Bloedverwant

Donderdag had ik post. Een brief van Sanquin met de melding dat ik een bijzondere bloedgroep heb (B-), dat voor deze bloedgroep eigenlijk te weinig donors zijn en of ik binnen mijn familie (kind, broers/zussen, ouders) wilde nagaan wie en B- is en donor wil worden.

Ik kan daar kort over zijn. Mijn moeder had B- en na elke bloedtransfusie die zij kreeg zei ik nou stroomt mijn bloed door jouw aderen. Mijn moeder leeft niet meer, maar zelfs als zij nog had geleefd had zij vanwege al dat ontvangen bloed geen bloed mogen geven.

Zoon heeft wel bloedgroep B maar de positieve variant. Dat hij geen donor is, ligt niet aan mij, maar aan de medewerkster van Sanquin die zo ongelooflijk mutserig was om tegen hem te zeggen dat er weinig vraag was naar B+. Ik zag de animo om bloed te doneren zo de deur uitlopen.

Dan heb ik nog een broer maar die heeft bloedgroep O. Positief of negatief weet ik niet maar ik vermoed het eerste. Iets met een half onthouden verhaal over de zwangerschap van mijn moeder.

Maar goed. Terug naar Sanquin. Die dankzij het moderne kleine gezin van mij in deze verder niets te verwachten heeft. Toen dacht ik aan jullie, mijn lezers. Vandaar dit blog. Al speurend op de site van Sanquin las ik dat ze ook zitten te springen om donoren met O-.

Oproep
Mocht je bloedgroep B- of O- negatief hebben, voldoen aan de donorschap criteria en bereid zijn om bloed te donoren (vrouwen gemiddeld 3 x per jaar, mannen 4x en plasmadonoren mogen volgens mij elke maand een keertje), meldt je dan aan bij Sanquin. Dan kan je vanaf een luie stoel zomaar levens redden.

De linkjes
Voor de website van Sanquin, klik hier.
Voor het Sanquin.nl/bloedverwant programma, klik hier.
Om vast te stellen of je mag doneren, klik hier.
Ben je geïnteresseerd in bloedgroepen en rhesusfactor, klik hier.

PS. Mocht je denken, niets voor mij maar misschien wil/kan iemand in mijn familie/vriendenkring dit wel, deel gerust mijn blog. Wie weet redden we met z’n allen een leven.

20 gedachten over “Bloedverwant

  1. Ik heb het een tijd gedaan toen ik nog bij mijn ouders woonde, na doorgegeven verhuizing kreeg ik geen oproepen meer en heb zelf nog gebeld maar nooit iets verder gehoord. Dus ook hun eigen schuld, op een gegeven moment denk je er niet meer aan en nu ben ik te oud.

    Like

    1. Jammer maar ik snap dat je het op een gegeven moment wel mooi vindt als de administratie niet goed is ingericht.

      Like

  2. Ik mag me niet aanmelden. Leeftijdsdiscriminatie. Mijn moeder heeft ooit veel bloed gekregen. Had ziekte van Kahler.

    Like

  3. Klopt precies Rianne. Ik gaf regelmatig plasma en hield het vol tot het gaatje, te weten: mijn 70e. Daarna mocht het niet meer. Maar de laatste jaren werd het fysiek wel enigszins een belasting, hoe graag ik het ook deed.

    Geliked door 1 persoon

    1. Na het overlijden van mijn moeder tot aan Corona heb ik even niet gegeven. Nu gaat het beter dan voorheen, maar de ene keer voel ik het meer dan de andere keer. Maar dan denk ik altijd… op een dag heb ik misschien bloed nodig en dan is het fijn dat het er is.

      Like

  4. Ergens moet ik nog een zilveren of gouden speldje hebben liggen van zoveel keer (50x?) bloed of plasma geven. Heb dus jarenlang mijn O-positieve bloed afgestaan. Ben op enig moment gestopt vanwege antidepressiva en daarna (hoge) bloeddrukmedicatie. Ben nu al weer jaren geheel medicatievrij en gezonder-dan-gezond en af en toe denk ik wel eens: zal ik?:..

    Like

    1. Ik weet niet hoe de situatie in Denemarken is (en of het überhaupt in de regio kan) maar uitzoeken kan nooit kwaad lijkt me. Mits je het wilt natuurlijk.

      Like

  5. Ik ben al ruim 30 jaar bloeddonor, maar denk je dat ik mijn bloedgroep kan onthouden? Niet dus.

    Mijn oma had ook een bijzondere bloedgroep. Misschien de jouwe dus. Voor haar bloed kwamen ze in de Tweede Wereldoorlog naar haar boerderijtje gereden voor een zakje bloed.

    Like

  6. We zijn bloedverwanten! Ik ben al donor, maar dan van plasma. Volbloed vond mijn lijf niet zo leuk.

    In mijn zwangerschap is mijn bloed getest om de rhesus-factor te bepalen. En wat denk je? Allebei negatief, dus geen prikken na de bevalling voor mij 👌

    Vriend O heeft O positief (hij heeft de – van zijn moeder) en ik dus B negatief, dus ik weet zeker dat de kinderen aan de oproep voldoen. Maar ja, die zullen toch nog 16 jaar moeten wachten. Ik hoop het donorschap wel te kunnen doorgeven. Ik ben ook via mijn moeder gestart destijds.

    Geliked door 1 persoon

  7. Sorry, dotje. Aan mij heb je niks. Ik heb B positief. En inderdaad; in de 6 jaar dat ik hier woon, heb ik 2x een oproep gekregen om bloed te geven. Mijn dochter sleept ondertussen de hele voorraad Sanquin-gadgets mee naar huis. Dat zit er voor mij niet in. De enige optie is plasma-donor worden. Wie weet doe ik dat wel.

    Geliked door 1 persoon

  8. Mooi dat je er aandacht aan besteed maar e hebben het bij mij verneukt voor ik eraan mocht beginnen. Mijn stiefpa die met mijn vader is weet je wel, mocht voor jaren bloed geven maar toen hij met mijn vader trouwde (!) hoefde ze hem niet meer. De manier waarop dat ging de volkomen onbeschofte afwijzing (en ja ik snap hiv en aids maar joh dat krijgen hetero’s ook check het ff) dat maakt dat ik er nooit heen ga en heel heel hard hoop het nooit nodig te hebben.

    Like

    1. Ik weet dat het beleid rondom homo-donoren behoorlijk is aangepast de laatste jaren.
      Maar ik snap je aversie. Ik heb dat deel van het beleid nooit begrepen.

      Like

Reacties zijn gesloten.