Schaduwvlakken

Door omstandigheden zat ik gisteren, voorafgaand aan de vergadering Vereniging van Eigenaren, niet echt hoog in mijn energie. Maar ja, lid van de kascommissie en dat schept een verplichting. Onze vorige VvE had haar zaakjes financieel niet op orde. Ondertussen zijn we financieel gezond, maar nog niet zo rijk dat we allerlei onderhoud meteen kunnen laten uitvoeren. Er moeten keuzes worden gemaakt. Of de maandelijkse bijdrage moet met meer dan de huidige 1% omhoog. Iets dat niet voor alle bewoners op te brengen is.

Na een jaartje of drie in de kascommissie te hebben gezeten weet ik dat niet iedereen in staat is de jaarrekening en het budget te lezen, of snappen dat elke VvE wettelijk verplicht is 0,5% van de nieuwbouwwaarden te bezitten. Het gevolg, mensen snappen niet dat niet het volledige bedrag wat op de jaarrekening staat vrij inzetbaar is voor groot onderhoud. Het bedrag wat vrij uitgegeven mag worden is gereserveerd voor het vervangen van het raam en de balkondeur in de huiskamer, en herstelwerkzaamheden aan balkons. Maar er is een groep mensen, die roept al jaren om het plaatsen van zonnepanelen om zo de energiekosten voor gemeenschappelijk gebruik te verlagen.

Die jaarlijkse energiekosten zijn door het vorige stuk onderhoud, vervangen van de mechanische ventilatie en het vervangen van de lampen door led lampen, al een heel stuk gedaald. Aan het eind van dit jaar weten we precies hoeveel. Dus je zou kunnen denken dat er nu extra geld in de pot zit voor die zonnepanelen. Maar ja, die 0,5% van de nieuwbouwwaarden. We zijn allemaal bekend met het feit dat huizen in waarde zijn gestegen en dit jaar zijn onze appartementen aan de beurt om opnieuw getaxeerd te worden. Als we de waardestijging kunnen opvangen van die 1% en de gedaalde energiekosten, dan mogen we van geluk spreken.

Ondertussen heeft het bestuur het onderwerp zonnepanelen voor algemeen gebruik onderzoeken op hun agenda geplaatst. Dat stond ook op de agenda van de vergadering. Reden om een aantal bewoners te laten denken dat zonnepanelen voor eigen gebruik wellicht ook een optie waren. Vergeten werd de verhoging van de brandverzekering, schaduwvlakken, de kosten voor het leggen van de leidingen en de omvormers per appartement. Het is in de wet namelijk vastgelegd dat bij zonnepanelen op een appartementencomplex alle bewoners die meedoen evenveel stroom geleverd moeten krijgen. Het is geen kwestie van die twee panelen zijn van jou en die drie van mij iedereen moet evenveel krijgen.

Het leverde heel wat zeer vermoeiende discussies op. En toen was daar die ene bewoonster die tegen de vertegenwoordiger van de VvE zei Wat klets jij over schaduwvlakken. De daken zijn plat, er staan geen hoge bomen in de buurt dus als de zon schijnt krijgen alle panelen zon. Volgens eigen zeggen woont deze mevrouw hier al een tijdje… maar ze heeft nog nooit de meer dan flathoge bomen of de mechanische ventilatie buizen gezien. Wat haar schijnbaar ook nooit is opgevallen is de speelse architectuur waardoor sommige delen van het complex twee verdiepingen telt, andere drie of vier. Wanneer ik alleen naar mijn blok kijk, dan ligt het hoogste gedeelte aan de zuidkant, en het lage gedeelte aan de noordkant. Mooi dat de daken aan die kant de meeste maanden van het jaar in de schaduw liggen (en alleen ochtend- en sommige wat avond zon krijgen).

Zucht. Hield de mevrouw die al een paar jaar aan het roepen is dat wanneer iedereen een eigen opstal verzekering af zou sluiten dit de VvE enorm veel geld op zou leveren eindelijk haar mond (misschien is zij wel naar een hutje op de hei verhuisd) is het volgende licht opgestaan.

Echt. Soms vraag ik mij af waarom ik elke jaar weer naar die vergadering ga want om heel eerlijk te zijn is het de perfecte plek om een hekel aan de mensheid in het algemeen en de buren in het bijzonder te krijgen. (En natuurlijk ben ik er volgend jaar weer bij want er moet iemand zijn die opmerkingen maakt als We kunnen ons geld slechts eenmaal uitgeven.)

Fijn weekend allemaal. De komende paar dagen laat ik jullie met rust en geniet van mijn Pinksterweekend.

4 Comments

 1. Voor onze carports zit ik verplicht in een v.v.e. met meer dan 600 huishoudens.
  Ik herken het onbegrijpelijke gekrakeel.

  Gelukkig hebben we een administratie en beheer kantoor en een externe bestuurder.
  Maar nog blijft het moeizaam.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Post hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s