuurlijk lees ik nog wel literatuur maar als ik het niks vindt, gooi ik zo’n boek meteen naar die vrouw die een weggeefhoek heeft.
           Dus ik zal wel eindigen met het boekje waar ik als 4-jarige ooit mee begon: Okkie Pepernoot en Okkie en de Vogels.
           Heb je nog tips voor leuke boeken. Dan maak je mij gelukkig.

           Like

          3. Voor Pinkeltje is het denk ik nog te vroeg. Maar Oki Pepernoot. Wauw.. Goede herinneringen aan.
           Ik lees weinig nieuws. Misschien dat we dat aan Laura moeten vragen. Of bij Mrs T kijken. Die schrijft nog wel eens recensies.

           Like

          4. Ik ben veel meer geïnteresseerd in wat jij leest.

           Mrs T schrijft niet over mijn soort boeken. Van Laura weet ik het niet.

           Zelf vind ik Biesheuvel erg leuk. Ook Hotz, Elsschot, Aafjes, Carmiggelt en Wolkers pak ik graag van de plank. Ik zal niet alles noemen want dan wordt ik saai.

           Like

Post hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s