Aankoopbeslissing

In een grijs verleden werkte ik bij de gloeilampenfabriek in het zuiden van het land. Op zekere dag werd ik onderdeel van de vakgroep Functional Training en samen met een aantal wijze mannen en één dame gaven wij training aan trainers die Functional Training in de diverse fabrieken uitrolde. Een proces dat Train de Trainer wordt genoemd.

Onderdeel van het curriculum was een tool om een gefundeerde aankoopbeslissingen te nemen. Door vooraf te bepalen aan welke voorwaarden de nieuwe aanschaf moet (eis) en mag (wens) voldoen, zet je de emotie buiten spel. Het is een methode die ik nog altijd toepas.

Momenteel loopt mijn laptop op zijn laatste benen. Ik kan er nog steeds mee werken, maar het is wachten op de dag dat hij verdere dienst weigert. Natuurlijk moet dan meteen een nieuw exemplaar aangeschaft worden en om op het moment suprême geen keuzestress te hebben, heb ik de keuze nu alvast gemaakt.

Het proces was er simpel één van eliminatie door het in kaart brengen van mijn eisen en wensen, en deze per mogelijke optie te wegen. De belangrijkste eis was een upgrade ten opzichte van mijn huidige laptop. De rest van de eisen zoals werkgeheugen, opslag, processor en beeldschermresolutie vloeide daar automatisch uit voort. Verder had ik nog een paar kleine wensen. Toetsenbordverlichting is fijn, net als een numeriek toetsenbord, een batterij die langer meegaat dan 4 uur en een fijne prijs.

Na een eerste schifting op de website van de elektronica leverancier te hebben gemaakt zette ik alle informatie in excel en ging door naar fase 2. Het wegen door het ene na het andere filter, in volgorde van belangrijkheid, aan te zetten. Binnen no time had ik een winner. De grotere broer van mijn huidige laptop. Echt, het systeem werkt perfect.

Terug naar de vorige eeuw. Het voorbeeld van de te nemen beslissing was de aanschaf van een auto. Ik weet niet alle filters meer maar ‘het mag geen Japanse auto zijn want onze grootste concurrent komt uit Japan’ was er één van. Hoezo, emoties buiten spel ;-).

Het werd tijd om de eerste training te geven. Het vakgroep-lid dat dit onderdeel van de training had voorbereid stond zwetend voor een groep van 20 mannen. Hij deed zijn verhaal. Eindigde met een triomfantelijk en dus wordt het een tweedehands Ford Siesta. Even was het stil, toen zei één van de toehoorders … en dan zegt mijn vrouw, ‘ik wil die rode auto hebben’ en ga je toch met een nieuwe Toyota naar huis.

Aansluitend gingen alle mannen (voor en in de klas) los over vrouwen en hun emoties en hoe je daar maar beter aan toe kunt geven want anders… Het vrouwelijke vakgroep-lid en ik keken elkaar een aan. Zuchten stevig en hieven de ogen ter hemel.

Ik keek naar de uitkomst en naar mijn filters en dacht, Het zal allemaal best wel, maar ik wil een HP. Pure emotie. Puur gevoel. Gelukkig ben ik heel handig in filteren en twee pogingen later bleek een HP de beste optie te zijn.

Ik doe er verder het zwijgen toe.

14 gedachten over “Aankoopbeslissing

  1. Haha, die emoties. Makelaars zijn het erover eens dat een huis bv. moet voldoen aan de eisen (de emotionele waarde) van de vrouw. Anders gaat de koop niet door.

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtverhaal!

    Ik wens jou veel plezier met je aanschaf.
    Met emoties gekozen zullen de onvolkomenheden en tegenvallers dragelijk zijn?

    Optimistische groet,

    Like

    1. Zelfs zonder manipulatie staan de HP’s hoog bovenaan de lijst (en zijn een verbetering in vergelijk met mijn huidige laptop.
      Komt helemaal goed.

      Like

    1. Vooral belangrijk voor mensen zoals ik die niet blind kunnen typen en tussendoor een beetje meekijkt wat de vingers allemaal doen.

      Geliked door 1 persoon

  3. Haha leuk hoe je dat aanpakt, maar HP is goed ik had ook een eisenpakketje en m’n broer besloot dit HP is goed. Verlicht toetsenbord is echt heel fijn trouwens. Ook je gevoel moet je volgen, bekijk ze beide wie weet valt je iets op.

    Like

    1. Ik ben inderdaad van plan binnenkort bij de lokale vestiging naar binnen te wandelen om nog wat irl emotie erbij te stoppen.

      Like

Reacties zijn gesloten.