Kruisweg

In een reactie op het blog gevlucht schreef Rob dat het hij jaren geleden bij kapellen vooral gesloten deuren tegenkwam. Ik schreef dat dat bijvoorbeeld in Kloosterdorp Steyl nog zo is. Vanmorgen kreeg ik in een ingeving. Het is Goede Vrijdag. De dag waarop de Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Misschien zijn de deuren wel open?

Ik trok mijn wandelschoenen aan en vertrok via de uiterwaarden richting Steyl.

In Steyl aangekomen wandelde ik meteen de eerste Kloostertuin in. Ik begon mijn bezoek bij Maria.

In deze tuin ligt ook een begraafplaats. De poort was open en nieuwsgierig wandelde ik naar binnen en zag dat ik daar een kruisweg kon lopen. Ik mag niet religieus zijn, de kruisweg is wel de perfecte voorbereiding op het Paasfeest. Tien (genummerde) houtsneden zijn langs de muur van het kerkhof te vinden. De andere vier (ongenummerd) beelden zijn te vinden op het kerkhof zelf. Zoals gezegd, ongenummerd dus excuses mocht ik deze in de verkeerde volgorde plakken.


Jezus wordt ter dood veroordeeld.

Jezus neemt het kruis op Zijn schouders.

Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.


Jezus ontmoet Zijn Heilige Moeder.


Simon van Cyrene
 helpt Jezus het kruis te dragen.


Veronica
 droogt het aangezicht van Jezus af.

Jezus valt voor de tweede maal.

Jezus troost de wenende vrouwen.

Jezus valt voor de derde maal.

Jezus wordt van Zijn klederen beroofd.

Dan ben ik nu op het punt aangekomen dat ik nog vier beschrijvingen aan evenzoveel beelden mag toekennen, en wel Jezus wordt aan het kruis genageld, Jezus sterft aan het kruis, Jezus wordt van het kruis genomen en als laatste Jezus wordt in het graf gelegd.

Jezus wordt aan het kruis genageld of Jezus sterft aan het kruis.

Jezus wordt van het kruis afgenomen of Jezus wordt in het graf gelegd.

Waar ik onderstaande twee afbeeldingen in de kruisweg moet plaatsen weet ik niet. Of ze überhaupt bij de kruisweg horen? Wie het weet mag het zeggen. Eigenlijk weet ik dat van de bovenste twee foto’s ook niet zeker.

Ik verlaat het kerkhof en loop via een vaag bordes terug naar de openbare weg.

De zon breekt door en tegen beter weten in loop ik toch nog even de tuin met de grotten in. Misschien zijn ze open. Maar helaas. De hekken zitten dicht. Ik maak nog wat foto’s via de tralies, loop nog even een rondje en ga dan huiswaarts. In stevig tempo, want de donkere wolken trekken over Steyl.

In eerste instantie had ik bedacht dit blog dinsdag online te zetten maar dat voelt teveel als mosterd na de maaltijd.

10 gedachten over “Kruisweg

    1. Dat had ik ook ontdekt (staat een link in het bericht). Nummer 1 t/m 10 waren goed te herkennen, de laatste 4 was gokken. Waarbij er twee waren die ik op basis van mijn link totaal niet herkende (lees: teveel afweken), en twee die of het één of het ander kunnen zijn.

      Geliked door 1 persoon

  1. Mooi. Ik ben (ook) niet religieus, maar ik ga nu de Mattheus Passion luisteren, na jouw blog. Dat vind ik hoe dan ook een van de mooiste muziekstukken ooit. Oók midden in de zomer, en midden in de winter…

    Geliked door 1 persoon

  2. Fijn dat je dit deelt. Heel waardevol om bij stil te staan. En mooi om dit zo dicht bij je in de buurt te hebben. In dat mooie dorp Steyl. Groet, Tineke.

    Geliked door 1 persoon

  3. Aan mij heb je helemaal niets. Ik had als katholiek meiske zelfs nog nooit van een kruisweg gehoord tot ik er laatst iets over las op een andere blog. Weer wat geleerd.

    Geliked door 1 persoon

  4. Of de volgorde goed is maakt niet zo heel veel uit toch? Ik heb ze toen niet gezien net zoals die grotten, mijn oog viel natuurlijk weer op oude gebouwen. Het is bijzondere plek dat begint al als je de pont op rijdt erheen.

    Like

Reacties zijn gesloten.